Bερολίνο – 25/11: Μαζική αντιπολεμική συγκέντρωση

«Όχι στους πολέμους – Σταματήστε την τρέλα των όπλων – Διαμορφώστε το μέλλον ειρηνικά και δίκαια» ήταν τα κεντρικά συνθήματα της αντιπολεμικής διαδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου έξω από την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή – υπολογίζεται ότι η συμμετοχή ήταν πάνω από 20.000.

Περίπου 130 προσωπικότητες από το συνδικαλιστικό κίνημα, ακτιβιστές από το κίνημα ειρήνης και μέλη του κοινοβουλίου έκαναν κάλεσμα ενάντια στη γερμανική κυβέρνηση και την φιλοπόλεμη πολιτική της. Στις 13 Δεκεμβρίου, μάλιστα, ανακοινώθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2024, ο οποίος περιλαμβάνει το ποσό-ρεκόρ των 85,5 δισ. για στρατιωτικές δαπάνες και ταυτόχρονα περικοπές χρηματοδότησης σε υγεία, δημόσιες υποδομές κ.λπ. Η αγανάκτηση του γερμανικού λαού, σημαντικά επιβαρυμένου από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ήταν εμφανής και εκφράστηκε με κραυγές και χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Βασικά αιτήματα και συνθήματα ομιλητών και διαδηλωτών ήταν τα εξής: «Άρση του αποκλεισμού της Γάζας», «Κατάπαυση πυρός σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή – όχι στρατιωτική ενίσχυση», «Όχι δισεκατομμύρια για επανεξοπλισμό – 100 δισ. για τα σχολεία, για τα νοσοκομεία, για το κλίμα» και «Όχι στον πόλεμο – ναι στο κοινωνικό κράτος». Σημαντική ήταν η παρουσία συνδικαλιστών και εργαζομένων από διάφορους χώρους, κλάδους και περιοχές της Γερμανίας (ver.di, GEW, IG Metall, IG BAU) αλλά και η κριτική σε όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες είχαν αρνηθεί να καλέσουν στη συγκέντρωση.

Από τους ομιλητές

«Αυτός ο κοινωνικός πόλεμος εναντίον του λαού πρέπει να τερματιστεί», είπε ο ακτιβιστής Reiner Braun και κατέστησε σαφές ότι ο επανεξοπλισμός και η συνέχεια του πολέμου, σημαίνουν κοινωνικό πόλεμο. Άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του υπουργού άμυνας Μπόρις Πιστόριους ότι «Η Γερμανία θέλει να κυριαρχήσει ξανά στην τέχνη του πολέμου!» – εξηγώντας ότι δεκάδες δισ. θα δοθούν σε κατασκευαστές όπλων, την ίδια ώρα που υπάρχει μαζική κοινωνική ανάγκη για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενίσχυση του συστήματος υγείας και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Η Iris Hefets, άλλη μια κεντρική ομιλήτρια και μέλος της «Εβραϊκής Φωνής», εγκατέλειψε το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ πριν από 21 χρόνια. Καταδίκασε τη χυδαία προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ υπέρ του σιωνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία όποιος ασκεί κριτική στη μιλιταριστική πολιτική του Ισραήλ ή υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζεται αυτομάτως ως αντισημίτης.

Αντίστοιχα, η Nadija Samour, παλαιστίνια δικηγόρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σολτς: «Ζούμε σε μια Γερμανία στην οποία η άνευ όρων αλληλεγγύη με τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία είναι κρατικό δίκαιο.» Επεσήμανε τις μαζικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της διαδήλωσης: «Μόνο στο Βερολίνο απαγορεύτηκαν όλες οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων με γενικό νόμο τον Οκτώβριο… Υπάρχουν νομικές κατηγορίες έναντι 1.000 ατόμων γιατί ήθελαν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης… Ήταν οι καθημερινές αδάμαστες συγκεντρώσεις στο Sonnenallee, που τελικά κατάφεραν να σπάσουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ήταν η αλληλεγγύη 10.000 Βερολινέζων και διεθνιστών που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα ύπαρξης των Παλαιστινίων. Ακόμη και σήμερα, εδώ σε αυτή τη διαδήλωση, είναι σημαντικό να απαιτήσουμε δυνατή και ξεκάθαρη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι ομιλητές όπως διπλωμάτες του ΟΗΕ, σαν τον Michael von de Schulenburg, αναφέρθηκαν στην επικινδυνότητα της εποχής μας. Ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι δεν είναι υπέρ των διαδηλώσεων αλλά των «διαπραγματεύσεων», προειδοποίησε για τον ρόλο στρατηγικής σημασίας που παίζουν σήμερα τα πυρηνικά και την πιθανή χρήση τους, σε μέτωπα όπως η Μ. Ανατολή και η Ουκρανία. Σχολίασε ακόμα την υποκρισία πίσω από την ηθική αιτιολόγηση του βομβαρδισμού σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και από τους χιλιάδες θανάτους γυναικόπαιδων στο όνομα της «αυτοάμυνας».

