Γιατί πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ. Γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε-ψηφίσουμε ΟΚΔΕ

Γιατί πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ

Γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε-ψηφίσουμε ΟΚΔΕ

Από την στήλη “Η άποψη μας” της εργατικής Πάλης Μαΐου

Τριάντα οκτώ χρόνια παραμονής της Ελλάδας στην καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση και δεκαεπτά στο ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης/Ευρώ, και με ευκαιρία των ευρωεκλογών στις 26 Μάη χρειάζεται ένας μικρός απολογισμός. Σε γενικές γραμμές, και αντίθετα από ότι λένε οι ευρωλάγνοι (δεξιοί, κεντροαριστεροί, Συριζαίοι κ.λπ., τώρα όλοι μνημονιακοί), «πάση θυσία στο Ευρώ» και «έξω από την ΕΕ σημαίνει καταστροφή», στην πραγματικότητα όλοι αυτοί μαζί με την ΕΕ ευθύνονται που «έριξαν στα βράχια» την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο και τα στάνταρ ζωής μας. Απόδειξη, η πρωτοφανής για καιρό ειρήνης πτώση του ΑΕΠ 26%, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών πάνω από 30%, η γενική φτωχοποίηση των εργατικών και λαϊκών μαζών (κοντά στο 50% του ελληνικού πληθυσμού ζουν κάτω ή κοντά στα όρια της φτώχειας), τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ των καπιταλιστών, τραπεζιτών, μαυραγοριτών καθώς και η ουσιαστική απώλεια εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

Παραμονή στην ΕΕ/ Ευρώ σημαίνει καταστροφή

  1. Καταστράφηκαν οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας: βιομηχανικοί κλάδοι όπως η χαλυβουργία, κλωστοϋφαντουργία, ζαχαροβιομηχανία, υαλουργία, κατασκευαστικές εταιρείες, ναυπηγεία κ.λπ., έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην παίζουν κανένα ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Ξεπουλήθηκαν ΟΤΕ, ΔΕΗ, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ., και όλη η δημόσια περιουσία υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια. Το ξεπούλημα γίνεται μέσω του διαβόητου «υπερταμείου» κυβέρνησης-ΕΕ, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι-δανειστές για το ληστρικό δημόσιο χρέος. Χρέος που από 20% του ΑΕΠ το 1981 (χρονιά ένταξης στην ΕΟΚ), έχει εκτιναχτεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 181,1% του ΑΕΠ (334,54 δισ. ευρώ) και συνεχίζει να μεγαλώνει, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί εκατοντάδες δισ.!
  2. Καταστράφηκε ο αγροτικός τομέας: Η Ελλάδα, αντί να γίνει εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων «προς την μεγάλη αγορά της ΕΟΚ-ΕΕ» όπως έλεγαν, εισάγει σήμερα σχεδόν τα 2/3 των αγροτικών προϊόντων που καταναλώνει ο πληθυσμός της. Έτσι, το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα έχει φτάσει στα 3,5-4 δισ. ευρώ το χρόνο! Όσο για τις περιβόητες αγροτικές επιδοτήσεις (περίπου 2,5 δισ. ευρώ), αυτές κατά 80% πάνε στις τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών και έτσι γίνονται εργαλείο για την καπιταλιστική αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και το ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών.
  3. Κατακρημνίστηκαν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ξεγέλασαν τον ελληνικό λαό με ότι οι μισθοί θα εξισώνονται προς τα πάνω, ενώ η εξίσωση γίνεται προς τα κάτω. Οι μισθοί των εργαζομένων γίνονται σαν τους βουλγαρικούς και ρουμανικούς (τα ίδια τραβάνε και οι εργαζόμενοι των άλλων χωρών της ΕΕ), ενώ οι άνεργοι είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη και «μαύρη» εργασία γενικεύονται, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης για την διατήρηση και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Παντού επιβάλουν μέτρα απίστευτης σκληρότητας, μνημόνια διαρκείας (για τη χώρα μας μέχρι το 2060!), τεράστια «πρωτογενή πλεονάσματα» κ.ά.
  4. Υποσχέθηκαν περισσότερη δημοκρατία και καλύτερους θεσμούς και σταδιακά αλλά σταθερά έχουν επιβάλει τρομονόμους, ηλεκτρονικό φακέλωμα, δημιουργούν τον ιμπεριαλιστικό ευρωστρατό (εκτός του ΝΑΤΟ), την «ΕΕ-φρούριο» του ρατσισμού και γενικά ένα θεσμικό πλαίσιο αντιδραστικό και αντεργατικό (ο «αναμορφωτής» της ΕΕ, Ε. Μακρόν, κατέβασε στο δρόμο τον στρατό, ενάντια στη μαχητική κοινωνική εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων»!). Παντού, και ιδιαίτερα στη χώρα μας, έχουν ουσιαστικά καταργήσει την λαϊκή και εθνική κυριαρχία και την έχουν μετατρέψει σε καθεστώς «αποικίας χρέους»
  5. Καταστρέφουν το περιβάλλον συστηματικά και δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία του, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις όλων των επιστημόνων ότι ο κίνδυνος πολλαπλών καταστροφών κάθε είδους είναι τεράστιος.

