Νομιμοποιήθηκε η φαρμακευτική κάνναβη. Θέλουν ελεύθερη παραγωγή και χρήση χασίς

Νομιμοποιήθηκε η φαρμακευτική κάνναβη
Θέλουν ελεύθερη παραγωγή και χρήση χασίς

Από την Εργατική Πάλη Μαρτίου

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, που έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η στάση των κομμάτων

Εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, υπέρ τάχθηκαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Μάλιστα εξέφρασαν την άποψη ότι το ν/σ «δεν είναι ιδιαίτερα τολμηρό», υπερθεματίζοντας για την νομιμοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης αν όχι για όλους, αν μη τι άλλο από ασθενείς, και με δυνατότητα προσωπικής καλλιέργειας. Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εισάγει από την πίσω πόρτα την πλήρη αποποινικοποίηση της κάνναβης. Ωστόσο, πέρα από τα επικοινωνιακά σόου περί μετατροπή­ς της χώρας σε έναν «ατέλειωτο μπάφο», οι τόνοι κινήθηκαν μάλλον χαμηλά, με επικρίσεις περί «ασαφειών και προχειρότητας» του ν/σ, που δεν απαντούσαν στα ατελείωτα ψεύδη των υποστηρικτών του, ούτε άγγιζαν τους σοβαρούς κινδύνους που ανοίγονται. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ υπογράμμιζε ότι «ανοίγει ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας για τα μεγάλα μονοπώλια στο χώρο του φαρμάκου», ενώ η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση «να διορθώσει και να επαναφέρει» το ν/σ!

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Η απελευθέρωση της φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι υποτίθεται σε όφελος πολλών ασθενών που υποφέρουν από την έλλειψή της ή προμηθεύονται παράνομα σκευάσματα. Όμως, η αποτελεσματικότητα της κάνναβης σε σχέση με άλλες ουσίες και σκευάσματα, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Πολλές δοκιμές είναι ακόμα στο ερευνητικό στάδιο. Σκόπιμα διογκώνεται το εύρος των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της κάνναβης, ενώ είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που ενδείκνυται η χρήση της (κατά βάση αρθρίτιδες και σκλήρυνση κατά πλάκας), και πάλι αυστηρά κατόπιν συνταγογράφησης και αποκλειστικά από δημόσιους φορείς. Μπροστά όμως στο υψηλό κόστος διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, προβάλλεται το «δικαίωμα» της αυτοκαλλιέργειας κάνναβης για ιατρικούς λόγους, όπως και ο αποχαρακτηρισμός της από την κατηγορία των «σκληρών» ναρκωτικών ουσιών. Έτσι λοιπόν περνάμε από την ελεγχόμενη συνταγογράφηση, που εγκρίνεται από τον γιατρό και αποσκοπεί στη θεραπεία ή ανακούφιση της πάθησης, στην ελεύθερη καλλιέργεια κατά την βούληση του «θεραπευόμενου».

Προς το παρόν ο νέος νόμος προβλέπει τη διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης στα φαρμακεία μέσω κρατικού μονοπωλίου, ωστόσο μετά τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης θα ακολουθήσει το άνοιγμα της παραγωγής και κυκλοφορίας της από ιδιώτες. Όπως και τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης θα ακολουθήσει η νομιμοποίηση της βιομηχανικής/κλωστικής κάνναβης. Τα βήματα γίνονται βαθμιαία στο όνομα της «βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου» και εν τέλει στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης.

Τα σχεδιαγράμματα που παρουσίασε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή για τα «κλειστά» θερμοκήπια για τη φαρμακευτική κάνναβη και οι εγγυήσεις για την θωράκιση της διαδικασίας (που ζητούνταν από την αντιπολίτευση και δίνονταν από την κυβέρνηση) είναι μόνο για το θεαθήναι. Η φυτική κάνναβη περιέχει πλήθος ουσιών, οι περισσότερες με άγνωστες δράσεις και παρενέργειες. Κανείς δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι θα ελέγχεται η απομόνωση εκείνων των δραστικών ουσιών με ευεργετικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς, χωρίς την παραγωγή χασίς, που είναι εξαρτησιογόνο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Πόσο μάλλον το ελληνικό Δημόσιο, με ρημαγμένους μηχανισμούς, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, όπου ανθεί η διαφθορά και η διαπλοκή.

