Covid-19: Πιθανή οικονομική ανάφλεξη (του Ερίκ Τουσέν)

8 Μαΐου 2020 – μετάφραση από το internationalviewpoint.org

Η πανδημία του κορονοϊού θα έχει μακροχρόνιες και δραματικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, όπως παραστατικά περιγράφεται από τον Adam Hanieh. [1] Οι άνθρωποι επηρεάζονται διαφορετικά ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη, το φύλο και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη χώρα στην οποία ζουν, την ηλικία τους, την κάστα τους (στη Νότια Ασία) και άλλους παράγοντες. Οι διάφορες μορφές καταπίεσης και εκμετάλλευσης θα ενισχυθούν σε πολλές περιπτώσεις. Όλα θα επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτή είναι η πρώτη διεθνής κρίση με τόσο γενικές και εκτεταμένες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. (Μόνο τρεις μήνες από την επίσημη αναγνώριση επιδημίας στη Γιουχάν από τις κινεζικές αρχές). Όλα θα επηρεαστούν περισσότερο  από ό,τι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, που ευτυχώς θα είναι πολύ χαμηλότερος, αλλά όσον αφορά την ταυτόχρονη κρίση παγκοσμίως και το είδος των μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις.

Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση είναι μια πτυχή. Η κλίμακα της μείωσης της παραγωγής τους μήνες μετά τον Μάρτιο του 2020 θα είναι άνευ προηγουμένου σε σύγκριση με τις κρίσεις των τελευταίων 70 ετών. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει ξαφνικά τις δουλειές τους και τα προς το ζην. Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι τεράστια και θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε και να δράσουμε για να επιφέρουμε ριζικές αλλαγές. Αυτός είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο. Από τη μία πλευρά, έχουμε εκείνους που ισχυρίζονται ότι θα αλλάξουν τα πάντα, έτσι ώστε να μην αλλάξει τίποτα και ο κόσμος να συνεχίσει τον κανονικό καπιταλιστικό τρόπο λειτουργίας του το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη, έχουμε εκείνους που θέλουν μια πραγματικά βαθιά αλλαγή.

Η πανδημία του κοροναϊού πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να κινηθούμε προς μια γνήσια επανάσταση για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής της κοινωνίας, τον τρόπο ιδιοκτησίας, τον τρόπο παραγωγής και τη σχέση του με τη Φύση. […] Πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στα κοινά αγαθά, και να καταστήσουμε τον τομέα των κατασκευών και τις υπηρεσίες, ενώ προσαρμόζουμε την παραγωγή, συμβατά με τον αγώνα μας ενάντια στην περιβαλλοντική κρίση. Η σφαίρα των δημοσίων υπηρεσιών υπό τον έλεγχο των πολιτών πρέπει να διευρυνθεί μαζικά. Αυτή η επανάσταση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν τα θύματα του καπιταλιστικού συστήματος και της πατριαρχικής κοινωνίας είναι αυτο-ενεργά, αυτο-οργανωμένα και διώξουν το 1% και τα τσιράκια τους μακριά από τα διάφορα κέντρα εξουσίας ώστε να δημιουργήσουν μια πραγματική δημοκρατική δύναμη. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη, αντιρατσιστική και φεμινιστική οικολογική-σοσιαλιστική επανάσταση.

Στη συνέχεια, θα εξετάσω τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες καθώς και την πιθανή χρηματοοικονομική λαίλαπα.

Μέτρα που ελήφθησαν από τις κεντρικές τράπεζες

Από τα μέσα Μαρτίου 2020, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αποτρέψουν την εξάπλωση της τρέχουσας χρηματοοικονομικής λαίλαπας και για να αποφύγουν άλλες παρόμοιες πυρκαγιές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι προτεραιότητά τους είναι να βοηθήσουν τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και, ευρύτερα, σημαντικούς μετόχους μεγάλων εταιρειών, είτε ανήκουν στη μεταποιητική βιομηχανία είτε όχι. Οι κεντρικές τράπεζες βοηθούν το 1% σε βάρος του 99%, ενώ ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να προστατεύσουν ένα  ετοιμόρροπο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα.

Καθώς πλημμυρίζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές με μετρητά, ελπίζουν να παρακάμψουν τη φωτιά, όπως έπρατταν από το 2008-09 και μετά, γεγονός που οδήγησε στην τρέχουσα πανωλεθρία.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις διάφορες πυρκαγιές που θα μπορούσαν να συμβούν μέσα στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Θα βοηθήσει να κατανοήσουμε πού κατευθύνονται οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τα λόγια τους.

Αλλά ας θυμηθούμε πρώτα τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Υπενθύμιση των μέτρων που ελήφθησαν από τις κεντρικές τράπεζες από το 2008

Η πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι η κύρια αιτία της τρέχουσας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά σαφέστατα συμβάλλει σε αυτή. Μέσω της παρέμβασής τους, ιδίως για να βοηθήσουν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες μετά το 2008, όντως εμπόδισαν το καπιταλιστικό σύστημα να περάσει από μια επανάληψη της μεγάλης ύφεσης της δεκαετίας του 1930 στις πιο βάναυσες μορφές της.

