Υπό κατάρρευση το Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Κινητοποίηση 22/11 στο Υπουργείο Υγείας

Πλήρης Διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

ζητούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Νίκαιας

Όλοι στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, Τετάρτη 22/11

Το τμήμα Αξονικής – Μαγνητικής Τομογραφίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας είναι τόσο υποστελεχωμένο, ώστε έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμες ειδικευόμενες γιατροί και 1 επικουρικός για 9 οργανικές θέσεις. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις επισημάνσεις των εργαζομένων, δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση ειδικευμένου Ακτινολόγου.

Η κάλυψη μόνο των γενικών εφημεριών με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή η ανάθεση των εφημεριών σε ιδιωτική εταιρία με πανάκριβο τίμημα δεν είναι λύση.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση ελείψεων προσωπικού σε όλους τους κλάδους – γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τεχνολόγους, διοικητικούς, τεχνικούς, προσωπικό επιστασίας κ.λπ.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο την αναγκαιότητα ενός πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου, καθολικού ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ανέδειξε επίσης την καταστροφική νεοφιλελεύθερη διαχείρισή του από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Στην Ελλάδα, οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι στο 7,5%. Παράλληλα, η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει κατακόρυφα τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και να ανοίξει μια τεράστια αγορά για ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλογιατρούς. Όταν ο Μητσοτάκης κάνει λόγο για «ενίσχυση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας», δεν αναφέρεται στην αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, αλλά στην παράδοσή της στα χέρια των ιδιωτών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Δημόσια Υγεία ξεπερνούν πια τις 40.000, ενώ η όποια ενίσχυση σε προσωπικό είναι μηδαμινή και σε μεγάλο βαθμό πλασματική, καθώς βασίζεται κυρίως σε ανακύκλωση των ίδιων εργαζομένων. Επίσης οι παραιτήσεις γιατρών λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών είναι πλέον πάρα πολλές.

Ελαστικές μορφές εργασίας, εργολαβικοί εργαζόμενοι και συμβασιούχοι, καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων, απειλές μη ανανέωσης της σύμβασης στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, “αξιολόγηση”, που έχει στόχο την απαξίωση και όχι την ενίσχυση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί ή κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο την ιδιωτικοποίηση / εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ με κάθε κόστος, ακόμα κι αν αυτό είναι μια κατάρρευση της δημόσιας υγείας, οι ίδιες μας οι ζωές, όπως είδαμε και βιώσαμε στην πανδημία.

Απέναντι σε αυτή την λυσσασμένη και βάρβαρη επίθεση θα πρέπει να προτάξουμε την οργάνωση στους χώρους της δουλειάς μας και τους αγώνες μας, με κοινές επιτροπές των εργαζομένων στην υγεία, των κατοίκων και των ασθενών. Μόνο έτσι θα σώσουμε το ΕΣΥ και τις ζωές μας.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

[email protected]