Συμφωνία Φινλανδίας – ΗΠΑ: πιθανό το άνοιγμα νέου πολεμικού μετώπου;

Τη Δευτέρα 18/12, η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με την οποία παραχωρεί στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές 15 εγκαταστάσεις και περιοχές στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, μεταξύ των οποίων τέσσερις αεροπορικές βάσεις και ένα στρατιωτικό λιμάνι. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και θα μπορούν να αποθηκεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Μετά και από την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτή η νέα επιθετική κίνηση μόνο τυχαία δεν είναι. Στα πλαίσια των γενίκευσης των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων μεταξύ Δυτικών και «Ανατολικών» ιμπεριαλιστών, οι ΗΠΑ κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια ενάντια στη Ρωσία. Αρχικά, εξώθησαν στο άνοιγμα του μετώπου στην Ουκρανία, όπου βέβαια τώρα έχουν «βαλτώσει», πράγμα που φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι οι Δυτικοί. Γι’ αυτό προσπαθούν να μεταφέρουν τα χτυπήματά τους σε όποια πλευρά ή σημείο της Ρωσίας μπορούν. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία, ενώ το τελευταίο διάστημα έκανε δοκιμαστικά «ανοίγματα» για μια διευθέτηση του ουκρανικού μετώπου, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία Φινλανδίας-ΗΠΑ φαίνεται ότι ξανά σκληραίνει τη στάση της. Απάντησε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ δεν θα μείνει αναπάντητη και συγκεκριμένα ο Πούτιν, στις τελευταίες δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι Αμερικάνοι είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος… Φινλανδός.

Η συμφωνία Φινλανδίας-ΗΠΑ δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Λίγες μέρες μετά την υπογραφή της, οι ΗΠΑ υπέγραψαν το ίδιο σύμφωνο με τη Δανία, ενώ λίγο καιρό πριν είχαν προχωρήσει σε παρόμοια συμφωνία και με τη Σουηδία, η οποία βρίσκεται και στη διαδικασία της ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Στην επιθετική στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αυτές οι σκανδιναβικές χώρες έχουν και μια ιδιαίτερη σημασία: το κλείσιμο της Ρωσίας από την πλευρά της Βαλτικής θάλασσας, που είναι ένα πολύ σημαντικός πνεύμονάς της. Αν αυτό επιχειρηθεί και στην πράξη, τότε δυστυχώς είναι πολύ πιθανή η άμεση γενίκευση του πολέμου στην περιοχή.

Η συνεχής κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων μεταξύ Δύσης-Ανατολής, «παλαιών» και «νέων» ιμπεριαλιστών, σπέρνει φτώχεια, θάνατο και εξαθλίωση σε όλο τον πλανήτη. Οι ιμπεριαλιστές, για τα δικά τους συμφέροντα, δεν διστάζουν να βάλουν λαούς να σφάζονται μεταξύ τους. Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, νεολαία πρέπει να απαντήσουν σε αυτή την καταστροφική επίθεση, που βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ανθρωπότητα. Με τη συγκρότηση ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού και διεθνιστικού κινήματος, ο λαός και η εργατική τάξη κάθε χώρας πρέπει να εναντιωθεί σε όλες αυτές τις πολιτικές που σπέρνουν τον θάνατο.