Αναφέρομαι στο τι συνέβη από το 1929 έως το 1945: μια διαδοχή πτωχεύσεων, παύση πληρωμών χρέους από περίπου τριάντα χώρες (συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και 14 χωρών της Λατινικής Αμερικής) [2],  επικράτηση του Ναζισμού [3], ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όλα αυτά αποτελούσαν μια σειρά από σκληρά πλήγματα. Αλλά αυτή η παρεμβατικότητα είχε ως αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει άλλη μια οικονομική κρίση και δεν αύξησαν σε πραγματικότητα την παραγωγή. [4] Άλλη μια οικονομική κρίση ξέσπασε σε παγκόσμια κλίμακα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020. Αυτή η παγκόσμια κρίση ήρθε μετά από μια σειρά μικρότερων χρηματοπιστωτικών κρίσεων, που η Fed είχε προσπαθήσει να πνίξει στις ΗΠΑ καθόλη τη διάρκεια του 2019. [5]

Καθώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, εγώ επέμεινα ότι όλα τα στοιχεία για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση ήταν έτοιμα εδώ και αρκετά χρόνια και ότι ο κορονοϊός ήταν απλώς ο σπινθήρας ή ο πυροκροτητής της κρίσης του χρηματιστηρίου και όχι η αιτία της. Η ποσότητα εύφλεκτου υλικού στην οικονομική σφαίρα έφτασε σε σημείο κορεσμού πριν από αρκετά χρόνια – και ήταν γνωστό ότι μια σπίθα μπορούσε και ήταν πιθανό να πυροδοτήσει μια έκρηξη. Κανείς δεν ήξερε πότε θα συνέβαινε η έκρηξη ή τι θα την πυροδοτούσε, αλλά ήταν σίγουρο ότι επρόκειτο να συμβεί. Επεσήμανα επίσης ότι η κρίση στην παραγωγή είχε αρχίσει πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στο προσκήνιο, επηρεάζοντας τις κύριες οικονομίες του κόσμου από το πρώτο εξάμηνο του 2019. [6]

Η παρούσα οικονομική κρίση είναι παγκόσμια. Όλα τα χρηματιστήρια έχουν επηρεαστεί είτε σε Ευρώπη, Αμερική,  Ασία-Ειρηνικό ή σε Αφρική. Οι ζημίες από 17 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2020 ανέρχονται σε 20% έως 40% ανάλογα με το χρηματιστήριο. Μόνο η Κίνα περιόρισε τις απώλειες της (η χρηματιστηριακή αγορά της Σαγκάης μειώθηκε κατά 7%). [7] Την 1η Απριλίου 2020,τα κύρια χρηματιστήρια σε όλες τις ηπείρους κατέρρευσαν ξανά.

Όπως αναγράφεται, στις 18 Απριλίου 2020, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν μεταξύ δεκαπέντε και είκοσι μονάδων από 17 Μαρτίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2020 χάρη στις μαζικές ενέσεις ρευστότητας και τα τεράστια πακέτα διάσωσης που ανακοίνωσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση των αγορών δεν έχει σταθεροποιηθεί και δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω κραχ. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η αξία των μετοχών των μεγάλων εταιρειών στην αγορά έχει μειωθεί δραστικά. Οι μετοχές της Boeing μειώθηκαν κατά 53% μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 18ης Απριλίου 2020. Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου, της Exxon Mobil, μειώθηκαν κατά 38% και της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρεία πετρελαίου, της Chevron, 27%. Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JPMorgan, έχασε το 32%. Ο μεγαλύτερος όμιλος πετροχημικών, η Dow, 39%· Η Goldman Sachs έχασε το 20% και η Caterpillar το 22%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα αποθέματα της VW έχουν χάσει το 30% της αξίας τους,  η BMW το 30% και  η Mercedes-Daimler το 41%. Οι μετοχές της Siemens μειώθηκαν κατά 30% και η Deutsche Bank 14%. Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η Airbus έχει χάσει το 56%. Στις τράπεζες, η Crédit Agricole έχει χάσει το 49%, η Société Générale το 55% και η BNP Paribas το 52%. Η Peugeot πέφτει  κατά 45% και η Renault 61%.

Μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την οικονομική κρίση 2007-08

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το 2008 και 2009 για να πειθαρχήσουν τις τράπεζες, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από ανακοινώσεις. Η κεντρική παρακολούθηση των τραπεζών στην Ευρωζώνη, η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την εγγύηση των καταθέσεων, η απαγόρευση ορισμένων ενεργειών (που αφορούν μόνο το 2% της συνολικής τραπεζικής δραστηριότητας), ο περιορισμός των μπόνους, η  διαφάνεια των τραπεζικών δραστηριοτήτων ή οι νέοι κανονισμοί των τραπεζικών συμφωνιών, Βασιλεία III και IV … όλα αυτά ήταν απλώς συστάσεις, υποσχέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν στην πραγματικότητα εντελώς ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ωστόσο, αυτό ήταν ήδη υπερβολικό για τις μεγάλες τράπεζες και κατά συνέπεια, τον Ιανουάριο του 2020, η κυβέρνηση  Τραμπ διέκοψε μεγάλο μέρος του Κανόνα Volcker, που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2020, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επέτρεψε επίσης στις κινεζικές τράπεζες να αναλάβουν περισσότερα ρίσκα για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την οικονομία. Στα τέλη Μαρτίου 2020, η Fed, η ΕΚΤ και η Επιτροπή της Βασιλείας απέσυραν σχεδόν όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις τράπεζες μετά την κρίση 2007-08. Η επιβολή της συμφωνίας της Βασιλείας III έχει αναβληθεί για αρκετά χρόνια. [8]

Απότομη αύξηση του ιδιωτικού χρέους και νέες χρηματιστηριακές φούσκες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια

Οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών οδήγησαν, αφενός, σε μια πολύ έντονη άνοδο του ιδιωτικού εταιρικού χρέους και, αφετέρου, σε μια χρηματιστηριακή φούσκα στις τιμές των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων. Υπήρξε υπερβολικά μεγάλη κεφαλαιοποίηση μετοχών, υπερβολικά μεγάλος όγκος και υπερτίμηση των εταιρικών ομολόγων (τίτλοι που εκδόθηκαν από εταιρείες προκειμένου να δανειστούν) και της φούσκας ακινήτων στις ΗΠΑ και την Κίνα. Όλα αυτά, και ιδίως η καταστροφική διάσωση του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από το 2007-08 χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έχουν επίσης οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

Οι χρηματιστηριακές φούσκες, που αναφέρονται παραπάνω, οφείλονται κυρίως στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας τα τελευταία δέκα χρόνια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας από την έκρηξη της φούσκας ακινήτων στη δεκαετία του 1990). Χορηγήθηκαν ενέσεις χιλιάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ευρώ, λιρών στερλινών και γιεν σε ιδιωτικές τράπεζες για την επιβίωσή τους. Αυτές οι πολιτικές ήταν γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση. Τα κεφάλαια που οι κεντρικές τράπεζες μοίρασαν αφειδώς δεν χρησιμοποιήθηκαν από τράπεζες και μεγάλες καπιταλιστικές εταιρείες και από άλλους κλάδους για παραγωγικές επενδύσεις. Χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων: μετοχές και μερίδια, κρατικά ομόλογα δημόσιου χρέους, δομημένα προϊόντα και παράγωγα. Αυτό έχει δημιουργήσει μια φούσκα στο χρηματιστήριο, στην αγορά ομολόγων (δηλαδή ομόλογα χρέους), και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην αγορά ακινήτων. Όλες οι μεγάλες εταιρείες είναι υπερχρεωμένες.

Οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών μαρτυρούν το γεγονός ότι οι αποφάσεις των διευθυντών τους βασίζονται εξ ολοκλήρου στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών και των μεγάλων καπιταλιστικών εταιρειών σε άλλους τομείς. Επιδιώκουν να αποτρέψουν μια αλυσίδα πτωχεύσεων που θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες στους μεγάλους μετόχους.

Οι χρηματιστηριακές φούσκες έχουν ενθαρρυνθεί από τις κεντρικές τράπεζες – και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτή η πολιτική είναι σύμφωνη με ένα χαρακτηριστικό του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού: ένα ολοένα και μικρότερο μερίδιο της νέας αξίας που δημιουργείται, επανεπενδύεται στην παραγωγή. [9]

Ένα αυξανόμενο τμήμα της νέας αξίας διανέμεται στους μετόχους, με τη μορφή μερισμάτων, με τη μορφή επαναγοράς μετοχών, με τη μορφή κερδοσκοπικών επενδύσεων, ιδίως δομημένων προϊόντων και παραγώγων. Ο François Chesnais κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ολοένα και πιο μαζική εισροή των μη επανεπενδυμένων κερδών κυρίως σε βιομηχανικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. [10] Ο Michel Husson έχει αναφερθεί επίσης αρκετές φορές σε αυτό το χαρακτηριστικό του σύγχρονου καπιταλισμού.

