Για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

13-5-2020

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του κ. Βρούτση, στις 11-5-2020 έβγαλε Δελτίο Τύπου, με τίτλο «ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ», και με το οποίο ενημερώνει ότι:

(1)«Στις 2 Ιουνίου, με την επικουρική σύνταξη, θα αποκατασταθούν – θα επανέλθουν, περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις, στο ύψος που είχαν τον Μάϊο του 2016, πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, και τις περικοπές που είχαν τότε επιβληθεί».

 Δηλαδή, αν κάποια επικουρική σύνταξη είχε μειωθεί, έστω κατά 50 ευρώ, από τις 2 Ιούνη, σε αυτήν την σύνταξη θα ξαναμπεί, το ποσό των 50 ευρώ

(2)«Τα αντίστοιχα αναδρομικά, που προέκυψαν από την 1-10-2019, όπως αποφάσισε το ΣτΕ,  θα καταβληθούν  με εφάπαξ πληρωμή το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.».

Δηλαδή, με βάση το παραπάνω παράδειγμα, έως και τον Οκτώβριο του 2020, ο αντίστοιχος συνταξιούχος θα πάρει επιστροφή- αναδρομικά 10 έως 13 μηνών ή 500 έως 650 ευρώ, ανάλογα με το αν θα τα πάρει κατά τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

(3)Για την «συνέπεια και τον σεβασμό στις δικαστικές  αποφάσεις» που δείχνουν τόσο ο Υπ. Εργ. κ Ι. Βρούτσης, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με το Δελτίο Τύπου όμως δεν ενημερώνουν – γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν, γιατί  έτσι τους συμφέρει, να κάνουν την ενημέρωση, κατά το δοκούν– για το ότι:

(α)Δεν πρόκειται για αυξήσεις, και ιδίως για πραγματικές αυξήσεις, αλλά αποκατάσταση του ύψους κάποιων συντάξεων, από μειώσεις-κλοπές, που είχαν κηρυχθεί παράνομες – αντισυνταγματικές.

(β)Πρόκειται, για ακόμη μεγαλύτερη, κλοπή και σκάνδαλο, το ότι, ενώ αυτή η αποκατάσταση του ύψους των συγκεκριμένων επικουρικών συντάξεων, θα γίνει 4 χρόνια και κάτι μήνες μετά, και πιο συγκεκριμένα 48-53 μήνες αργότερα, η επιστροφή των αναδρομικών – των κλεμμένων ή των παρανόμως/αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων, θα γίνει μόνο για 10-13 μήνες!

Δηλαδή, αν κάποιος, όπως παραπάνω, του είχαν κόψει, 50 ευρώ τον μήνα, έστω από τον Ιούνιο του 2016, και αν θα πληρωνόταν, τα αναδρομικά έστω τον Ιούλιο του 2020, θα έπρεπε να πάρει αναδρομικά 50 μηνών, δηλαδή 2.500ευρώ. Όμως, κατά την κυβέρνηση της ΝΔ, τον κ Βρούτση, το ΣτΕ, και κατά το πως εννοούν την συνέπεια και τον σεβασμό, θα «δώσουν», μόνο αναδρομικά 10 μηνών ή 500ευρώ. Δηλαδή, σε κλέβουν, σου χρωστάνε, σου επιστρέφουν το 1/5 και σου πουλάνε συνέπεια και σεβασμό!

(γ)Είναι τουλάχιστον «αίσχος και ντροπή» και όχι απλά κοροϊδία, αυτό που παίζεται με τις αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων. Πέρα από το αν η κυβέρνηση θέλει να την πούνε οι συνταξιούχοι και ευχαριστώ, πέρα από το αν έχει σκοπό να συνδέσει αυτές τις επιστροφές «στις τσέπες των συνταξιούχων», με πρόωρες εκλογές, το βέβαιο είναι ότι, αυτό το αίσχος, της κοροϊδίας, των απόμαχων της δουλειάς, βαρύνει πρώτα την πολιτική ηγεσία,της χώρας, σε όλη τη περίοδο των Μνημονίων, αν όχι και πιο πριν, που σε «συνεργασία» με την Δικαστική Εξουσία, το ΣτΕ κλπ, έχουν θεοποιήσει την «οικονομική βιωσιμότητα», υποτάσσοντας όλες μα όλες τις εργατικές ή κοινωνικές κατακτήσεις, μισθούς, συντάξεις κλπ, σε αυτήν. Έτσι, το ΣτΕ αποφάσισε, κατά το δοκούν – και φυσικά η κυβέρνηση σέβεται και είναι συνεπής, κατά το δοκούν επίσης, ότι -για λόγους βιωσιμότητας-τα αντίστοιχα αναδρομικά, δεν θα δοθούν από τότε που κόπηκαν, αλλά από 1-10-2019!

Λάχανης Τηλέμαχος