Η ΟΚΔΕ στις Ευρωεκλογές: Δυναμώνουμε την Επαναστατική Προοπτική

Η Ο.Κ.Δ.Ε. στις Ευρωεκλογές

Δυναμώνουμε την Επαναστατική Προοπτική

Από την Εργατικη Πάλη Μαΐου

Προχωρώντας προς τις Ευρωεκλογές της 26ης Μάη, η ΟΚΔΕ διεξάγει καμπάνια για την αυτόνομη κάθοδό της, με εξορμήσεις και εκδηλώσεις, σε γειτονιές, σχολές και χώρους δουλειάς, διακινώντας μαζικά υλικό και συζητώντας με εργαζόμενους, νέους, φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα βασικά στοιχεία της ανάλυσης και πολιτικής μας. Υπογραμμίζουν την ανάγκη να υποστηριχτεί το ευρωψηφοδέλτιό μας από κάθε αγωνιστή που αγωνιά για την «επόμενη μέρα» στο εργατικό κίνημα.

Ασταμάτητη αποσύνθεση της ΕΕ

Μέσα σε μια παγκόσμια οικονομία όπου τα σύννεφα μιας νέας κρίσης πυκνώνουν απειλητικά, η Ευρώπη είναι ο αδύναμος κρίκος. Σχεδόν όλες οι μεγάλες χώρες–οικονομίες βρίσκονται σε στασιμότητα, πρακτικά σε ύφεση. Η άλλοτε «ατμομηχανή» της Γερμανίας έχει λαχανιάσει. Επανέρχονται προβλήματα όπως το χρέος της Ιταλίας, που ουσιαστικά απαιτούν μνημονιακές «λύσεις». Το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρώπης έχει πιαστεί στη μέγγενη, από τη μια του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ του Τραμπ, από την άλλη της ακαταμάχητης κινεζικής διείσδυσης.

Η πολιτική κρίση μαίνεται. To Brexit έχει εξελιχθεί σε ρουφήχτρα που καταπίνει πολιτικούς και κόμματα, δημιουργώντας εκρηκτική αβεβαιότητα, χειροτερεύοντας τους οικονομικούς κινδύνους. Πάνω απ’ όλα δείχνει το χάσμα ανάμεσα στις λαϊκές διαθέσεις ενάντια στην ΕΕ, από τη μια, και στο πολιτικό σύστημα από την άλλη.

Τα παραδοσιακά αστικά κόμματα, κυρίαρχα για δεκαετίες, βρίσκονται σε τεράστια κρίση, αντικρύζοντας την κατάρρευση της στρατηγικής της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» χωρίς αξιοπρεπή εναλλακτική. Πάνω στα συντρίμμια αυτής της πολιτικής τάξης, στο φούντωμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η ακροδεξιά γίνεται όλο και πιο επιθετική (Σαλβίνι, Λεπέν, AfD, ισπανικό Vox κ.λπ.), προσπαθεί μάλιστα να συντονιστεί.

Όλες αυτές οι δυνάμεις, παραδοσιακές αστικές που εμφανίζονται ως δημοκρατικές και κεντρώες, νέες ανοιχτά αντιδραστικές, ενώνονται πάνω σ’ ένα κοινό πρόγραμμα: νέα χτυπήματα ιστορικής κλίμακας ενάντια στην εργατική τάξη, όλο και πιο βαθιά αντιδημοκρατική αναδίπλωση, όλο και πιο ζοφερή ιδεολογική επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα, προετοιμασίες νέων πολέμων. Η κοινοβουλευτική χούντα που στήνει ο Μακρόν για να κάμψει το Κίτρινα Γιλέκα δείχνει πολλά για το μέλλον.

Η σημερινή κατάσταση στην ΕΕ, που «κρατιέται» μόλις και με τα δόντια από τις κοινωνικές και πολιτικές ελίτ, είναι αδύνατο να συνεχιστεί. Μετά τις Ευρωεκλογές, μαζί με τις ανατροπές του πολιτικού χάρτη, θα έχουμε αλλαγές. Είναι ζωτικής σημασίας το εργατικό κίνημα να χαράξει τη δική του ανεξάρτητη πολιτική για να σωθούμε απ’ αυτό το φρενοκομείο και σφαγείο της ΕΕ. Να πούμε διπλό ΟΧΙ, στην Σκύλλα του σάπιου «ευρωπαϊσμού» και την Χάρυβδη των αντιδραστικών που ντύνονται «αντισυστημικοί». Να παλέψουμε για την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ, που ήταν βασικός μηχανισμός της οικονομικής χρεοκοπίας και παρακμής. Για τη διάλυση της ΕΕ και τους κοινούς αγώνες των λαών σε όλη την Ευρώπη, με στόχο μια Ευρώπη των Εργαζομένων, δημοκρατική, ριζοσπαστική, Σοσιαλιστική.

