75 χρόνια ΝΑΤΟ: Στις 4 Απρίλη ιδρύθηκε ο παγκόσμιος τρομοκράτης

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Απριλίου 2024

Στις 4 Απριλίου 1949, με αφορμή την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, δημιουργήθηκε το κύριο όργανο στην υπηρεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο πιο ισχυρός παγκόσμιος τρομοκράτης, το ΝΑΤΟ. Δημιουργήθηκε από 12 κράτη: ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία. Το 1952 εντάχθηκαν Ελλάδα και Τουρκία, το 1955 η Δυτική Γερμανία και το 1982 η Ισπανία. Κύριο καθήκον της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ήταν ο στρατιωτικός εξοπλισμός απέναντι στη Σοβιετική Ένωση και οποιασδήποτε απόπειρας ανατροπής του καπιταλισμού, ενισχύοντας τις αστικές τάξεις ενάντια στα εργατικά κινήματα που αναπτύσσονταν μετά τον Β΄ Π.Π.

Η πρώτη ανάμειξή του ήταν στον πόλεμο της Κορέας το 1950 (η Ελλάδα στα πλαίσια του ΟΗΕ θα στείλει στρατό ξηράς και αεροπορίας), προχώρησε σε αρκετές άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις σε ξένα εδάφη σχεδόν πάντα υπό την μαεστρία των ΗΠΑ και σε συνεργασία με τις μυστικές τους υπηρεσίες. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος: στην Αίγυπτο το 1951-1956, το 1952 στην Τυνησία και στο Μαρόκο, το 1953 στο Ιράν με την ανατροπή της κυβέρνησης Μοσαντέκ, το 1954 στην Γουατεμάλα με την βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης, στο Λίβανο, το Ιράκ και στα Αραβικά Εμιράτα το 1958, στο Κονγκό το 1960 με την δολοφονία του ηγέτη Λουμούμπα. Το 1962 απείλησε τον πλανήτη με πυρηνικό όλεθρο με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα. Το 1964 ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός εισβάλει στο Βιετνάμ και ύστερα από 9 χρόνια ηττήθηκε. Το 1966 στον Παναμά, ξανά στη Γουατεμάλα το 1966-67, στην Ελλάδα το 1967 εμπλέκεται στη χούντα, την ίδια χρονιά στον πόλεμο των έξι ημερών στις αραβικές χώρες, στην Καμπότζη το 1969-1975, στο πραξικόπημα και στην δολοφονία του Αλιέντε στην Χιλή το 1973, το 1973 στην Αίγυπτο και την Συρία, το 1974 με το πραξικόπημα στην Κύπρο, το 1978 στήριξε την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, το 1981-1990 στηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς στη Νικαράγουα, το 1981 προσπαθούν να δολοφονήσουν τον Καντάφι στην Λιβύη, το 1982 εισβάλουν ξανά στο Λίβανο, το 1983 στη Γρανάδα, το 1987 οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν και το 1989 εισβάλουν στον Παναμά. Το 1991 εξαπολύουν επίθεση κατά του Ιράκ με τον πόλεμο του Κόλπου.

Έπειτα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά ισχυροποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό με την ένταξη χωρών που ανήκαν στο διαλυμένο πια Σύμφωνο της Βαρσοβίας ή ακόμη και στην ΕΣΣΔ. Το 1999, οι Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, έγιναν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια Ρουμανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λιθουανία και Λετονία (2004), Κροατία και Αλβανία (2009), το Μαυροβούνιο (2017) και η Βόρεια Μακεδονία (2020).

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ προχώρησαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, καθώς το καθεστώς – παρά τα προβλήματά του – δεν έπεσε σαν χάρτινος πύργος όπως στην ΕΣΣΔ. Η εισβολή στην Γιουγκοσλαβία, έγινε με πρόσχημα το σταμάτημα του «εμφυλίου πολέμου» (1992-1995) που οι ίδιοι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δημιούργησαν. Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε εννιαήμερη επιχείρηση αεροπορικών βομβαρδισμών που τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 1995. Από την άλλοτε ισχυρή ενωμένη Γιουγκοσλαβία απέμειναν μόνο η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Τον Δεκέμβριο, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε στη χώρα μια πολυεθνική δύναμη 60.000 στρατιωτών και προχώρησε στην δεύτερη και πιο αιματηρή επέμβαση στη Σερβία το 1999. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και διήρκεσαν 78 μέρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και άλλοι «δημοκρατικοί» ηγέτες της Δύσης ισχυρίζονταν ότι ο πόλεμος ήταν «ανθρωπιστικός». Οι ιμπεριαλιστές φονιάδες βομβάρδισαν πάνω από 200 γιουγκοσλαβικές πόλεις. Το Βελιγράδι δέχθηκε 212 επιθέσεις και από τις 2.500.000 βόμβες που έπεσαν στη Γιουγκοσλαβία, οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 5.000 και σε 10.000 οι τραυματίες.

Έπειτα από τις επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εισβάλουν στο Αφγανιστάν το φθινόπωρο του 2001. Τον Αύγουστο του 2021 τα στρατεύματα αποσύρονται ταπεινωμένα και ηττημένα από τους Ταλιμπάν.

