STEADFAST DEFENDER: Προετοιμασίες πολέμου από το ΝΑΤΟ

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, η οποία θα κινητοποιήσει περίπου 90.000 στρατιώτες. Η άσκηση, γνωστή ως Steadfast Commander, θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο και αποτελεί την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ξεπερνώντας και την άσκηση «Trident Juncture» του 2018 που είχε κινητοποιήσει 50.000 στρατιωτικούς. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, στην άσκηση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 50 πλοία, (από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά), πάνω από 80 μαχητικά αεροσκάφη και drones καθώς και τουλάχιστον 1.100 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 τανκς και 533 οχημάτων πεζικού από χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ και την Σουηδία. Όπως αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στόχος της άσκησης είναι μέσω της προσομοίωσης της σύγκρουσης  να γίνει προετοιμασία για την αποτροπή της ρώσικης επιθετικότητας. Η τελευταία φορά που κινητοποιήθηκε σε αντίστοιχη κλίμακα το ΝΑΤΟ ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1988 με 125.000 συμμετέχοντες στην άσκηση «Reforger».

Η τεράστιας κλίμακας στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, μόνο τυχαία δεν είναι. Στο πλαίσιο της γενίκευσης των ανταγωνισμών μεταξύ των Δυτικών και Ανατολικών ιμπεριαλιστών, οι ΗΠΑ πιέζουν και προκαλούν τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο. Ξεκινώντας με το άνοιγμα του μετώπου στην Ουκρανία, το βάλτωμα του οποίου έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι οι Δυτικοί, οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να περικυκλώσουν την Ρωσία (πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ- Φινλανδίας για την παραχώρηση 15 εγκαταστάσεων και περιοχών στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας). Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή, το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ- εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ και των δυτικών ιμπεριαλιστών στην περιοχή- συνεχίζει ανεμπόδιστα την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Η εξόντωση των παλαιστινίων από το Ισραήλ με στήριξη όλων των Δυτικών ιμπεριαλιστών απειλεί με ανάφλεξη του πολέμου σε όλη την Μέση Ανατολή.

Η συνεχής κλιμάκωση και επέκταση των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ παλιών δυτικών ιμπεριαλιστών και νέων αναδυόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η κούρσα εξοπλισμών και στρατιωτικών ασκήσεων προαναγγέλλει μονάχα φτώχεια, θάνατο και εξαθλίωση. Για να διατηρηθούν στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσουν να ανοίξουν μέτωπα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μετατρέποντας τους λαούς σε κρέας για τα κανόνια τους. Ο «χρήσιμος ηλίθιος» Μητσοτάκης, πιο πρόθυμος από όλους, εμπλέκει τη χώρα με τον πιο άμεσο τρόπο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλευρό των μακελλάρηδων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Μόνο με τη συγκρότηση ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού και διεθνιστικού κινήματος οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία μπορούν και πρέπει να βάλουν ένα τέλος στην απειλή ενός γενικευμένου πολέμου που βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ανθρωπότητα.