Η ΟΚΔΕ, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και ολοκληρωμένα, έχει παρουσιάσει αυτή την κατάσταση στους εργαζόμενους, νέους και αγωνιστές. Χωρίς καμία αυταπάτη ή ωραιοποίηση για «έντιμους συμβιβασμούς» όπως του ΣΥΡΙΖΑ (και πολλών αριστερών και «αριστερών» στην Ευρώπη). Ή για μια μισερή ή διαρκώς αναβαλλόμενη ρήξη με Ευρώ/ΕΕ ή για αδιέξοδες «εθνοπατριωτικές» λύσεις, όπως είναι η πολιτική όλων των ρεφορμιστών (ΚΚΕ, ΛΑΕ). Χωρίς μισόλογα για την επαναστατική, διεθνιστική προοπτική αυτής της πάλης, τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευτώπης. Με το Ευρωψηφοδέλτιο της ΟΚΔΕ, το ΟΧΙ στην ΕΕ είναι το πιο καθαρό και δυνατό, για να οργανώσουμε αυτή την τεράστια σύγκρουση.

Το πολιτικό τσίρκο

Από όλες τις αστικές μνημονιακές δυνάμεις, η προεκλογική περίοδος (και συνολικά η πολιτική ζωή) έχει σφραγιστεί από μια μόνιμη αθλιότητα και νοσηρότητα.

Χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν το οτιδήποτε ουσιαστικό για τα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα της εποχής μας, μια τεχνητή πόλωση, σκάνδαλα, ψέμματα, κάθε είδους αθλιότητες και κενότητες επιστρατεύονται στο παιχνίδι εξαπάτησης και υφαρπαγής της ψήφου του ελληνικού λαού. Για να βαθύνουν την αποπολιτιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση, το τσαλαπάτημα κάθε πολιτικής, ιδεολογικής, ηθικής και ανθρώπινης αξίας, ενισχύοντας το «όλοι ίδιοι είναι», την αηδία και αποστροφή των μαζών. Για να σπείρουν σύγχυση γύρω από το τεράστιο σκάνδαλο και έγκλημα, πηγή όλων των άλλων: την αρπακτική, καταστροφική μνημονιακή διαχείριση της χρεοκοπίας και τεράστιας κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού. Δηλαδή το κοινό πρόγραμμα του Τσίπρα/ΣΥΡΙΖΑ, του Μητσοτάκη/ΝΔ, όλων των μνημονιακών (ΚΙΝΑΛ κ.ά.).

Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού όλο και πιο δύσκολα κρύβεται στα ψέμματα για «έξοδο από τα Μνημόνια» και «ανάπτυξη»: πτώση των επενδύσεων, παρακμή της παραγωγής, τεράστια ανεργία και υποαπασχόληση (και πτώση της ποιότητας της απασχόλησης), έκρηξη όλων των χρεών (δημόσιων και ιδιωτικών), καταστροφή των συστημάτων υγείας, παιδείας και ασφάλισης, ξεπούλημα των υποδομών κ.λπ. Η μετατροπή σε Αποικία Χρέους, με εξοντωτικά υπερπλεονάσματα για δεκαετίες, εγγυάται μόνο τη διαιώνιση αυτής της μιζέριας. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν καμία εναλλακτική πολιτική, εκτός απ’ το να μπουρδολογούν για «κοινωνική πολιτική» με επιδόματα– ελεημοσύνες ή για «διαπραγμάτευση μικρότερων πλεονασμάτων». Eύχονται μόνο να μην σκάσει στα χέρια τους η επόμενη έκρηξη της κρίσης, ενώ μαζί κρατάνε τον ελληνικό καπιταλισμό όρθιο ως ζόμπι, πίνοντας το αίμα των εργαζομένων με το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης (μισθοί πείνας, φορολεηλασία, κατάργηση σσε, ασυδοσία εργοδοτών, εργατικά «ατυχήματα»–δολοφονίες, αντισυνδικαλιστικοί νόμοι και διώξεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Αυτή τη γύμνια προσπαθούν να καλύψουν με μια «στρατηγική» που μοιράζονται από κοινού, πρώτον, του εθνικισμού και ενός πολεμοκάπηλου τυχοδιωκτισμού, να γίνουμε μισθοφόροι των πιο επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ (βάσεις, εξοπλισμοί, συμμετοχή στην υστερία ενάντια σε Ρωσία, Βενεζουέλα κ.λπ.), δεύτερο, μιας ακόμα πιο βαθιάς αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης, με κραυγές για την καταπολέμηση της «ανομίας», χύνοντας στις φλέβες της κοινωνίας το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το κυνήγι φτωχών και αδύναμων συνανθρώπων μας, ακόμα και υπερήλικων, από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής δείχνει τον κίνδυνο από αυτό το νέο, πιο ζοφερό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.

