Αλληλεγγύη στη μαχόμενη Δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη

του Κώστα Παπαδάκη  

Την Τετάρτη 30 Νοέμβρη, στις 17:00, στο 8ο Πειθαρχικό τμήμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας θα εκδικαστεί η παραπομπή της μαχόμενης δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη. Το ΔΣ του ΔΣΑ φαίνεται πως εύκολα διϋλίζει τον κώνωπα, αλλά καταπίνει την κάμηλο… Ποτέ δεν έδειξε σπουδή για τις αντιδικονομικές ενέργειες μελών του, όπως για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κ. Πλεύρη, όμως με εντυπωσιακή ταχύτητα φρόντισε για την παραπομπή της Αντωνίας Λεγάκη. Με διαδικασίες “Fast Track” έσπευσε να κινήσει τη διαδικασία πειθαρχικής δίωξης γιατί, εκ μέρους πελατών-εντολέων της, συμπεριέλαβε σε εξώδικο καταγγελίες για την διαπλοκή κρατικών παραγόντων, επιχειρηματικών συμφερόντων και νομικής συμβούλου!

Ο συνήγορός της Κώστας Παπαδάκης με δελτίο τύπου επισημαίνει:

Την Τετάρτη, 30.11.2022 και ώρα 17:00 θα εκδικαστεί τελικά από το 8ο Πειθαρχικό Τμήμα του Δ.Σ.Α. η Αναφορά της Νομικής Συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης, Προσανατολισμού και Επαγγελματικών Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π. Ε.Π.) εναντίον της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά επειδή υπέγραψε ως πληρεξούσια δικηγόρος Εξώδικο εντολέων της (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κέλευθος») με την οποία οι τελευταίοι  διαμαρτύρονταν προς τον Οργανισμό για την διετή καθυστέρηση πιστοποίησης της άδειας λειτουργίας του συνεταιριστικού φροντιστηρίου τους αποδίδοντάς την σε πιθανή υπαιτιότητα της Νομικής Συμβούλου, χωρίς να την κατονομάζουν.

Παρά το γεγονός ότι οι εντολείς της Αντωνίας Λεγάκη είχαν αναλάβει προ πολλού δημόσια την ευθύνη του περιεχομένου του Εξωδίκου, η εγκαλούσα εμμένει στην αναφορά της και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της εκδίκασης. Η κλήση για τις 30.11.2022 επιδόθηκε στην Αντωνία Λεγάκη με στις 17.11.2022! Προηγουμένως, το 8ο Τμήμα είχε συνεδριάσει στις 19.10.2022, πλην όμως δεν είχε εκδώσει απόφαση, αλλά είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια των Πειθαρχικών Τμημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου αυτή να αποφανθεί για το μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα εάν η εγκαλούσα έχει δικαίωμα να παραστεί στην διαδικασία και να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας, αίτημα στο οποίο η πλευρά της Αντωνίας Λεγάκη δεν έφερε καμία αντίρρηση και το εξέφρασε στην Ολομέλεια που συνεδρίασε στις 15.11.2022. Προτού να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της Απόφασης της Ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, την επόμενη κιόλας μέρα ορίστηκε δικάσιμος στο 8ο Τμήμα η 30.11.2022 και καλείται η Αντωνία Λεγάκη να εμφανιστεί για απολογία.

Πέντε μέρες πριν από την έναρξη της δίκης (5.12.2022) για τη διαβόητη υπόθεση της Ηλιούπολης, στην οποία η Αντωνία Λεγάκη υποστηρίζει την κατηγορία για λογαριασμό της φερομένης ως παθούσας για πολυπρόσωπα κακουργήματα βιασμού, αρπαγής κ.λπ., η συνήγορος καλείται να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τον εαυτό της έχοντας να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων ως ενδεχόμενο και την επιβολή μιας ποινής η οποία θα την θέσει εκτός δίκης, αφού η έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Έχοντας υπόψη τους όλα τα παραπάνω, σωματεία, συλλογικότητες, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, η κοινωνία των αγώνων τάχθηκε στο πλευρό της Αντωνίας Λεγάκη, όπως έδειξαν στις 19.10.2022 με την μαζική και δυναμική παρουσία τους στα γραφεία του Δ.Σ.Α., αλλά και με εκατοντάδες ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης και είναι βέβαιο ότι θα ξαναδώσουν το παρών. Όλοι αυτοί εύλογα διερωτώνται και γιατί οι πειθαρχικές διαδικασίες του Δ.Σ.Α. εμμένουν στη δίωξη και γιατί θέτουν σε τόση υψηλή προτεραιότητα την εκδίκασή της με τόσο γοργούς ρυθμούς και προφανείς υπερβάσεις, όταν επανειλημμένες συμπεριφορές μεγαλοδικηγόρων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένα δημόσια πολύ μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο ζήλο. Ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η ανάμειξη του Προέδρου του Δ.Σ.Α., Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος με Εξώδικη Διαμαρτυρία του εναντίον της Αντωνίας Λεγάκη, την οποία ο ίδιος δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν τις 19.10.2022 διαμαρτύρεται (χωρίς και να απαντά επί της ουσίας) και την “απειλεί” με αγωγή επειδή επεσήμανε την σπουδή στην πρόοδο της διαδικασίας και στην ουσία επειδή υπερασπίζεται δημόσια τον εαυτό της, θεωρώντας σωστά ότι η δίωξή της δεν αφορά μόνο το πρόσωπο της, αλλά το σύνολο της υπερασπιστικής δικηγορίας.

Και πράγματι, από την σκοπιά αυτή η πειθαρχική δίωξη της αγωνίστριας δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη ορθά αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μια απειλή ενάντια στην υπερασπιστική δικηγορία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αυτή εκφράζει και θέτει σε όλους μας, δικηγόρους και μη, επιτακτικά το καθήκον υπεράσπισης της.

Αθήνα, 21.11.2022

Ο Συνήγορος Υπεράσπισης

Κώστας Παπαδάκης