Θέσπιση μνημονίου συνεργασίας με ΗΠΑ: Πλήρης υποδούλωση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό – Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Απριλίου 2024

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την πολεμοκάπηλη – τυχοδιωκτική πολιτική της, εμπλέκοντάς μας ακόμα πιο βαθιά στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Αφού ο βοναπάρτης Μητσοτάκης κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, πρωτοστάτησε στην αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, τάχθηκε με τους σφαγείς του Ισραήλ συνδράμοντας με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, έδωσε δεκάδες δισ. για την αγορά όπλων, τώρα πλέον μας εμπλέκει ανοιχτά με την συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε εμπόλεμες επιχειρήσεις. Οχυρωμένος πίσω από το 41% και την ανύπαρκτη αντιπολίτευση, μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο κίνδυνο του πολέμου.

Μνημόνια συνεργασίας με ΗΠΑ

Στις 13/3 ψηφίστηκαν στη βουλή, με στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας με θέμα την «απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ» και την «τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ», δηλαδή την ένταξη ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού στον στρατό των ΗΠΑ.

Τα πιο σημαντικά σημεία:

α) Η ελληνική πλευρά θα είναι υπεύθυνη για όλα τα έξοδα και δαπάνες του αποσπασμένου ελληνικού προσωπικού άμυνας, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βασικές αμοιβές, μισθούς, επιδόματα κ.ά., καθώς και για τα έξοδα κηδείας. β) Το προσωπικό θα είναι υπό τις οδηγίες και τον επιχειρησιακό έλεγχο του Διοικητή των ΗΠΑ. γ) Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα παραιτείται όλων των αξιώσεών του για τραυματισμό ή θάνατο στρατιωτικού μέλους ή πολιτικού υπαλλήλου. δ) Κάθε μέρος δεν θα ζητήσει αποζημίωση για την ζημία, απώλεια, τραυματισμό ή θάνατο που θα έχει προκύψει από πράξεις ή παραλείψεις των στρατιωτικών μελών ή των πολιτικών υπαλλήλων των ΗΠΑ. ε) Το προσωπικό δύναται να παρέχει υποστήριξη και να συμβουλεύει τον διευθυντή επιχειρήσεων «για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την κατανόηση παγκόσμιων ειδικών επιχειρήσεων», και «σε πολυεθνικές ειδικές επιχειρήσεις». στ) «Δύναται να μετακινηθεί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση θεμάτων αναδυόμενης εκπαίδευσης, καθώς και για επιχειρησιακά ή σχεδιαστικά θέματα σε όλο το φάσμα της ΕΕ – ΗΠΑ».

Στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν τα αποσπασμένα μέλη σε εμπόλεμες επιχειρήσεις, ωστόσο τα μνημόνια προβλέπουν αυτός ο περιορισμός να μπορεί να καμφθεί με «ρητή έγγραφη εξουσιοδότηση του Μέρους Υποδοχής (ΗΠΑ) και του Μέρους Προέλευσης (Ελλάδα)». Με μία υπογραφή από το υπουργείο Άμυνας ελληνικά στρατεύματα θα μπορούν να συμμετάσχουν στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή.

Οι στόχοι της συμφωνίας, υπό τον εισηγητή της κυβέρνησης, Ανδριανό, είναι α) η εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων για να ανταποκριθούν στις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και στις ευρύτερες αποσταθεροποιητικές τάσεις που οξύνονται και β) η περεταίρω σύσφιξη με τους συμμάχους μας. Δηλαδή παραδέχεται έκδηλα και κυνικά ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο συμμετέχοντας ακόμα πιο ενεργά στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Πρόκειται για μία συμφωνία αποικιακού τύπου που μας μετατρέπει σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Αποτελεί μία τομή σε σχέση με τις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς δεν αφορά στην εκμετάλλευση των βάσεων – στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αποστολή όπλων, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για την πλήρη συγχώνευση του ελληνικού με τον αμερικάνικο στρατό. Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπέρασε τον εαυτό της για ακόμα μία φορά, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί το πιο πιστό σκυλί των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ. Είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα πάντα, να πατήσει επί πτωμάτων, ακόμα και να μας εμπλέξει ανοιχτά σε μία πολεμική σύγκρουση για να διατηρήσει την εύνοια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι καταψήφισε υποκριτικά τα εν λόγω μνημόνια για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια υποταγής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Όπως ανέφερε η Ραλλία Χρηστίδου, το κύριο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί «να καρπωθεί τις ωφέλειες των αποτελεσματικότατων ενεργειών που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που οδήγησαν στη βελτίωση και στην επέκταση των αμυντικών στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Άλλωστε επί κυβέρνησής του θεσπίστηκε ο Στρατηγικός Διάλογος με την Ουάσιγκτον[i], αναθεωρήθηκε και επεκτάθηκε επ’ αόριστον η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που αφορά στις βάσεις[ii], ψηφίστηκε η συμμετοχή στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου, κ.ά. Η κατεύθυνση που χαράζει η ΝΔ αποτελεί μια κοινή στρατηγική για το σύνολο του αστικού πολιτικού σκηνικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά ρετάλια της Νέας Αριστεράς, Βελόπουλου κ.λπ., ακολουθούν πιστά την ίδια κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, καταψήφισε, με γνώμονα όμως την πατριωτική/συντηρητική του πολιτική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όπως δήλωσαν στελέχη του «τα προς ψήφιση νομοσχέδια-μνημόνια ενισχύουν την κυβερνητική πολιτική του αποπροσανατολισμού των ελληνικών δυνάμεων από την αποστολή τους, όπως την εννοεί και την απαιτεί ο λαός μας, δηλαδή την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». Πρόκειται για μία θέση που θολώνει το γεγονός ότι μέσα σε αυτό τον κυκεώνα ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, την πλήρη στοίχιση της Ελλάδας με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχουν «δίκαιοι – αμυντικοί» ή «άδικοι» πόλεμοι αλλά μόνο καταστροφή και θάνατος για τον ελληνικό λαό.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στην Ερυθρά

