Καταγγελία της ΣΣΠ για την εισβολή της αστυνομίας στη ΣΘΕ του ΑΠΘ στις 16/3

Όλοι στη συγκέντρωση στα δικαστήρια,

Δευτέρα 18/3 στις 11:00 π.μ.

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου 16/3, καθώς φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν δράσεις στην κατειλημμένη σχολή της ΣΘΕ, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο άσυλο προβαίνοντας σε 49(!) συλλήψεις. Διμοιρίες κάθε είδους (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, Ασφάλεια) περικύκλωσαν τους φοιτητές που βρισκόντουσαν εκεί, αντιμετωπίζοντας τους ως τρομοκράτες. Η ΕΛ.ΑΣ., αφού απέκλεισε το κτήριο της ΣΘΕ (η οποία τελεί υπό κατάληψη από τους Συλλόγους Φυσικού, Γεωλογίας και Βιολογικού), τελικά έσπασε τις πόρτες και εισέβαλε στο κτήριο, συλλαμβάνοντας τους 49 φοιτητές που βρίσκονταν μέσα.

Το ρεσιτάλ κρατικής καταστολής, βέβαια, δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών δεν έχει τέλος: το κτήριο της ΣΘΕ παρέμεινε αποκλεισμένο από τις διμοιρίες για αρκετές ώρες, ενώ η σήμανση συνέλεξε αποτυπώματα από όλους τους χώρους του κτηρίου. Με γρήγορα αντανακλαστικά, φοιτητές και αλληλέγγυοι συγκεντρωθήκαμε μπροστά από τη ΣΘΕ ενάντια στην εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, καταγγέλλοντας την εκκένωση των καταλήψεων των σχολών μας και απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συναγωνιστές. Το υπουργείο επέλεξε να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά τους φοιτητές σαν εγκληματίες. Καμία εντύπωση, όμως, δεν μας κάνει η όξυνση της καταστολής και η γιγάντωση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., Χρυσοχοΐδης, είναι γνωστός για το δόγμα Νόμος και Τάξη που επιχειρεί να επιβάλλει εντός των πανεπιστημίων, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Άλλωστε, η κυβέρνηση βρίσκεται στρυμωγμένη στον τοίχο (βλ. Τέμπη, κατάργηση του Άρθρου 16, αθώωση Μίχου κ.λπ.), γι’ αυτό προσπαθεί με χουντικού τύπου μεθόδους να σπάσει τους αγώνες μας. Στόχος της είναι να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη νεολαία και να ξεμπερδέψει μια και καλή με τη δωρεάν εκπαίδευση.

Απέναντι σ’ αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απαντήσει δυναμικά. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, σ’ αυτήν τη νέα χούντα. Το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μπορεί να ψηφίστηκε, ο αγώνας των φοιτητών όμως συνεχίζεται. Εδώ και δύο μήνες το φοιτητικό κίνημα δίνει ένα μεγαλειώδη αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει και να συνεχίσουμε, με καταλήψεις, διαδηλώσεις, οργανώνοντας την μαζική αυτοάμυνα του κινήματος. Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάθε μνημονιακό ρετάλι που μας βυθίζει στην φτώχεια και εξαθλίωση. Ο αγώνας για την δημόσια δωρεάν παιδεία δεν τρομοκρατείται!

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
  • ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ- ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