ΣΕΦΠΙ: Ξέσπασε φωτιά σε κτίριο εστιών και τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν

Ξημερώματα της Τετάρτης, 3/4/24, ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π.Ι.). Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της. Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο. Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων. Έπρεπε να τους υποδείξουμε εμείς, να ελέγξουν αν τυχόν έμεινε κάποιος αναίσθητος και παγιδεύτηκε μέσα στο δωμάτιο του. Μέχρι στιγμής η εστία ανάφλεξης παραμένει άγνωστη, αλλά οι ευθύνες είναι γνωστές:

· Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΣΕΦΠΙ: «οι ανεπάρκειες προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, βάζουν την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι. Αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προβάλει αυτά τα ζητήματα, να απαιτήσει προσλήψεις και χρηματοδότηση για να μην “δυσφημιστεί η εικόνα του ιδρύματος”»… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών».

· Εγκληματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. Το Π.Ι. έχει χάσει σχεδόν το μισό του διοικητικό προσωπικό και πάνω από το 70% της χρηματοδότησής του την τελευταία δεκαετία. Μονίμως γίνεται απλά διαχείριση και διαμοιρασμός των ελλείψεων ανάμεσα στις υπηρεσίες του ιδρύματος, με αποτέλεσμα ΟΛΕΣ να υπολειτουργούν. Μόνο η Τεχνική Υπηρεσία και η Φοιτητική Μέριμνα, που θα μπορούσαν να ελέγχουν αν τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν, έχουν απωλέσει πάνω από το μισό προσωπικό τους.

· Αποτέλεσμα όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ειδικά του ν. Πιερακκάκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη και οι άθλιοι υπουργοί παιδείας, μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες και «χρηματοδότες» του. Οι διοικήσεις, λειτουργώντας σαν πιστοί εντολοδόχοι τους, έχουν επιστρατεύσει σε ρόλο φοροεισπράκτορα και ελεγκτή της ακαδημαϊκής μας προόδου, ακόμα και αυτούς του λιγοστού υπαλλήλους που έχουν απομείνει. Να κυνηγάνε δηλαδή τους φοιτητές των μηδενικών εισοδημάτων, των πολύτεκνων και ανάπηρων οικογενειών να καταβάλουν τα μηνιαία χαράτσια. Αυτοί οι «αστυνόμοι» της φτώχειας μας έλεγαν μόλις μια μέρα πριν «να βρούμε την αξιοπρέπεια να πληρώνουμε τα ενοίκια» που αυθαίρετα μας έχουν επιβάλλει, την ίδια στιγμή που μας έχουν καταργήσει κάθε προϋπόθεση να σπουδάζουμε και να διαβιούμε αξιοπρεπώς.

Ως εδώ! Να τελειώνουμε με τις επικίνδυνες και δολοφονικές τους πολιτικές.

Δεν θα καταφέρνουμε πάντα να γλιτώνουμε από τύχη από τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που μας έχουν ετοιμάσει. Το πετσόκομμα των δαπανών, η τραγική υποστελέχωση, οι ιδιωτικοποιήσεις της Παιδείας, της Υγείας, των Σωμάτων Πυρόσβεσης, μας εξαθλιώνουν και μας σκάβουν τον λάκκο. Δεν θα ανεχτούμε άλλη αδιαφορία, εγκληματική αμέλεια, συγκάλυψη και θράσος από την κυβέρνηση της ΝΔ και των «καλοθελητών» της. Πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς, να τους τιμωρήσουμε για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη που μας αναλογεί και εκεί πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες μας.

· Άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας – Αποζημίωση των πυρόπληκτων

· Καμία συγκάλυψη της εγκληματικής αμέλειας Κυβέρνησης – Υπουργείου – Διοίκησης

· Ανατροπή του ν. Πιερακκάκη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων

· Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για σίτιση – στέγαση – σπουδές

· Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία»