Κάτω τα χέρια από τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Πατρών

Η μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε το 2016 το καθεστώς των 8μηνων συμβάσεων για τους εργαζόμενους στους δήμους. Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα συμβασιούχοι του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» του ΟΑΕΔ στον δήμο Πάτρας αναγκάζονται κάθε χρόνο να καταφεύγουν στα δικαστήρια για την ανανέωση της σύμβασης τους. Μέσα σε αυτούς, δεκάδες έχουν εγκαταλείψει όλη αυτήν την κοστοβόρα συνθήκη που δίνουν εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα σε κερδοσκόπους δικηγόρους για να τους στηρίξουν στην ανανέωση της σύμβασης στα δικαστήρια. Μένοντας έτσι κενές εκατοντάδες θέσεις στις υπηρεσίες του δήμου.

Την περασμένη εβδομάδα 380 συμβασιούχοι προχώρησαν σε κατάληψη του δημαρχείου Πατρών με αίτημα να τους στηρίξει το δημοτικό συμβούλιο στο εν όψει δικαστήριο στις 17 Απρίλη. Ο λόγος είναι ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Πελετίδη αρνείται να καταβάλει τις μισθοδοσίες στους εργαζομένους και να τους στηρίξει στις δικαστικές αποφάσεις, επειδή όπως ο δήμαρχος εξαγγέλλει, δεν φτάνει η χρηματοδότηση που τους δίνει η κυβέρνηση. Όντως οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι στο καθεστώς των συμβάσεων και είναι επιτακτική ανάγκη η μονιμοποίηση τους, εφόσον όμως δεν ανοίγουν οργανικές θέσεις το βάρος αυτό μεταφέρεται στους δήμους για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Δεν είναι δικαιολογία λοιπόν, η στάση του Πελετίδη ότι δεν πληρώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων για να προκηρυχθούν οργανικές θέσεις από τον ΑΣΕΠ. Ενώ από οικονομικής άποψης, ο δήμος δεν εξαιρείται από την σπατάλη του προϋπολογισμού σε προεκλογικά έργα βιτρίνας και εκδηλώσεις που κοστίζουν εκατομμύρια (βλ. νέο δημαρχείο, Καρναβάλι, Μαρίνα κλπ.).

Η κατάληψη των εργαζομένων δυστυχώς έληξε βίαια με μεθόδους που θυμίζουν τις μαύρες εποχές. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 12/4 ο μηχανισμός της Λαϊκής Συσπείρωσης χτύπησε και διέλυσε την κατάληψη των εργαζομένων στέλνοντας δύο άτομα στο νοσοκομείο. Στην συνέχεια καπηλεύτηκαν την κινητοποίηση των εργαζομένων καλώντας όλα τους τα στελέχη και οι φορείς του σε κομματική συγκέντρωση στο δημαρχείο την ίδια μέρα, ενώ δυνάμεις της ΚΝΕ περιφρουρούν το κτήριο όλη μέρα. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα κάλεσαν σε συγκέντρωση στο Υπ. Εσωτερικών στις 15/4 για την μονιμοποίηση των θέσεων.

Στην ανησυχία των συμβασιούχων τρέξανε και τα κοράκιατων υπόλοιπων παρατάξεων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να επωφεληθούν πολιτικά από αυτήν την συνθήκη. Αυτές όμως και οι κυβερνήσεις τους είναι οι μεγαλύτεροι υπαίτιοί της τραγικής συνθήκης που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, με τις μνημονιακές τους πολιτικές και την πενιχρή χρηματοδότηση που δίνουν στους δήμους όλα αυτά τα χρόνια, τις τεράστιες ελλείψεις στους δήμους. Οπότε δεν μπορούν να έχουν κανένα λόγο στο θέμα, ούτε να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους με ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα το ΚΚΕ να συκοφαντεί τους εργαζόμενους για υποκινητές, επειδή κάποιοι καιροσκοπούν από αυτό το γεγονός.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην απογοητευτούν από  κατασταλτικό μηχανισμός των εγκαθέτων του Δήμου . Να μην εμπιστευτούν καμία παράταξη του δήμου που προσπαθεί να επωφεληθεί πολιτικά, αλλά να πιστέψουν στις δικές τους δυνάμεις στον αγώνα. Να μην πέσουν στην αισχροκέρδεια των δικηγόρων που τους κλέβουν το μεροκάματο τους, αλλά να διεκδικήσουν από τον δήμο να τους καλύψουν όλα τα δικαστικά έξοδα μέχρι να κερδίσουν την μονιμοποίηση της θέσης τους.

 

-Κάτω η τρομοκρατία και καταστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης

-Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων στο δήμο Πατρών

-Χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών

-Να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