Η δράση της Fed τον Μάρτιο του 2020

Αντιμέτωπη με μια χρηματιστηριακή φούσκα που άρχισε να εκρήγνυται το δεύτερο εξάμηνο του Φεβρουαρίου 2020, η Fed αποφάσισε στις 3 Μαρτίου 2020 να “διορθώσει” το βασικό ομοσπονδιακό επιτόκιο σε ένα εύρος από 1% έως 1,25%, μια πτώση της τάξεως του 0,50%, η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, καθώς μέχρι στιγμής η Fed μείωσε τα επιτόκιά της κατά 0,25% κατά φάσεις. Αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και ιδίως των τραπεζών στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Fed αποφάσισε μια περαιτέρω μείωση στις 15 Μαρτίου 2020, χτυπώντας ακόμη πιο σκληρά από ό,τι στις 3 Μαρτίου. Αυτή τη φορά μείωσε το ποσοστό κατά 1%. Έτσι, από τις 15 Μαρτίου το νέο ομοσπονδιακό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται από 0 έως 0,25%. Οι τράπεζες ενθαρρύνονται να αυξήσουν τα χρέη τους.

Καθόλου ικανοποιημένη με τη μείωση των επιτοκίων, η Fed άρχισε πάλι να εισάγει τεράστια ποσά δολαρίων στη διατραπεζική αγορά. Άλλη μια φορά, οι τράπεζες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι το ίδρυμά του είχε προγραμματίσει, για τις επόμενες εβδομάδες, να ενισχύσει με ρευστότητα άνω των 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις βραχυπρόθεσμες αγορές, ειδικά αγορά repos [5], στην οποία έχει ήδη παρέμβει σημαντικά μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκέμβριου 2019. Η συντομογραφία «repo» (συμφωνία επαναγοράς) ορίζει τον μηχανισμό με τον οποίο οι τράπεζες χρηματοδοτούνται για μικρό χρονικό διάστημα. Πωλούν χρεόγραφα, με δέσμευση να τα επαναγοράσουν γρήγορα. Για παράδειγμα, καταθέτουν αμερικανικά ομόλογα ή τίτλους εταιρειών με αξιολόγηση ΑΑΑ για 24 ώρες, ως εγγύηση ή ενέχυρο για το δάνειο που κάνουν. Σε αντάλλαγμα για αυτά τα ομόλογα, λαμβάνουν μετρητά με επιτόκιο κοντά ή ίσο με το ομοσπονδιακό επιτόκιο κεφαλαίων.

Στη συνέχεια, από τις 23 Μαρτίου, η Fed προχώρησε περισσότερο. Άρχισε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες δομημένων προϊόντων που συνδέονται με την αγορά ακινήτων, είτε για ακίνητα κατοικιών (Mortgage Backed Securities, MBS) είτε για εμπορικά ακίνητα (Commercial Mortgage Backed Securities, CMBS). Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, εξαγόρασε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια MBS και CMB από τις τράπεζες.

Η Fed αγοράζει επίσης άλλα επικίνδυνα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα: CLOs (Collateralized Loan Obligations) και CDOs (Collateralized Debt Obligations), τα οποία βαθμολογούνται τόσο χαμηλά όσο τα BBB- (βαθμολογία ακριβώς πάνω από τα ομόλογα-σκουπίδια). Αγοράζει επίσης μετοχές από ορισμένες εταιρείες για να προσπαθήσει να περιορίσει την κατάρρευσή τους.

Επιπλέον, πραγματοποιεί μαζικές αγορές χρέους, συμπεριλαμβανομένου  του χρέους εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, από ιδιωτικές εταιρείες (εταιρικά ομόλογα). Στην αγορά “Repos”, στις 17 Μαρτίου, η Fed αύξησε ξαφνικά τις δραστηριότητές της προσφέροντας 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα. [11] Από την ημερομηνία αυτή και μετά, εισέπραξε μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων ημερησίως στην ίδια αγορά, μέχρι να υπάρξει έλλειψη μετρητών.

Επιπλέον, συμφώνησε με όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε άλλες ηπείρους να τους προμηθεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερο διεθνές οικονομικό χάος. Συνοπτικά, η παρέμβαση της Fed είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2008, την επομένη της αποτυχίας της Lehman Brothers, και της κατάρρευσης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ (AIG) και της General Motors.

 Οι ενέργειες της ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2020

Υπό την καθοδήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της οποίας το βασικό επιτόκιο είναι 0%, ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου 2020 ότι θα αυξήσει τις αγορές ιδιωτικών και δημόσιων χρηματοοικονομικών τίτλων (ομόλογα και δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, από τη μία,  κυβερνητικά ομόλογα από την άλλη). Θα αυξήσει επίσης τον όγκο των ευνοϊκότερων πιστώσεων που χορηγούνται σε τράπεζες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι τράπεζες που υπόσχονται να μην μειώσουν τον όγκο των δανείων που χορηγούν στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να λάβουν άφθονη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο (-0,75%). Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις αν δεν τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις (υπογράμμιση του μεταφραστή). Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά βγάζουν χρήματα όταν δανείζονται από την ΕΚΤ – μια εικονική επιδότηση. Οι τράπεζες αποπληρώνουν λιγότερα  από το ποσό που δανείζονται στην ΕΚΤ. Εάν δανείζονται 100 €, επιστρέφουν μόνο 99,25 €.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Fed, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020, μείωσαν τα λιγοστά μέτρα «ελέγχου» που είχαν ληφθεί μετά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση 2007–08 και υπόσχονται σχεδόν απεριόριστη χαλάρωση, με το πρόσχημα ότι οι τράπεζες είναι οι βασικοί μεσολαβητές της οικονομικής ανάκαμψης.