Η εικόνα των αστικών κομμάτων συμπληρώνει το σκηνικό της αθλιότητας, με τα «προοδευτικά» κουρέλια μνημονιακών και πασόκων του ΣΥΡΙΖΑ, τους ακροδεξιούς και ακραίους νεοφιλελεύθερους του Μητσοτάκη που προσπαθούν να ντυθούν την προβιά του «κεντρώου», των ηθοποιών, τραγουδιστών, γυμναστών και άλλων «προσωπικοτήτων» που συνωστίζονται στα ψηφοδέλτιά τους.

Όχι «άλλο ένα» αριστερό ψηφοδέλτιο – αλλά μια χρήσιμη επιλογή

Η συμμετοχή της Ο.Κ.Δ.Ε. στις Ευρωεκλογές δεν σημαίνει ένα ακόμα ψηφοδέλτιο ανάμεσα στα άλλα των ρεφορμιστικών ή κεντριστικών αριστερών δυνάμεων, από τα οποία έχει μια ριζική διαφορά.

– Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην πολιτική του ΚΚΕ. Γιατί βλέπει τη ρήξη με Ευρώ/ΕΕ μόνο αφηρημένα και προπαγανδιστικά, με αποτέλεσμα στις κρίσιμες στιγμές (π.χ. δημοψήφισμα Ιουλίου 2015) να υποτάσσεται στην αστική στρατηγική του «ευρωπαϊκού μονόδρομου». Για επικαλείται ψευδεπίγραφα την «Ευρώπη του Σοσιαλισμού», καθώς την ταυτίζει με τις σταλινικές δικτατορίες. Γιατί έχει μια εγκληματική πολιτική μέσα στο εργατικό κίνημα και στα συνδικάτα, που με βρώμικες μεθόδους σπέρνει διαίρεση, ηττοπάθεια, συκοφαντία. Γιατί σέβεται απαράβατα την αστική μνημονιακή «κανονικότητα» αλλά και συντάσσεται με την αστική γραμμή στα «εθνικά θέματα». Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο ψηφοδέλτιό του, που έχει μπόλικα τυχοδιωκτικά στοιχεία (πρώην καραβανάδες και πασόκοι κ.ά.).

– Είμαστε ριζικά αντίθετοι στον «πατριωτικό» κατήφορο της ΛΑΕ, που επιπλέον, με την αγωνία της πολιτικής επιβίωσης, έχει μετατρέψει την εκλογική παρουσία της σε κρεσέντο διαφημιστικής προβολής και παρδαλών συμμαχιών, που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του εργατικού κινήματος.

– Είμαστε σταθεροί στην πάλη για μια πραγματική ενότητα του κινήματος, μέσα στους αγώνες, όχι για μια εκλογικίστικη συγκόλληση όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή παρεμφερείς «συμμαχίες». Που προσπαθούν να εμφανιστούν «ενωτικοί» στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ανταγωνισμοί και φυγόκεντρες τάσεις έχουν φουντώσει παραλυτικά στο εσωτερικό τους.

Το ψηφοδέλτιο της Ο.Κ.Δ.Ε. ξεχωρίζει όχι μόνο για τις αναλύσεις, την πολιτική και τους αγώνες της οργάνωσής μας – αλλά και γιατί θέτει στο επίκεντρο αυτό που είναι ο κόμπος της εποχής μας, την ανάγκη οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης. Κόντρα σε αυταπάτες και σειρήνες για πιο «εύκολες» λύσεις. Η ενίσχυση της Ο.Κ.Δ.Ε. είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να ακουστεί η φωνή των «από κάτω», του δίκιου και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, ενάντια στην αθλιότητα της αστικής πολιτικής. Για να έρθει στο προσκήνιο η οργάνωση–ενότητα και ανάπτυξη των αγώνων. Για να μην επενδυθούν «κούφια» ελπίδες σε μεσοβέζικα σχήματα που αλέθονται από την κρίση, αλλά να κάνουμε ένα βήμα προς την οικοδόμηση μιας επαναστατικής δύναμης που μπορεί να συγκρουστεί νικηφόρα.

Για την Ενότητα και Οργάνωση των Αγώνων

Για την Ανασυγκρότηση – Ανασύνθεση του Κινήματος

Στηρίζουμε – Ψηφίζουμε

Ο.Κ.Δ.Ε.