Η οργανωτική επιτροπή της διαδήλωσης έλαβε πολυάριθμα χαιρετιστήρια μηνύματα όχι μόνο από όλη τη Γερμανία, ειδικά από τη συνδικαλιστική βάση, αλλά και από πολλές χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και την Αφρική.

Τρεις χαρακτηριστικές τοποθετήσεις–χαιρετισμοί στη συγκέντρωση

ΒΕΛΓΙΟ

Επιτροπή “Stop the wars! Stop the social wars!”: «Η επιτροπή μας συμμετέχει ιδιαίτερα στη Συμμαχία της Λιέγης για την Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη… Στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθούν στο αεροδρόμιο στη Λιέγη ενέργειες άμεσου εμπάργκο στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών μέσω τράνζιτ. Στεκόμαστε μαζί σας στη διαδήλωση στις 25 Νοεμβρίου και πιστεύουμε ότι θα οργανώσετε και εσείς στοχευμένες δράσεις αλληλεγγύης για προς τον παλαιστινιακό λαό.»

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Επιτροπή κατά του πολέμου στη Ρουμανία: «Αγαπητοί σύντροφοι, όταν εμείς θα διαμαρτυρόμαστε ή θα κάνουμε πορεία ενάντια στον πόλεμο και τον κοινωνικό πόλεμο στις χώρες ‘σας’, θα διαμαρτυρόμαστε εδώ, στη Ρουμανία. Αυτό είναι το πνεύμα της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα του έθνους-κράτους. Σας χαιρετίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι μαζί σας, όπως κι εσείς είστε αλληλέγγυοι μαζί μας. Όπως παρατηρήσαμε την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεσηκώνονται ενάντια στον πόλεμο. Το ίδιο και στη Ρουμανία. Παρόλο που από το 2020 οι διαδηλώσεις παρακολουθούνται έντονα και οι πολιτικοί ‘μας’ προσπαθούν να τις καταπνίξουν με μεθόδους εκφοβισμού, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται ενάντια στον πόλεμο και τις επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Πόλεμοι και επιθέσεις στους οποίους συμμετέχει η χώρα ‘μας’ στέλνοντας και πουλώντας όπλα. Γι’ αυτή τη διαμαρτυρία στις 25/11, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε μέρος μιας Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας και μερικές άλλες οργανώσεις που κατανοούν πώς η χώρα ‘μας’ συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Παλαιστίνη.»

ΠΟΛΩΝΙΑ

«Αυτός ο ενθουσιασμός υπέρ του πολέμου έχει πολύ απτές οικονομικές συνέπειες: η αξία της πολωνικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έφτασε τα 3 δισ. ευρώ… Οι στρατιωτικές δαπάνες της Πολωνίας το 2023 ήταν πάνω από 30 δισ. Το επόμενο έτος θα είναι 36 δισ. Ξοδεύουμε περισσότερο από 4% του ΑΕΠ στον στρατό… Δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα στην Πολωνία που να έχει τη γενναιότητα να πει: είναι πάρα πολύ. Δεν υπάρχει καν ένα πολιτικό κόμμα στα αριστερά που να πει: όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών. Η πολωνική υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δάσκαλοι στα δημόσια σχολεία παίρνουν τον κατώτατο μισθό. Ακόμα κι έτσι, η πολωνική κοινή γνώμη υποστηρίζει τις τεράστιες δαπάνες όπλων. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 12,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τις τεράστιες αγορές όπλων. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκτεταμένης προπαγάνδας υπέρ του πολέμου και της απουσίας φωνών που να διαφωνούν. Γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η εισαγωγή μιας εναλλακτικής αφήγησης στον πολωνικό πολιτικό λόγο. Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά τη λέξη ‘ειρήνη’. Πιστεύουμε ότι η ένταξη στην ευρωπαϊκή επιτροπή του συνδέσμου ‘Εναντίον του πολέμου – εναντίον του κοινωνικού πολέμου’ μπορεί να είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα.»