Γιώργος Σταυρόπουλος 1949-2020

Γιώργος Σταυρόπουλος 1949-2020

Σήμερα Κυριακή 14/6/20 έφυγε από κοντά μας ο φίλος, ο σύντροφος, ο αγωνιστής της αριστεράς Γιώργος Σταυρόπουλος σε ηλικία 71 χρόνων αφού πάλεψε για αρκετά χρόνια με τον καρκίνο. Ο σ. Γιώργος από μικρός ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του εργατικού κινήματος και τις ιδέες του σοσιαλισμού για τις οποίες πάλεψε σε όλη τη ζωή του.

Συμμετείχε ενεργά στην κατάληψη και εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη Μεταπολίτευση πάλεψε μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» αρχικά και μετά τη διάσπασή του, μέσα από τις γραμμές της «Β΄ Πανελλαδικής» γιατί δεν δεχόταν τη ρεφορμιστική-συμβιβαστική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ εσ. Συμμετείχε σ’ όλους τους αγώνες των οικοδόμων, όπου μαζί με ένα σημαντικό κομμάτι αγωνιστών της άκρας αριστεράς και της «πλατειάς πρωτοπορίας», έδωσε σκληρές μάχες αμέσως μετά τη πτώση της χούντας, για ένα σωστό προσανατολισμό και για τον εκδημοκρατισμό των συνδικάτων αυτού του ηρωικού κλάδου, που και τα δυο είχαν κακοποιηθεί  από τη σταλινική ηγεσία τους. Ήταν παρών στους αγώνες του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ιδιαίτερα σε όλες τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις  που έκανε το τμήμα: Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού. Στο μεγάλο κίνημα των αγανακτισμένων δεν έλειψε ούτε για μια στιγμή από τη πλατεία Συντάγματος και βέβαια από όλες τις μεγάλες συγκρούσεις τις διετίας 2010-2012. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την ενεργή του συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, μαζί με άλλους αγωνιστές για τα προβλήματα της πόλη του Χολαργού.

Ο σ. Γιώργος ήταν μια εμβληματική μορφή αγωνιστή, σεμνός, έντιμος, ακέραιος που ποτέ δεν επεδίωξε οποιαδήποτε διάκριση και ήταν πάντα έτοιμος να προσφέρει βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη. Επίμονος σε ότι πίστευε, η στάση της ζωής του ήταν σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε.

Καλό σου ταξίδι σ. Γιώργο. Μας φεύγεις σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου κυριαρχούν σήψη η διαφθορά και η παρακμή. Ωστόσο, αφήνεις πίσω σου τους αγώνες σου, τη στάση της ζωής σου, τη σεμνή και ηρωική προσωπικότητά σου, τις αρχές και τις αξίες σου, που είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους όσους σε γνώρισαν, αλλά και για τις νεώτερες γενιές. Να είσαι βέβαιος ότι αυτά που άφησες πίσω δεν είναι λίγα, είναι τιμή σου και τιμή μας. 

Εδώ δίπλα σου, βρίσκονται οι φίλοι σου, οι σύντροφοι και συναγωνιστές σου, όπως και πολλοί άλλοι νοερά, για να σε αποχαιρετήσουν στο μεγάλο ταξίδι και να εκφράζουν τα βαθειά τους συλλυπητήρια στην μητέρα σου, στην οικογένεια, στους συγγενείς, συντρόφους και στους φίλους σου.

 Καλό σου ταξίδι, Σύντροφε και φίλε και ας έκανες πάλι το «δικό» σου και μας φεύγεις.

  Σωφρόνης