Σύλλογος εστιακών φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΠΟΥΔΕΣ

Για ακόμα μια χρονιά είμαστε αναγκασμένοι να καταθέσουμε τα χαρτιά μας για τη διαδικασία επιλογής φοιτητών στις εστίες. Για ακόμα μια χρονιά ζούμε την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου μέσα στο άγχος και την αμφιβολία για το αν θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας ή όχι. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πρόκειται στην ουσία για ένα διαγωνισμό εξαθλίωσης όπου αυτός που είναι πιο φτωχός και έχει τα περισσότερα προβλήματα ‘’κερδίζει’’. Τα δωμάτια στις εστίες είναι περίπου 800 (700 για του φοιτητές μεγαλύτερων ετών και 100 για τους πρωτοετείς) ενώ οι αιτήσεις αυξάνονται συνεχώς λόγω της κρίσης που οδηγεί στην φτώχια όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Κάθε χρόνο περίπου 300-400 φοιτητές μένουν εκτός εστιών με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους, να μην τις αρχίσουν καν ή να ματώσουν αυτοί και οι οικογένειες τους για να τα βγάλουν πέρα. Σαν να μην έφταναν αυτά είμαστε αναγκασμένοι να καταβάλουμε 45 ευρώ ενοίκιο κάθε μήνα, τα πλυντήρια-φουρνάκια δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών μας, η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού μειώνεται συνεχώς και δεν υπάρχει έλεγχος στον πλυθησμό των σκυλιών με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα.

Η στάση των πρυτανικών αρχών στα αιτήματα μας είναι εντελώς προκλητική. Παρόλο που μοιράζουν υποσχέσεις στα Μ.Μ.Ε. για την κάλυψη όλων των φοιτητών που έχουν ανάγκη δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Το μόνο που επαναλαμβάνουν συνεχώς είναι ότι ‘’τόσα δωμάτια υπάρχουν και τόσους φοιτητές θα πάρουμε’’ και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανέγερση νέων εστιών και την κάλυψη των υπολοίπων αιτημάτων. Ξεχνούν βέβαια ότι αυτοί ήταν που εφάρμοσαν-ψήφισαν τα μνημόνια και τα μέτρα στα πανεπιστήμια.

Τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις εστίες αλλά και στις σχολές μας οφείλονται στην υποχρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 70% κάτι που έχει φέρει τα πανεπιστήμια στο χείλος της καταστροφής. Δεν υπάρχουν χρήματα για βασικές λειτουργίες, την μέριμνα, δεν επαρκούν οι καθηγητές και οι γραμματείες υπολειτουργούν λόγω των απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων. Η λύση που προτείνει σε όλα αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι το προφανές, δηλαδή η αύξηση του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων αλλά η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών. Το καλοκαίρι ψηφίστηκε στην βουλή κατά την επιταγή των ευρωπαίων-δανειστών, το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία (νόμος Γαβρόγλου) που έρχεται να φέρει την πλήρη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αυτονόμηση των πανεπιστημίων, κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών και πολλά αλλά. Παρόλο που συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες των φοιτητών μειώνονται συνεχώς οι παροχές και τα δικαιώματα μας.

Η κατάσταση που επικρατεί στη κοινωνία είναι επίσης τραγική. Η ανεργία αγγίζει το 30% (60% για τους νέους), την ίδια στιγμή που το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό αγγίζει το 60%. Ήδη ξεκίνησαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με ηλεκτρονικό τρόπο. Τα εργασιακά-δημοκρατικά μας δικαιώματα έχουν ξηλωθεί. Ετοιμάζουν ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα εν όψη της τρίτης αξιολόγησης. Συνεχώς κόβουν χρήματα από παντού από μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία για να αποπληρωθεί ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς ώστε να πλουτίσουν οι τοκογλύφοι της ΕΕ και οι ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες-αρπακτικά.. Αυτή η πολιτική των μνημονίων που ακολουθούν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη μας έχουν φέρει άλλωστε στην ανάγκη να μπούμε στις εστίες.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν φοιτητές είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις και δυναμικά μέσα πάλης (διαδηλώσεις-παρεμβάσεις-καταλήψεις) να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Να ενώσουμε τα αιτήματα μας με αυτά των εργαζομένων και να δώσουμε κοινό αγώνα με αυτούς για να σώσουμε τις εστίες, το πανεπιστήμιο, την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση από τα νύχια των μνημονιακών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ- ΆΜΕΣΗ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ-ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.

  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΣΤΙΩΝ- ΑΓΟΡΑ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ.

  • ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ-ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 45€.

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ.

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