Σοσιαλίστρια δημοτική σύμβουλος στο Σιάτλ

Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Σιάτλ στις 5 Νοέμβρη δημοτική σύμβουλος αναδείχθηκε η Κσάμα Σαβάντ, υποψήφια της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (μέλος της διεθνούς τάσης της CWI, στη οποία συμμετέχει το ελληνικό Ξεκίνημα). Έλαβε 93 χιλιάδες ψήφους και πήρε ποσοστό 50,6% και νίκησε τον επί 16 χρόνια δημοτικό σύμβουλο Ρίτσαρντ Κόλινς υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η καμπάνια της Σάβαντ απευθύνθηκε στους εργαζόμενους τους άνεργους τους νεολαίους και τους μετανάστες. Ανάμεσα στα κεντρικά της συνθήματα ήταν η διεκδίκηση ενός μίνιμουμ μισθού 15 δολάρια για τους εργαζόμενους του Σιάτλ, ο έλεγχος των ενοικιοστάσιων και η φορολόγηση των πλούσιων για τη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Κατόρθωσε στο πρόγραμμα της να ενσωματώσει όλα τα κεντρικά αιτήματα που είχαν τα μεγάλα κινήματα που ξέσπασαν στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια δίνοντας μια σοσιαλιστική εναλλακτική λύση.

Το αίτημα για 15δολάρια μισθό ήταν αίτημα που προέκυψε από την μεγάλη απεργία και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα φαστ-φουντ και η φορολόγηση των πλούσιων ήταν αίτημα του κινήματος Occupy Seattle. Έκανε ανοιχτή έκκληση στα συνδικάτα και κέρδισε την υποστήριξή πολλών όπως του Διεθνούς Συνδικάτου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες. Η ίδια η Σάβαντ δραστηριοποιείται στο συνδικάτο των καθηγητών του Σιάτλ. Επίσης συμμετείχε σε πολλά κινήματα και κινητοποιήσεις εργαζομένων όπως στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου της Μπόινγκ (αεροπλάνα) στο Σιάτλ και στο κίνημα Occupy Seattle όπου και συνελήφθη για τη δράση της.

Η Σάβαντ είναι ίσως η πρώτη υποψήφια στις ΗΠΑ που εδώ και δεκαετίες ανοιχτά δηλώνει σοσιαλίστρια και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που εμφανίζει το σοσιαλισμό ως τη μόνη διέξοδο των εργαζομένων και των φτωχών από την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Και παρά τους ισχυρισμούς των αντιπάλων της και όλων των λακέδων των καπιταλιστών ότι ο σοσιαλισμός δεν έχει θέση στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί προτίμησαν να την εμπιστευτούν αγανακτισμένοι από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ψεύτικές υποσχέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουπλικάνικου.

Σημαντική επίσης ήταν και η υποψηφιότητα που έθεσε ο Τι Μουρ στην Μινεάπολη, επίσης ως υποψήφιος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής που αν και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ωστόσο έλαβε ποσοστό