 Οι κεντρικές τράπεζες και οι άλλες ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν στις μεγάλες τράπεζες να αναλαμβάνουν ακόμη περισσότερα ρίσκα.

Η Fed, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι οι τράπεζες δεν χρειάζεται πλέον να τηρούν κανόνες σχετικά με το ελάχιστο ποσό μετρητών που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική αναταραχή. Ομοίως, οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους σχετικά με τη σχέση μεταξύ των ιδίων κεφαλαίων και των δεσμεύσεών των τραπεζών (τον ισολογισμό τους). Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν τώρα να ρισκάρουν ακόμη περισσότερο από ότι πριν. Όσον αφορά τις ελευθερίες των τραπεζών, έχουμε λίγο έως πολύ  επιστρέψει στην κατάσταση που υπήρχε πριν από την κρίση το 2007–08.

Οι μεγάλες τράπεζες ζητούν ακριβώς αυτό εδώ και χρόνια. Είχαν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις απαιτήσεις που τους έθεσαν οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές. Τώρα τους δίνεται άδεια να επιστρέψουν στο να κάνουν λίγο έως πολύ ό,τι θέλουν.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα, Financial Times, υπολόγισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι διάφορες κεντρικές τράπεζες για μια περίοδο τριών εβδομάδων, μείωσαν τα αποθεματικά και τα ίδια κεφάλαια, που οι τράπεζες υποτίθεται ότι κατέχουν μόνιμα, κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια. [12] Οι Financial Times γράφουν: «Επιτρέποντας στις τράπεζες να λειτουργούν με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου, οι ρυθμιστικές αρχές ενισχύουν τη δύναμή τους για να απορροφήσουν την υψηλότερη ζήτηση για δάνεια, καθώς και την αύξηση των χρεοκοπιών των πελατών και την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων».

Οι κεντρικές τράπεζες ζητούν από τις μεγάλες τράπεζες να αναστείλουν προσωρινά τις πληρωμές μεγάλων μερισμάτων στους μετόχους τους και να σταματήσουν την εξαγορά των δικών τους μετοχών.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που θα ενισχυθεί μόλις οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν τα δώρα που δίνουν στις ιδιωτικές τράπεζες, οι κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η Fed και η ΕΚΤ, ζητούν από τις τράπεζες να σταματήσουν να αγοράζουν τις δικές τους μετοχές στο χρηματιστήριο και να περιορίσουν τις πληρωμές των μερισμάτων. Στις 27 Μαρτίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ζητά από τις διακόσιες μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης να σταματήσουν, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τις εξαγορές των μετοχών τους.

Θα θυμάστε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ, τα τελευταία δέκα χρόνια, αγόρασαν πίσω τις δικές τους μετοχές έναντι συνολικού ύψους 860 δισ. δολαρίων και μόνο το 2019 οι εξαγορές ανήλθαν συνολικά σε 47,5 δισ. δολάρια. Επιπλέον,  αυτό σημαίνει ότι 80 δισ. δολάρια πληρώθηκαν από τις τράπεζες με τη μορφή μερισμάτων στους μετόχους το 2019.  Και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο με τους μετόχους τους στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται παραπάνω, οι κύριες αμερικάνικες τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την επαναγορά των δικών τους μερισμάτων μέχρι το Σπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, πιέζουν σκληρά για να συνεχίσουν να μπορούν να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους, ακόμη και όταν λαμβάνουν μαζική βοήθεια από το δημόσιο ταμείο!

Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές τράπεζες μόλις καυχήθηκαν στους μετόχους τους ότι πραγματοποίησαν τεράστια κέρδη χάρη στις τεράστιες πωλήσεις μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι τράπεζες λαμβάνουν προμήθεια για όλες τις πωλήσεις μετοχών, ακριβώς σε όλο το φάσμα. Όσο περισσότερες μετοχές αλλάζουν χέρια στις αγορές, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι τράπεζες, ακόμη και αν πέσουν οι τιμές της αγοράς. Σύμφωνα με τους Financial Times στις 26 Μαρτίου 2020, τα έσοδα των αμερικανικών τραπεζών που σχετίζονται με δραστηριότητες χρηματιστηρίου αυξήθηκαν κατά 30% τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020. Η αύξηση αυτή αφορά τις 12 μεγαλύτερες τράπεζες. Αυτό δεν θα τους εμποδίσει να δηλώσουν απώλειες στις παγκόσμιες δραστηριότητές τους, για να αποφύγουν την καταβολή φόρου.

