Αντεπίθεση των Εργαζομένων : 3 χιλιάδες απολύσεις στη Ryanair. Να απαγορευτούν οι απολύσεις

3000 απολύσεις στη Ryanair

Να απαγορευτούν οι απολύσεις

 

Σε 3.000 απολύσεις εργαζομένων, κυρίως πιλότων και προσωπικό καμπίνας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η αεροπορική εταιρία Ryanair, τον προσεχή Ιούλιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνων συμβούλου Μάικλ Ο’Λίρι, στο σχέδιο της εταιρίας προβλέπονται άδειες άνευ αποδοχών, μειώσεις μισθών μέχρι και 20% και κλείσιμο μιας σειράς  αεροπορικών βάσεων σε όλη την Ευρώπη, προμηνύοντας και δεύτερο κύμα απολύσεων.

Οι αεροπορικές εταιρίες πρωτοπόροι στις απολύσεις

Η Ryanair, όπως και οι υπόλοιπες αεροπορικές, αποφάσισαν να φορτώσουν όλα τα βάρη της κρίσης, που οξύνθηκε λόγω του κορονοϊού, στους εργαζόμενους τους. «Swissport» και «Skyserv» έχουν ήδη απολύσει 300 εργαζόμενους από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η British Airways σκοπεύει να απολύσει έως και 12.000 εργαζόμενους και η σκανδιναβική SAS ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη σύμβαση έως και 10.000 υπαλλήλων, δηλαδή του 90% του εργατικού δυναμικού της(!) Συνολικά, όπως προβλέπει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, απειλούνται 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως και 6,7 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Στην ίδια κατεύθυνση και η «ντόπια» Aegean ετοιμάζεται για απολύσεις, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρού της «είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε». Παράλληλα, οι πανευρωπαϊκοί κολοσσοί Lufthansa και Air France ζήτησαν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από γερμανικό και γαλλικό κράτος αντίστοιχα, χρήματα τα οποία θα κοπούν από την ενίσχυση της υγείας και από τα εισοδήματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η γαλλική κυβέρνηση του Μακρόν ενέκρινε ήδη το ποσό των 7,2 δις.

Κυβερνήσεις και αστικά επιτελεία με απίστευτη ανευθυνότητα, αντί να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας υποβάθμισαν την απειλή του κορονοϊού, σε μια προσπάθεια να περισώσουν οτιδήποτε μπορούσαν από την ήδη διαλυμένη οικονομία της Ε.Ε. Τώρα, για άλλη μία φορά, δίνουν γη και ύδωρ στις μεγαλοεπιχειρήσεις χωρίς να παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των εργατικών δικαιωμάτων. Οι μαζικές απολύσεις και τα σωρηδόν αντεργατικά μέτρα μετατρέπουν τους εργαζόμενους στα πρώτα θύματα της πανδημίας, με τραγικό αποτέλεσμα  να θρηνούμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης. Αυτοί -κυβερνήσεις και κεφάλαιο- είναι οι κύριοι υπεύθυνοι και όχι κάποιος «αόρατος εχθρός». Εδώ και μια δεκαετία οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα εφαρμόζουν προγράμματα διάλυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας με βασικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους αφήνοντας τα νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις και κενά σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και ΜΕΘ.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ελλάδα του «Μένουμε Σπίτι», και της μαύρης προπαγάνδας της «ατομικής ευθύνης». Η μνημονιακή κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες της στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στη νεολαία.

Τα πλήρως ταξικά μέτρα, που εφαρμόζονται με πρόσχημα τον κορωνοϊό, ήρθαν για να μείνουν και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο. Κυβέρνηση και εργοδότες επιχειρούν να επιβάλλουν μια  «νέα κανονικότητα» και ένα «νέο εργατικό δίκαιο», απαραίτητο συμπλήρωμα στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας.

Μοναδική λύση για την επιβίωση μας είναι, με ενότητα και αλληλεγγύη, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε απόλυση και σε κάθε καταπάτηση των εργατικών μας δικαιωμάτων. Με συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες να παλέψουμε για αληθινή απαγόρευση των απολύσεων, για πραγματικά μέτρα προστασίας, για ένα μέλλον χωρίς φόβο, φτώχεια και εκμετάλλευση.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