Είναι τελείως υποκριτική η στάση της κυβέρνησης, που διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα πλήρους αποποινικοποίησης της κάνναβης», όταν το θέμα για την πλήρη απελευθέρωση της καλλιέργειας και της χρήσης κάνναβης έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Στην ίδια τη συζήτηση στη Βουλή για την φαρμακευτική κάνναβη, υπήρξαν πολλές φωνές υπέρ της απελευθέρωσης της κάνναβης για όλες τις χρήσεις. Λίγες μέρες πριν την ψήφιση, ο αναπληρωτής υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης υποστήριξε την εν γένει απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης, όπως και την ιδιοκαλλιέργεια (σε άλλο χρόνο ο ίδιος υπεραμύνθηκε της νομιμοποίησης και της ηρωίνης, πάντα για φαρμακευτική χρήση!). Πολλοί εντός και εκτός κυβέρνησης τονίζουν την διάκριση «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών, και υπερθεματίζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν για τις «θεραπευτικές ιδιότητες», τα «οικονομικά πλεονεκτήματα», τη «διατροφική αξία», τα «οικολογικά οφέλη», ακόμα και την αναγκαιότητα της «ιδίας χρήσης» της κάνναβης. Πολλά και εκτεταμένα είναι τα δημοσιεύματα που εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα της κάνναβης (βλ. Εφ. Συντακτών 13/1/18 και 14/1/18: «Η κάνναβη μπορεί να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση», Εποχή 14/1/18: «Τα πολλαπλά οφέλη ενός παρεξηγημένου φυτού» κ.ά).

Ενάντια στη ναρκοκουλτούρα και όλα τα ναρκωτικά – Αγώνας για τη ζωή

Με την πιο απίστευτη ελαφρότητα διατυπώνονται επιχειρήματα που στερούνται βάσης, και επιστρατεύονται για την εξυπηρέτηση βασικά του στόχου για την ελεύθερη παραγωγή και χρήση χασίς. Ειδικά η προπαγάνδα για τα «οικονομικά πλεονεκτήματα» της κάνναβης αναφέρεται κατά βάση στην απελευθέρωση της παραγωγής και χρήσης του χασίς, αφού για την βιομηχανική/κλωστική κάνναβη είναι πολλά τα εμπόδια στην καλλιέργεια, στην επεξεργασία, την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία. Εξαπλώνεται λοιπόν η εκστρατεία εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας με την πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής και χρήσης χασίς, μία εκστρατεία που αποσιωπά τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η αναπόφευκτη επέκταση της χρήσης χασίς στην ελληνική κοινωνία. Το χασίς είναι ναρκωτικό, εξαρτησιογόνο, που επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει την πόρτα προς τα πιο σκληρά ναρκωτικά. Τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι άκρως ανησυχητικά.

Τη ναρκοκουλτούρα την προωθεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ως μέσο εκτόνωσης των κοινωνικών αντιδράσεων και χειραγώγησης, ιδιαίτερα της νεολαίας. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στις πολιτικές φτώχειας και κοινωνικής ανισότητας, στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, την κρατική βία και την καταστολή. Η επιλεκτική ανάδειξη των όποιων πλεονεκτημάτων της κάνναβης, χωρίς να αναδεικνύονται όλοι οι μεγάλοι κίνδυνοι από την επέκταση της καλλιέργειας, συνιστά εγκληματική πολιτική, ιδιαίτερα της άθλιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έφερε το ν/σ προς ψήφιση. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ειδικά η νεολαία δεν πρέπει να δραπετεύσουμε στον «κόσμο των παραισθήσεων», αλλά να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα Μνημόνια και όλους τους υπηρέτες τους, να παλέψουμε για τη ζωή και την σωτηρία της ανθρωπότητας, απαλλαγμένη από κάθε ναρκωτικό, μαζί και από το χασίς.