Η Άποψή μας | Ο Πάνος Ρούτσι αγωνίζεται για όλους μας

Η Άποψή μας | Ο Πάνος Ρούτσι αγωνίζεται για όλους μας

Προδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Οκτωβρίου 2025

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Πάνος Ρούτσι διανύει την 20ή ημέρα απεργία πείνας για να μπορέσει – τι πιο απλό, ηθικό, νόμιμο και δίκαιο – να επιτύχει την εκταφή για διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων του νεκρού γιού του Ντένις που δολοφονήθηκε στο έγκλημα των Τεμπών. Ήδη, μετά από τόσες ημέρες απεργίας, σύμφωνα με την Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ που τον παρακολουθεί, η υγεία του αρχίζει και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Ο γελοίος υπουργός «Υγείας» Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του, ποιου άλλου, Άρη Πορτοσάλτε έκανε επίθεση στη γιατρό, την «κατηγόρησε» ως «ακροαριστερή από την Νίκαια, πολύ σκληρή συνδικαλίστρια, η οποία είναι επαγγελματίας γιατρός των απεργών πείνας της αριστεράς» και δήλωσε ότι δεν την εμπιστεύεται γιατί «έχει πολιτική ατζέντα και όχι ιατρική». Ακόμη, άφησε εμμέσως αιχμές για την απεργία πείνας και τον αγώνα του Πάνου Ρούτσι για να λάβει αμέσως την απάντηση ο άθλιος συκοφάντης: «Όταν μιλάει να σκύβει το κεφάλι του ο Γεωργιάδης (…) Όταν μιλάει λοιπόν να σκέφτεται και να μετράει τα λόγια του γιατί είμαι 18 μέρες εδώ και δεν έχω έρθει για διακοπές» και κατέληξε «είναι δικαίωμα μου να μάθω από τι πέθανε το παιδί μου. Συνεχίζω την απεργία πείνας».

Η απεργία πείνας του Π. Ρούτσι φαίνεται να χάλασε το σχεδιασμό της άθλιας κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει το έγκλημα των Τεμπών όσο πιο γρήγορα μπορούσε με ένα πρωτοφανές «μπάζωμα» των στοιχείων και συνολικά της υπόθεσης. Για αυτό το λόγο έβαλε όλα τα ανθρωπάκια με την τήβεννο του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα να κλείσουν την υπόθεση για να ξεκινήσει η δίκη όσο αυτή η άγρια συμμορία που μας κυβερνάει είναι ακόμη στην εξουσία.

Έτσι, σε μόλις μία εβδομάδα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Λάμπρος Τσόγκας, υποτίθεται ότι μελέτησε τη δικογραφία των 60.000 σελίδων, συνέταξε πρόταση/πόρισμα 996 σελίδων και την απέστειλε στην πρόεδρο Εφετών Λάρισας για να ξεκινήσει η δίκη! Όπως είναι φυσικό το πολυσέλιδο αυτό έγγραφο δεν αναφέρει τίποτα παραπάνω από τη συρραφή όλων των κατηγορητηρίων ανά φορέα, σε συνδυασμό με τα κατηγορητήρια του σταθμάρχη και του επιθεωρητή. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έχει εμπλακεί στην υπόθεση επισήμως από τα τέλη Μαρτίου, όταν και αντικατέστησε – κατά περίεργο και ύποπτο τρόπο – την προκάτοχό του, Σοφία Αποστολάκη. Τότε έγινε εποπτεύων εισαγγελέας της υπόθεσης χωρίς να επεξεργάζεται τη δικογραφία, πράγμα που από μόνο του καθιστά την πρότασή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θαύμα νομικής αρτιότητας και ταχύτητας. Από όλες αυτές τις διαδικασίες/μεθοδεύσεις φαίνεται ολοκάθαρα η απροθυμία των δικαστικών οργάνων της κυβερνητικής συμμορίας να διερευνήσουν την ουσία της υπόθεσης και γενικά να «χυθεί άπλετο φως» στο έγκλημα των Τεμπών.