Οι επόμενες πυρκαγιές

Πριν από την έναρξη της κρίσης, η αγορά χρεογράφων υψηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων έφτασε τον όγκο των περίπου 2.200 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αυτό αναφέρεται σε ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση από BB έως C). Η αγορά χρεογράφων καλύτερης ποιότητας («επενδυτικός βαθμός», από AAA έως BBB) ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτασε τα 4.500 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι από τον Μάρτιο του 2020, οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβαθμίζουν σε καθημερινή βάση δεκάδες ομόλογα (για εκατοντάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια). Στις ΗΠΑ, αυτό αφορά χρεόγραφα που εκδίδονται από μεγάλες εταιρείες όπως η Ford και η General Motors. Στις αρχές Απριλίου, τα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από τη Ford συνολικής αξίας 36 δισ. δολαρίων υποβαθμίστηκαν από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Πήγαν από το BBB (επενδυτική βαθμίδα) στο BB (δηλαδή ομόλογα-σκουπίδια). Έτσι τώρα θεωρούνται ομόλογα υψηλού κινδύνου. Συνολικά μέχρι τον Μάρτιο του 2020, 90 δισ. δολάρια χρεωστικών τίτλων που θεωρήθηκαν αρκετά καλής ποιότητας είχαν υποβαθμιστεί στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (σκουπίδια). [13]

Τώρα, πολλά χρέη «χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας» εμπίπτουν στην κατηγορία BBB, η οποία είναι ακριβώς η κατηγορία που υποβαθμίζεται σε μαζική κλίμακα για να μετατραπεί σε κατηγορία BB ή «ομόλογα-σκουπίδια». […] Από τον Μάρτιο, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά.

Όπως και η Ford, πολύ μεγάλες εταιρείες -βιομηχανικές, εμπορικές, χρηματοοικονομικές και άλλες- αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην αποπληρωμή των κολοσσιαίων χρεών που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι τράπεζες δανείζουν μακροπρόθεσμα (γενικά με τη μορφή αγορών χρεογράφων που εκδίδονται από όλους τους τύπους εταιρειών) και για να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια που κάνουν, γενικά δανείζονται βραχυπρόθεσμα. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια επανάληψη της περιόδου 2007-08, με τις τράπεζες να δανείζουν μαζικά μακροπρόθεσμα (για περίοδο πέντε έως έξι ετών) χωρίς να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την ποιότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών (γενικά μεγάλων εταιρειών αλλά και οικογενειών, φοιτητών κ.λπ.) με την προϋπόθεση ότι η απόδοση είναι καλή. Οι οφειλέτες επηρεάζονται άμεσα από την κρίση και αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από άλλες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες, ιδίως στην αγορά repos, και δανείζονται επίσης από την Fed. Δεδομένου ότι οι τράπεζες για άλλη μια φορά δεν εμπιστεύονται η μια την άλλη και ότι οι άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές έναντι των τραπεζών, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες (όπως η ΕΚΤ) παρεμβαίνουν εισάγοντας τεράστιες ποσότητες μετρητών για να αποτρέψουν τις τράπεζες και άλλες εταιρείες να αποτύχουν (δηλ. να χρεοκοπήσουν και να καταρρεύσουν – σημείωση του μεταφραστή), όλα προκειμένου να προστατεύσουν τους κύριους μετόχους τους.

Αυτό δεν θα αποτρέψει την απότομη πτώση της αγοραστικής αξίας των χρεογράφων, η οποία θα συνδυαστεί με την κατάρρευση των χρηματιστηρίων. Με άλλα λόγια, μια νέα φούσκα βρίσκεται σε διαδικασία έκρηξης. Μετά τη φούσκα του χρηματιστηρίου, που άρχισε να εκρήγνυται δραματικά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, η φούσκα της αγοράς ομολόγων άρχισε επίσης να εκρήγνυται. Και ακόμα μια φούσκα ετοιμάζεται να σκάσει, στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Η κρίση επηρεάζει τόσο την αγορά στεγαστικών υποθηκευμένων κατοικιών όσο και την εμπορική αγορά υποθηκευμένων δανείων (χώρους γραφείων και επιχειρήσεων κ.λπ.).

Αλλά επειδή πάρα πολλές μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες είναι πολύ χρεωμένες, είναι πολύ πιθανό ορισμένες από αυτές να το υποστούν. Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για άλλους τομείς: ας θυμηθούμε την εξαιρετικά πολυσυζητημένη αποτυχία του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 – πολύ πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Η Thomas Cook δεν μπόρεσε να εξοφλήσει ένα χρέος που ήταν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Άλλες μεγάλες ταξιδιωτικές εταιρείες θα αποτύχουν για λόγους που σχετίζονται με την κρίση. Οι αεροπορικές εταιρείες θα αποτύχουν. Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα αποτύχουν – εκτός εάν τα κράτη  παρέμβουν για ακόμη μια φορά για να διασώσουν τους κυριότερους μετόχους τους με δημόσια χρήματα.

