Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Μειώσεις μισθών και απελευθέρωση απολύσεων φέρνει νέα ΚΥΑ

Μειώσεις μισθών και απελευθέρωση απολύσεων φέρνει νέα ΚΥΑ

– 

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη  δημοσίευσε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που παρατείνει την αναστολή σύμβασης και ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις μέσα στο καλοκαίρι. Όλα αυτά τα βαφτίζει «μέτρα στήριξης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού». Τα μέτρα αυτά συνεχίζουν το καθεστώς ομηρίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα δικαιώματα των εργαζομένων και δίνουν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις για ομαδικές απολύσεις, για την κατάργηση των συμβάσεων ακόμα και του μισθού. Με την νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση:

1) Mειώνει τους μισθούς των εργαζομένων (ενώ ήδη όσοι εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή είδαν να μειώνονται οι αποδοχές του τουλάχιστον 30%). Για όσους εργαζόμενους έγινε ανάκληση της αναστολής τις σύμβασης υπάρχει διάταξη που σημειώνει ότι «Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, δύνανται για αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68). Για την περίπτωση εφαρμογής του ανωτέρου εδαφίου ως προς το ένατο άρθρο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) και ειδικότερα για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας του.»  Η διάταξη που υπάρχει στην ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε  στις 20/3  αναφέρει  ότι όσοι εργαζόμενοι κληθούν να εργαστούν, μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, μπορούν –ΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ– να εργαστούν μέχρι και έξι (6) μήνες με συνεχή εργασία μόνο δύο (2) εβδομάδων τον μήνα κι επομένως με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους στο ήμισυ για το 50% του προσωπικού. Αναφέρουμε την συγκεκριμένη διάταξη: « Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.»

2) Παρατείνει την αναστολή σύμβασης των εργαζόμενων μέχρι την 31 Μάη. Για όσους εργαζόμενους βγήκαν σε αναστολή στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου 21/03, η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να παρατείνουν αναστολή μέχρι και την 31/5, συμπληρώνοντας έτσι αντί για 45 ημέρας που είχε πει αρχικά της 72 ημέρες. Φυσικά με την Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι από την 31/5 δεν θα υπάρξει νέα ΚΥΑ που θα δίνει νέα παράταση στο καθεστώς της αναστολής. «Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες που, είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, για το μήνα Μάιο 2020 είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους σύμφωνα με τον ΠΙΝΑΚΑ 1 και 2, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ (υπολογισμός ποσού αντιστοίχισης κατά ημέρα 17,8 ευρώ).»

3) Παρότι απαγορεύει την ανάκληση της σύμβασης από τις 10/5 σημειώνει ξεκάθαρα ότι θα μπορούν να υποβάλουν αναστολές σε χρόνο μεταγενέστερο επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον ΚΑΔ 86.10. Η ειρωνεία είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές σχετίζονται  με Νοσοκομειακές δραστηριότητες! «Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που δεν έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι και την 10.5.2020, καταληκτική ημερομηνία υποβολών αναστολής συμβάσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εμπίπτουν στο άρθρο δεύτερο της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 84 Α’), δεν μπορούν πλέον να τεθούν σε αναστολή.Από την ανωτέρω ρύθμιση εξαιρείται ο ΚΑΔ 86.10 που ορίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο πέμπτο της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 90 Α’) και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εμπίπτουν σε αυτόν τον ΚΑΔ, μπορούν να υποβάλουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε χρόνο μεταγενέστερο. » Να θυμίσουμε ότι στις επιχειρήσεις αυτές δόθηκε η δυνατότητα μεταξύ άλλων (φοροαπαλλαγών κλπ) να καταβάλουν τις εισφορές του Μαρτίου-Απριλίου τον Σεπτέμβρη- Οκτώβρη, 6 μήνες δηλαδή μετά! Και τώρα αποσαφηνίζει  ότι θα μπορούν να υποβάλλουν και αναστολές της σύμβασης των εργαζομένων  σε μεταγενέστερο χρόνο!

4) Ορίζει σαφές χρονικό διάστημα που θα πρέπει οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας (45 ημέρες από την ημερομηνία λήξης της αναστολής). Αυτό σε καμία περίπτωση  δεν απαγορεύει τις απολύσεις, το μόνο που ζητά επί τις ουσίας είναι να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων και μάλιστα εξαιρεί (δίνει δηλαδή την δυνατότητα στους εργοδότες να μειώσουν και τις θέσεις εργασίας) τους αποχωρούντες οικειοθελώς, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. «Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης). Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών». Με το τέλος των 45 ημερών οι εργαζόμενοι μένουν εντελώς απροστάτευτοι μπροστά σε ένα χάος καθώς οι επιχειρήσεις είναι δεδομένο ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους αρκετά.

Η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία προχώρησε σε  ακραία  μέτρα κατά των εργαζόμενων, ενισχύοντας όλο και περισσότερο το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και το ενισχύει ακόμα περισσότερο με την εμφάνιση της πανδημίας. Λόγω της καταστολής, της τρομοκρατίας και του φόβου τα μέτρα πέρασαν χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τους εργαζόμενου. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε με οποιοδήποτε τρόπο  σε πλατείες, σε κάθε χώρο εργασίας να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε  την αντεπίθεση μας. Για να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες  των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων και να σταματήσουμε αυτή την ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε.

– Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων.

– Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων

– Να διασφαλίσουν οι εργαζόμενοι τους μισθούς μας σε επιχειρήσεις που κλείνουν. Άμεση εθνικοποίηση των  τομέων-κλειδιά της οικονομίας για να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.

– Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).

–  Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.

– Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

– Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και την εξαθλίωση.

 Να φύγουν τα ΜΑΤ και η αστυνομία από πλατείες- γειτονιές και όλους τους δημόσιους χώρους συνάθροισης μας.

– Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των παραπάνω.

 –

Αντεπίθεση των Εργαζομένων