To νέο “επιχειρησιακό σχέδιο” της ΕΛΑΣ για τις διαδηλώσεις: όλο και πιο σκληρό το πογκρόμ της καταστολής

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αμείωτη την επίθεση στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τη διαρκή ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Πιο συγκεκριμένα, ο Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για το «νέο επιχειρησιακό σχέδιο» της ΕΛΑΣ, που θα έρθει να συμπληρώσει τον χουντονόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Παρά τις εξαγγελίες για «ηπιότερη διαχείριση» των διαδηλώσεων, οι δηλώσεις του προμηνύουν μια ανεξέλεγκτη όξυνση της κρατικής καταστολής, σαν και αυτή που έχουμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα την 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με το «σχέδιο»:

1. Οι αύρες –τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού– θα έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην καταστολή και διάλυση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, καθώς πλέον θα βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» μαζί με τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Μάλιστα, έχουν το θράσος να παρουσιάσουν τις αύρες ως «ήπια» μορφή καταστολής, ενώ είναι γνωστό ότι η δύναμη του νερού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.

2. Πλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί των ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ θα έχουν ενσωματωμένες κάμερες στην στολή τους, ώστε να μπορούν να καταγράφουν κάθε συγκέντρωση και διαδήλωση. Σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη, έχουν πάρει ήδη έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης –ότι έτσι θα ελαχιστοποιηθούν και θα ελέγχονται καλύτερα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας– αυτό το μέτρο μοναδικό στόχο έχει να «φακελώνει» τους διαδηλωτές, ώστε με άνεση οι αστυνομικοί να μπορούν να προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις, ακόμη και μετά το πέρας της διαδήλωσης. Ταυτόχρονα, αν συμβεί το παραμικρό η αστυνομία θα συλλαμβάνει αμέσως τον «διοργανωτή» της διαδήλωσης, καθώς (σύμφωνα με τον χουντονόμο ενάντια στις διαδηλώσεις) θεωρείται «υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί». Έτσι θα επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ αγωνιστές θα σέρνονται στα δικαστήρια με ανυπόστατες κατηγορίες και θα απειλούνται με βαριές ποινές.

3. Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής πρωταρχική θέση κατέχει και η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλων «ευέλικτων» ομάδων αστυνόμευσης. Ο Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για 18 νέες ομάδες ΔΡΑΣΗ και 5 νέες ομάδες ΟΠΚΕ με έδρα την Αττική, ενώ έπεται η άμεση πρόσληψη χιλίων αστυνομικών για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων.

Το νέο δόγμα της ΕΛΑΣ ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο μπαράζ συλλήψεων και προστίμων, όσων δεν συμμορφώνονται… «προς τας υποδείξεις των αρχών». Ένα πρόσφατο παράδειγμα, για του λόγου το αληθές, είναι το περιστατικό στους Αμπελόκηπους που ήρθε στη δημοσιότητα πρόσφατα. Στις 25 Νοέμβρη 11 άτομα συνελήφθησαν, επειδή κάποιοι απ’ αυτούς πέταξαν μερικά τρικάκια που ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Παρόλο που και οι 11 φορούσαν μάσκες και είχαν βεβαίωση μετακίνησης, οι αστυνομικοί τους επέβαλλαν πρόστιμο 300€. Τους στοίβαξαν στα περιπολικά και στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να τηρείται κανένα υγειονομικό μέτρο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει έναν πακτωλό χρημάτων στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, την ίδια στιγμή που οι νεκροί από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τους 5.000 και τα εμβόλια δεν φτάνουν ούτε για το 50% των υγειονομικών! Με αύρες, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις κι εξοντωτικά πρόστιμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, να φιμώσει και να τρομοκρατήσει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Μοναδική απάντηση απέναντι σ’ αυτή τη χούντα της ΝΔ, οι μαχητικοί και ανυποχώρητοι αγώνες μας. Για να τσακίσουμε μια και καλή το μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, να υπερασπιστούμε στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μας.