Όπως προαναφέρθηκε, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις των πιο βιομηχανοποιημένων χωρών κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές το 2007–08 και να αποφύγουν την επανάληψη της κρίσης της δεκαετίας του 1930 με την χρηματοδότηση χιλιάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα. Φυσικά, η τράπεζα Lehman Brothers απέτυχε τον Σεπτέμβριο του 2008, αλλά στις ΗΠΑ οι άλλες μεγάλες εταιρείες που βρισκόταν στο χείλος της αποτυχίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας παγκοσμίως, της AIG και της General Motors, διασώθηκαν με δημόσια έξοδα.

Το ίδιο συνέβη στην Ευρώπη με τη Royal Bank of Scotland στο Ηνωμένο Βασίλειο, την τράπεζα Natixis στη Γαλλία και περίπου είκοσι άλλες μεγάλες τράπεζες στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Κύπρο. Ορισμένες τράπεζες εθνικοποιήθηκαν για να διασώσουν τους κύριους μετόχους τους. Χάριν σε αυτό το είδος μαζικής παρέμβασης, οι κύριοι μέτοχοι βγήκαν από την κρίση σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου. Οι μεσαίου μεγέθους και μεγάλες τράπεζες εξαγοράστηκαν από τις μεγαλύτερες. Αυτή η κίνηση έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και αλλού, αλλά αυτό το είδος παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες και τα κράτη δεν έχουν επιφέρει την εξυγίανση του καπιταλιστικού συστήματος που απαιτείται, προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο της επέκτασης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των μεγάλων βιομηχανικών οικονομιών χρονολογούνται από τα 30 χρόνια που ακολούθησαν την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στην περίπτωση των ΗΠΑ και στην περίοδο μετά τον πόλεμο στην περίπτωση της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια, από τη δεκαετία του 1970 έως το 1980, ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε [14] και η χρηματοδότηση της οικονομίας αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό οδήγησε σε μια πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση του 1987, και στη συνέχεια στην κρίση του 2000–01, στη συνέχεια στην κρίση του 2007–08, η οποία ακολούθησε μια παγκόσμια πτώση της παραγωγικότητας το 2009 και μετά από δέκα χρόνια αργής ανάπτυξης [15] παντού, ενώ αναπτύχθηκαν χρηματοπιστωτικές φούσκες για πολλοστή φορά στην ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Συνοψίζοντας, μεταξύ 2010 και 2020, η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας ήταν ασθενής στις πρώην μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η Κίνα έχει ενεργήσει ως ατμομηχανή στον κόσμο.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: σε σύγκριση με την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών που ξεκίνησε το 2008 [16], η οποία ήταν τεράστια, η παρέμβασή τους που ξεκίνησε τον Μάρτιο– Απρίλιο 2020 είναι ακόμη πιο κολοσσιαία. Για να γίνει μια συγκεκριμένη σύγκριση, η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών μοιάζει με αυτό που έκαναν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους κατά τη διάρκεια των καταστροφών στο Τσερνομπίλ το 1986 και της Φουκουσίμα το 2011. Προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις καταστροφές, θάβοντας ορισμένα μέρη των πυρηνικών σταθμών στο τσιμέντο, ή αλλιώς πλημμυρίζοντάς τα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να περιορίσει τη ζημιά, αλλά δεν μπορεί ποτέ να λύσει τα προβλήματα.

Συμπέρασμα

Είναι θεμελιώδους σημασίας να εφαρμοστεί μια στρατηγική που να κάνει μια ριζική και πλήρη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και τη θανάσιμη λογική του. Ακριβώς όπως πρέπει να κλείσουμε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια, πρέπει να απαλλαγούμε από το καπιταλιστικό σύστημα και οι τρόποι παραγωγής, οι έννοιες της ιδιοκτησίας, η σχέση μεταξύ ανθρώπων και η σχέση μεταξύ  των ανθρώπων και της Φύσης -ο τρόπος ζωής μας – πρέπει να τεθεί πλήρως προς αμφισβήτηση.

Υποσημειώσεις

[1] Βλέπε «This is a Global Pandemic – Let’s Treat it as Such”, 31 Μαρτίου 2020.

[2] Σχετικά με την αναστολή πληρωμής χρέους από 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1930, βλ. Ερικ Τουσέν, Υour Money or Your Life , Haymarket, Σικάγο, 2005, κεφάλαιο 7.

[3] Φυσικά η νίκη του ναζισμού δεν ήταν το μηχανικό αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 1930, υπήρχαν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις αιτίες της εκδήλωσης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Δείτε Ερνέστ Μαντέλ, Το νόημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (εκδ. Εργατική Πάλη).