Σημαντική κλιμάκωση αποτελεί και η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα από την πρώτη γραμμή, απέναντι στους Χούθι της Υεμένης. Μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δια στόματος υπουργού Άμυνας Δένδια, η Ελλάδα τάχθηκε επικεφαλής της επιχείρησης «Ασπίδες», της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως στρατηγείο ορίστηκε το Στρατηγείο της Λάρισας. Από τις 26/2 η φρεγάτα «Ύδρα» έχει καταφθάσει στην Ερυθρά, μαζί με την ευρωπαϊκή αρμάδα και συμμετέχει κανονικά στις πολεμικές συγκρούσεις.

Τυχοδιωκτισμοί στο πλευρό των ΗΠΑ και των δυτικών ιμπεριαλιστών: βασικό συστατικό του καθεστώτος Μητσοτάκη

Η πολεμοκάπηλη πολιτική της ΝΔ δεν αποτελεί μία εκτροπή, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά μία στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης. Ο ελληνικός καπιταλισμός υποβαθμίζεται διαρκώς στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων σε όλα τα επίπεδα. Έχει χάσει το οικονομικό βάρος που διατηρούσε άλλοτε στην περιοχή, αλλά και το γεωστρατηγικό του βάθος, ειδικά μετά τη σημαντική ενδυνάμωση της Τουρκίας. Πλούσιοι, παρασιτική – μαφιόζικη ελίτ και πολιτικό προσωπικό βασίζονται όλο και περισσότερο, για την διατήρηση των προνομίων τους, των κερδών τους αλλά και την επιβίωσή τους, στη στήριξη των δυτικών ιμπεριαλιστών και συγκεκριμένα των ΗΠΑ.

Και ακόμα παραπάνω, οι συγκεκριμένες ενέργειες (στήριξη του Ισραήλ, μνημόνια συνεργασίας, συμμετοχή στην εκστρατεία της Ερυθράς, κ.ά.) αποτελούν βασικό συστατικό του μνημονιακού – αντιδημοκρατικού καθεστώτος που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Μητσοτάκης. Ένα καθεστώς που δεν λογαριάζει νόμους, την κοινωνική βούληση, το ίδιο το Σύνταγμα, ανθρώπινες ζωές και έχει σαν στόχο μία ιστορικών διαστάσεων αντεπανάσταση και οπισθοδρόμηση: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ιδεολογική, ηθική. Η πατριδοκαπηλία, η αμέριστη στήριξη ΗΠΑ-ΕΕ, το δηλητήριο του ρατσισμού και σάπιος εθνικισμός είναι σημαντικά όπλα της αστικής τάξης για να τσακίσουν και να υποτάξουν το εργατικό κίνημα, για να διατηρηθούν στην εξουσία. Μάλιστα όσο περισσότερο απομονώνονται κοινωνικά και πολιτικά, ως απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όσο κάνει δειλά την εμφάνισή της η πολιτική κρίση, είναι υποχρεωμένοι να στηρίζονται όλο και περισσότερο στις μαύρες δυνάμεις των ιμπεριαλιστών.

Αυτή η τυχοδιωκτική πολιτική δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής και μας απειλεί με μία ανυπολόγιστη καταστροφή. Η συνεχόμενη υποβάθμιση των δυτικών ιμπεριαλιστών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των BRICS, έχει αυξήσει τα εμπόλεμα μέτωπα σε όλο τον πλανήτη, πολλά από τα οποία συγκεντρώνονται στην περιοχή μας. Η αναζωπύρωση των μετώπων στην Μέση Ανατολή, η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, οι συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι διαρκείς εντάσεις στα Βαλκάνια, η όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία, αποτυπώνουν την ένταση και την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Σε μία τέτοια συγκυρία οι κινήσεις του Μητσοτάκη δεν μας καθιστούν απλά ένα στόχο, αλλά μας εμπλέκουν ενεργά στον πόλεμο.

Μόνο με ένα πραγματικό αντιπολεμικό/αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση της ΝΔ και τους ιμπεριαλιστές, θα απαιτήσει να κλείσουν οι βάσεις και να βγούμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία και το Ισραήλ, η γενοκτονία στην Παλαιστίνη, το εμπάργκο απέναντι στην Ρωσία, μπορούμε να αποφύγουμε το σφαγείο του πολέμου.

[i] Σε αυτό τον Στρατηγικό Διάλογο βασίζονται όλες οι μετέπειτα συμφωνίες που ψήφισε η ΝΔ.

[ii] Σε βαθμό που οι αμερικάνικες βάσεις θεωρούνται ξένο έδαφος. Οι αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν χρειάζεται να λογοδοτούν και να ενημερώνουν για οποιαδήποτε ενέργεια.