Από το 2014 το ΝΑΤΟ προσπαθεί πραξικοπηματικά να εντάξει την Ουκρανία. Εξόπλισε φασιστικές οργανώσεις για να καθαρίσει τον φιλορώσο πρόεδρο. Η Ρωσία αποφάσισε να επέμβει ενισχύοντας τις αποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και να προσαρτήσει την περιοχή της Κριμαίας. Στις 10/12, με επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της, η Ρωσία κατήγγειλε τη «Δύση» ότι προετοιμάζεται, μέσω του καθεστώτος του Κιέβου, να επιτεθεί στρατιωτικά στο Ντονμπάς, τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ένα σχέδιο επέκτασής του προς τα σύνορα της Ρωσίας. Είχε ήδη υπάρξει νατοϊκή πρόσκληση ένταξης το 2008 προς τη Γεωργία και την Ουκρανία. Στις 17/12, η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ και στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δύο σχετικά προσχέδια συνθηκών, ζητώντας «εποικοδομητική απάντηση» σ’ αυτές τις «εγγυήσεις ασφαλείας». Στις 26/1, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ απάντησαν αρνητικά, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Στις 29/1, η Ρωσία απάντησε με επιστολή υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης (1999) και Αστάνα (Καζακστάν, 2010) και κατηγόρησε τους δυτικούς ιμπεριαλιστές, όπως είναι αλήθεια, ότι την εξαπάτησαν καταπατώντας τις προφορικές υποσχέσεις του 1990 ότι δεν θα διευρυνθεί το ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν, με αντικομμουνιστικά και αντιμπολσεβίκικα συνθήματα, διέταξε την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στις 24/02 εγκαινιάζοντας μια νέα ιστορική περίοδο αμφισβήτησης του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ «γιορτάζει» τα 75 του χρόνια με φρέσκα μέλη την Σουηδία και την Φινλανδία. Στις 23/3 έγινε επίθεση στη Ρωσία — η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων 20 χρόνων όπου τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Παρότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, όλοι είμαστε βέβαιοι ότι οι ενορχηστρωτές , αν όχι και εκτελεστές της επίθεσης είναι η Δύση και το ΝΑΤΟ. Η επίθεση αυτή είναι βέβαιο ότι πυροδοτεί μια νέα όξυνση του πολέμου στο μέτωπο με την Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Μάρτη πριν την επίθεση ξεκίνησαν να εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες και να αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα λόγω της μακροχρόνιας και σκληρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Καθόλου τυχαία, η Πολωνία επανέφερε την πρόταση τα μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ τους για την «άμυνα». Η Πολωνία, που θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 4% του ΑΕΠ, ανανεώνει τα καταφύγια. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, θα δαπανήσει 27,3 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια για αντιαεροπορικά καταφύγια και άλλα μέτρα ασφαλείας, καθώς ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία έχει ήδη εισέλθει στον τρίτο χρόνο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι νοσοκομεία θα προετοιμαστούν για απειλές και πολίτες θα εκπαιδευτούν σε έκτακτες ανάγκες. Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση προηγμένων πυραύλων στην Πολωνία έναντι 3,5 δισ. δολαρίων, ένα συμβόλαιο που ανακοινώθηκε λίγο πριν τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου, Μπάιντεν με τον Ντ. Τουσκ και τον Α. Ντούντα, πρωθυπουργό και πρόεδρο αντίστοιχα της Πολωνίας, στον Λευκό Οίκο, στις 26/3. Η σύμβαση προβλέπει την πώληση έως και 128 πυραύλων εδάφους – αέρος μεγάλου βεληνεκούς αντί 1,77 δισ. και πυραύλων αέρος μεσαίου βεληνεκούς έναντι 1,69 δισ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης την πιθανή πώληση στην Πολωνία πυραύλων «Sidewinder» έναντι περίπου 219,1 εκατ. δολαρίων.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 5,43 δισ. ευρώ τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα 5 χρόνια, επενδύοντας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και σε επιπλέον υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι νέες δαπάνες προστίθενται στις 155 δισ. κορόνες που η Δανία δεσμεύθηκε πέρυσι να επενδύσει στην άμυνα τα επόμενα 10 χρόνια. Η Δανία πρόκειται επίσης να επιμηκύνει τη στρατιωτική θητεία από 4 σε 11 μήνες και στο εξής θα περιλαμβάνει και γυναίκες. Στην Γερμανία έγινε σάλος με τις δηλώσεις της υπ. Παιδείας («Τα σχολεία να προετοιμάζουν τους μαθητές για πόλεμο»).

Ταυτόχρονα σε αγαστή συνεργασία με το σιωνιστικό κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν προβεί σε ένα ασταμάτητο πογκρόμ ενάντια στους Παλαιστίνιους εδώ και 6 μήνες, μετρώντας πάνω από 35.000 δολοφονημένους, 75.000 τραυματίες και 2 εκ. εκτοπισμένους. Πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα πολεμήσουμε για κανέναν ντόπιο ή ξένο ιμπεριαλιστή. Να πιάσουμε το νήμα από τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Με απεργίες και διαδηλώσεις να βάλουμε φρένο στις πολεμικές συρράξεις των ιμπεριαλιστών. Έχουμε χρέος στη ζωή μας να οικοδομήσουμε ένα αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την επιβολή των δικών μας αναγκών. Η ΟΚΔΕ συμμετέχει και συνδιοργανώνει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα στις 4 Απρίλη.

Βαγγέλης Κιτσώνης