[4] Βλέπε «The Economic Crisis and the Central Banks», 25 Μαρτίου 2019. Ο François Chesnais γράφει ότι η παρούσα κατάσταση αποδεικνύει ότι η «μεγάλη ύφεση» δεν είχε ποτέ επιλυθεί, καθώς η  απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε είδους έξοδο από μια μεγάλη κρίση, ακόμη περισσότερο μια ύφεση, είναι μια ισχυρή υποτίμηση / φυσική καταστροφή του παραγωγικού κεφαλαίου και η καθοδική κίνηση του ποσοστού κέρδους που αναπόφευκτα αυτό θα οδηγήσει. Βλέπε «économie mondiale au début de la grande récession Covid-19: repères historiques, analyzes et illustrations» που δημοσιεύτηκε από την A l’encontre στις 12 Απριλίου 2020.

[5] Βλέπε «The Credit Crunch is Back and the Federal Reserve Panics on an Ocean of Debt», 25 Σεπτεμβρίου 2019, «Another look at the Federal Reserve’s panic in September 2019 and solutions to the crisis», 28 Οκτωβρίου 2019.

[6] Βλέπε «Coronavirus is not responsible for the fall of stock prices». Αυτή είναι επίσης η θέση του François Chesnais. Δίνει μια σειρά λεπτομερειών σχετικά με το μέγεθος της κρίσης στον τομέα της παραγωγής το 2019 (βλ. το προαναφερθέν άρθρο). Ο Βρετανός οικονομολόγος Μάικλ Ρόμπερτς έδειξε επίσης σε διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν το 2019 το μέγεθος της κρίσης στον τομέα της παραγωγής.

[7] Βλ. «Η καπιταλιστική πανδημία, ο κοροναϊός και η οικονομική κρίση».

[8] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, δείτε το τέλος της έκθεσης «Banks: Fudged health», 6 Αυγούστου 2013.

[9] Βλέπε François Chesnais, Al’Encontre, 20 Φεβρουαρίου 2019 «De nouveau sur l’impasse é Economique historique du capitalisme Mondial»

[10] Συμφωνώ με το συμπέρασμα του άρθρου του François Chesnais που αναφέρθηκε νωρίτερα: «Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν δημόσιες πολιτικές λιτότητας παντού, αλλά και σε αυτές, βρίσκουμε μια διαμόρφωση όπου οι εταιρείες και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πρέπει να πείσουν τα νοικοκυριά των οποίων η αγοραστική δύναμη είναι στάσιμη στο να αγοράζουν, πέρα από τις καθημερινές τους ανάγκες, πράγματα που έχουν ήδη. Ταυτόχρονα, οι κύριοι πελάτες στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας ασκούν αυξανόμενη πίεση στους υπεργολάβους και στους οδικούς και θαλάσσιους μεταφορείς σε όλη την αλυσίδα. Σε όλες τις χώρες, η καμπύλη συσσώρευσης του τοκοφόρου χρηματικού κεφαλαίου ενισχύει το οικονομικό και πολιτικό βάρος των διαχειριστών κεφαλαίων και των πλούσιων διαχειριστών χρηματοοικονομικών, βιομηχανικών και εμπορικών ομάδων των οποίων οι μόνες ανησυχίες είναι η ασφάλεια των ροών τόκων και η μέγιστη κατανομή μερισμάτων. Έτσι, οι διαδικασίες που οδηγούν σε συρρίκνωση που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία συνοδεύονται από την καταστροφή των εξορυκτικών πόρων, από την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση  του εδάφους. Στο μεταξύ, το ποσό των δημόσιων επενδύσεων που απαιτείται για οποιαδήποτε ‘οικολογική μετάβαση’ είναι ανέφικτο χωρίς τη διαγραφή του δημόσιου χρέους. Αυτό παραμένει περισσότερο από ποτέ ένα απολύτως κεντρικό δημοκρατικό πολιτικό αίτημα.”

[11] Πηγή.  https://fred.stlouisfed.org/series/RPONTSYD

[12] Βλ. Financial Times, 5 Απριλίου 2020, «Regulators free up $500bn capital for lenders to fight virus storm».

[13] Βλ. FT, 8 Απριλίου 2020 «Bond investors rattled by flood of fallen angels».

[14] Υπήρξε μια πρώτη μεγάλη κρίση στην παραγωγή το 1974–75, η πρώτη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθούμενη από δύο μεγάλες κρίσεις παραγωγής στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

[15] Ο Μάκλ Ρόμπερτς χρησιμοποιεί τον όρο «Μεγάλη Ύφεση» για την περίοδο που ακολούθησε την κρίση 2007–2008. Bλ. τη μετάφρασή μας στο άρθρο “Η ύφεση μετά την πανδημία”, https://www.okde.gr/archives/11452

[16] Στην Ιαπωνία, η μαζική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας είχε ήδη ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης που είχε βιώσει η χώρα, η οποία προέβλεψε την κρίση που έπληξε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από το 2007–08. Δείτε Daniel Munevar, «Décennies perdues au Jap» («Japan’s Lost Decades»)  και Ερικ Τουσέν και  Damien Millet, “La Dette ou la Vie”, Βρυξέλες (Aden, 2011).