Η έξοδος από ΕΕ/Ευρώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη/ευημερία

Η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της και η αποσύνθεσή της καθημερινά μεγαλώνουν. Το Brexit είναι μια απόφαση των Βρετανών που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί. Η ΟΚΔΕ μιλάει πάντα την γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας και δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, ούτε λέει ψέματα όπως κάνουν οι αστοί και οι ρεφορμιστές. Το κόστος της εξόδου από την ΕΕ/Ευρωζώνη και το ζουρλομανδύα του ευρώ θα είναι μεγάλο στην αρχή. Όχι όμως μεγαλύτερο από το κόστος της εισόδου και της παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ/Ευρωζώνη, όπως το δείξαμε συνοπτικά παραπάνω. Αυτό το γνωρίζουν οι εργατικές και λαϊκές μάζες, γι’ αυτό και έχουν γυρίσει τις πλάτες τους σ’ αυτή τη ένωση των καπιταλιστών, των τραπεζιτών, των κερδοσκόπων και των πολεμοκάπηλων.

Δεν θέλουμε να ξεγελάσουμε κανέναν, ούτε να σκορπίσουμε αυταπάτες δεξιά και αριστερά. Η κατάλυση όλων των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων ενός αιώνα που πραγματοποιεί ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός και ιδιαίτερα ο ελληνικός τα τελευταία χρόνια, μπορεί να ανατραπεί μόνο με μεγάλους αγώνες, με εξεγέρσεις και βέβαια με κοινωνικές και προλεταριακές επαναστάσεις. Η παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ/Ευρωζώνη και στο ευρώ σημαίνει ότι θα είναι καταδικασμένη να ζει στην υπανάπτυξη, χωρίς την παραμικρή προοπτική ανάπτυξης, μια νεοαποικία χρέους, με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της (εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία) να ζει στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, χωρίς κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά μια ένωση καπιταλιστική, λίγο πολύ ουδέτερη, ούτε ακόμη ένα απλό όργανο του κεφαλαίου, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει λίγο-πολύ για κάθε κρατική οντότητα ξεχωριστά. Είναι ο πραγματικός στρατηγικός οργανωτής της νεοφιλελεύθερης «αντεπανάστασης» που συντελείται στην Ευρώπη. Αυτό δείχνουμε καθημερινά με τις αναλύσεις και τους αγώνες μας μέσα στο εργατικό κίνημα, αυτό θα δείξουμε με την παρέμβασή μας στις εκλογές. Θέλουμε και παλεύουμε να προετοιμάσουμε, όσο είναι δυνατόν, τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος και ιδιαίτερα τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς και φυσικά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία για μια τέτοια εξαιρετικά αποφασιστική γιγαντιαία σύγκρουση για το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτό μας διακρίνει από άλλα αριστερά ρεύματα που με μισόλογα και εκλογικίστικες λογικές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αυτό μας κάνει μια χρήσιμη επιλογή για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, για τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος που αναζητούν μια διέξοδο στη σημερινή κατάσταση για μια Ευρώπη δημοκρατική, ριζοσπαστική, σοσιαλιστική, που δεν θα έχει σχέση με τις σταλινικές δικτατορίες.