Το Σύνταγμα και η απεργία είναι το εμπόδιο

Φαίνεται ότι τα σχέδια της συμμορίας Μητσοτάκη και ως ένα βαθμό της μίζερης αν όχι και συνυπεύθυνης αντιπολίτευσης προσκρούουν στον αγώνα του Π. Ρούτσι και της συμπαράστασης που έχει από χιλιάδες λαού. Στην πλατεία Συντάγματος και στις πλατείες όλων των πόλεων της χώρας οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία και όλη η κοινωνία αντιστέκονται και εκφράζουν την συνολική και συσσωρευμένη οργή τους. Για όλα όσα έχουν υποφέρει και όσα εγκλήματα έχουν διαπραχτεί σε βάρος τους όλα αυτά τα χρόνια από την ούλτρα νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή Μητσοτάκη και τις υπόλοιπες μνημονικές δυνάμεις. Να αναφέρουμε μόνο:

  1. Ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 343 ευρώ λιγότερα από ότι το 2008 ή 4.117 ευρώ τον χρόνο.
  2. Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 33,5% των συνολικών τους δαπανών. Αντίστοιχα, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ξοδεύει το 12,7%.
  3. Το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών ξοδεύει το 22,4% του μηνιαίου προϋπολογισμού σε στέγαση. Το 20% των πλουσιότερων δαπανά για στέγαση μόλις το 12% των μηνιαίων εξόδων του.
  4. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τότε που ανέλαβε φρόντισε αμέσως να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση πλούσιων και υπερπλούσιων μειώνοντας τον συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης για τα μερίσματα από 10% σε 5% από το 2019 και τον συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από 28% σε 24% από το 2020 και σε 22% από το 2021.
  5. Η απαίτηση των συγγενών των θυμάτων και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας να μάθουν τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και τι ήταν αυτό (ή αυτά) που αφαίρεσε (αφαίρεσαν) τη ζωή από τους δικούς τους, όχι μόνο δεν συγκινεί την κυβέρνηση και τους άλλους φορείς αλλά το αντίθετο, πρωτοστατούν στην συγκάλυψη του εγκλήματος.

Έτσι από όλα αυτά και τόσα άλλα προκύπτει η πεποίθηση που διαμορφώνει τη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών ότι:

α) Ποτέ άλλοτε στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα δεν είχαν μαζευτεί τόσα σκάνδαλα (διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, ΟΠΕΚΕΠΕ, απευθείας αναθέσεων, παράνομων πλουτισμών, τραπεζικών σκανδάλων κ.ά.).

β) Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόση διαφθορά και η χώρα δεν ήταν τόσο απομονωμένη.

γ) Ποτέ άλλοτε με τόσο χονδροειδή τρόπο και σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕξαπάτησης η οικτρή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας (ουσιαστικά για δεύτερη φορά χρεοκοπημένη μέσα σε 10-15 χρόνια) δεν παρουσιαζόταν τόσο χαλκευμένα ειδυλλιακή.

δ) Ποτέ άλλοτε ή σε λίγες περιπτώσεις στο παρελθόν (μόνο την περίοδο της χούντας) η χώρα δεν αντιμετώπιζε τόσο μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, που αν δεν λυθεί σύντομα από τους εργαζόμενους και μόνο, τότε υπάρχει κίνδυνος μιας χωρίς προηγούμενο καταστροφής.

Η λύση υπάρχει και μπορεί να προέλθει μόνο από όσους αρνούνται να δεχθούν αυτές τις ολιγάριθμες μαφίες και μαζεύονται στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες. Σήμερα για το έγκλημα των Τεμπών, για αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Π. Ρούτσι, για την Παλαιστίνη, για το μεροκάματο, για την άρνηση να γίνουν δούλοι δουλεύοντας 13 ώρες την ημέρα. Αύριο για να δώσουν ένα οριστικό τέλος στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και σε όσους το υπηρετούν, για να οικοδομήσουν μια νέα κοινωνία, ειλικρίνειας, χωρίς φατρίες και απατεώνες, χωρίς εκμετάλλευση. Μια κοινωνία πραγματικά Σοσιαλιστική.