ΠΑΣΕ VODAFONE: Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, της φτώχειας και της βίας! Στις 8 Μάρτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 4/2023

Αθήνα, 07/03/2023    

Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων,της φτώχειας και της βίας!

Όλοι και όλες στην απεργία στις 8 Μάρτη! Συγκέντρωση 12:30, Πλ. Κλαυθμώνος

 

 Συνάδελφοι, 

Η σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη μας έχει γεμίσει θλίψη και οργή. Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον δημοσιογραφικό συρφετό της,  προσπάθησαν αρχικά να ρίξουν την ευθύνη των δεκάδων θανάτων από τη τραγωδία των Τεμπών στο «ανθρώπινο λάθος». Τα ουρλιαχτά όμως των καλοπληρωμένων φασιστοειδών παπαγάλων του ΣΚΑΙ, του ΜΕGA, του ΑLPHA, ΑΝΤ1 κ.τ.λ., για το «λάθος του σταθμάρχη», το μένος που εξαπέλυσαν ενάντια στον συνδικαλισμό, στα Σωματεία, στις απεργίες και γενικά στους εργαζόμενους, οι μισάνθρωπες και ανεκδιήγητες διαπιστώσεις περί «θυσίας (σ.σ. των παιδίων που σκοτώθηκαν) που δεν πήγε χαμένη για να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο..», δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.  

Η τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμη έγκλημα που οφείλεται στα μνημόνια και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων.  

Το 2005 η κυβέρνηση η ΝΔ σπάει τον ΟΣΕ σε δύο εταιρείες «υποδομής» και «εκμετάλλευσης», το 2007 ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, με παρέμβαση του τότε βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη και λίγους μήνες μετά παρουσιάζεται από τον τότε Υπουργό Μεταφορών και νυν Υπουργό Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη, τα πρώτο σχέδιο «αναδιοργάνωσης» δηλαδή διάλυσης του ΟΣΕ.  

Το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, υπό τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών του ΔΝΤ, περνά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Μονάδα Συντήρησης Τροχαίου εξοπλισμού στο ταμείο ξεπουλήματος και ιδωτικοποίησης του εθνικού και δημόσιου πλούτου ΤΑΙΠΕΔ. Έκτοτε ακολουθήθηκε η γνωστή τακτική της κοινωνικοποίησης των ζημιών και ιδιωτικοποίησης του πλούτου. 

 

Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ ξεπουλά στην ιταλική εταιρεία Gruppo Ferrovie dello Stato Italiane την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. ευρώ – ενώ η αξία της αποτιμούνταν τουλάχιστον στα 300 εκ.! Η «Hellenic Train» όπως μετονομάστηκε κερδίζει ακόμη περισσότερα από αυτή τη ληστεία που διαπράχθηκε εις βάρος του ελληνικού λαού,αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων, υποβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση, μετατρέποντας το δίκτυο και τις αμαξοστοιχίες σε καρμανιόλες. Ταυτόχρονα συνεχίζει να επιδοτείται από τα κρατικά ταμεία για να διατηρεί τα δρομολόγια των “άγονων γραμμών” (σ.σ. “άγονη γραμμή” χαρακτηρίζουν και τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη(!)). Ήταν μαθηματικά βέβαιο πως πλησίαζε μία νέα τραγωδία, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές με όλα με μέσα, τα Σωματεία Εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και της νεολαίας, άλλαξε το αφήγημά της περί «ανθρώπινου λάθους» και ζήτησε «συγγνώμη» υιοθετώντας το νέο αφήγημα της «συνυπευθυνότητας». Όσα όμως αφηγήματα και αν επινοηθούν, όσοι αποδιοπομπαίοι τράγοι και αν ανακαλυφθούν (π.χ. παραίτηση Καραμανλή), όσα ρεσιτάλ υποκρισίας και αν δοθούν, οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του δικού της «επιτελικού κράτους» δεν θα ξεπλυθούν. Δεν έχουν ακόμα στεγνώσει τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους νεκρούς των Τεμπών και κατέθεσαν στη Βουλή νομοσχέδιο που δίνει σε ιδιώτες την περίθαλψη παιδιών με καρκίνο: προβλέπει τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στο οποίο μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο κέντρο θα το χρηματοδοτεί ο ΕΟΠΥ!  Μαζί με αυτό ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και της παροχής νερού κατά τα τεκταινόμενα ιδιωτικοποίησης της αγοράς ρεύματος. Οι ιδιωτικοί πάροχοι ύδρευσης, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει συνθήκες επικινδυνότητας για τη συντήρηση των δικτύων αλλά και αυξημένο κόστος για πρόσβαση στην ύδρευση. Και το νερό ακόμη θα γίνει είδος πολυτελείας…

Δεν μας καλύπτει όμως ούτε η υπεύθυνη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, που αφού ολοκλήρωσε το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων, φωνάζει τώρα για διαλεύκανση μέσα από τους ίδιους, σάπιους κρατικούς μνημονιακούς θεσμούς και αρχές.  

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας για την δολοφονία στα Τέμπη είναι μαζικές και πανελλαδικές, με αποκορύφωμα το πολύ μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής 5 Μάρτη στο Σύνταγμα το οποίο χτυπήθηκε βιαίως  από την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία. Το Σωματείο μας, καταγγέλλει τη στημένη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που με ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χημικά επιχείρησαν να ανακόψουν την μαχητικότητα και την ορμή των συμμετεχόντων, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα τρομοκρατίας σε όλη τη χώρα. Τα αστυνομικά στελέχη που απρόκλητα βαράγανε γονείς και παιδιά θα πρέπει άμεσα να αποπεμφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη και ο υπουργός δημοσίας τάξης θα έπρεπε να είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη.

Δε θα τους περάσει! Ήρθε η ώρα να βγούμε πάλι στους δρόμους και στις πλατείες. Μαζικά, ενωτικά, αποφασιστικά. 

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), υπό το βάρος των εξελίξεων, αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 8 Μάρτη. Απαιτούμε την κήρυξη 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας από την ΓΣΕΕ. 

 

Συνάδελφοι, 

Δεν πάει άλλο με τα μνημόνια, την ιδιωτικοποίηση υποδομών, ρεύματος, παιδείας, υγείας, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, την ακρίβεια. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτή την επίθεση, για να μην έχουμε άλλους νεκρούς ανά πάσα στιγμή είναι οι αγώνες μας. Δεν εργαζόμαστε στις 8 Μάρτη. Δεν αδιαφορούμε απέναντι σε ότι συμβαίνει. Δεν βαφτίζουμε την απεργοσπασία «δικαίωμα στην εργασία». Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί από το ΕΚΑ και στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και κάνουμε την οργή μας αγώνες! 

Απαιτούμε:  

– Να πληρώσουν οι ένοχοι. Καμιά συγκάλυψη, καμία ανοχή! 

– Κρατικοποίηση τώρα των σιδηροδρόμων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Έξω η  Hellenic Train! Αποκλειστικά δημόσιος, ασφαλής, φτηνός σιδηρόδρομος για τις ανάγκες της κοινωνίας. 

– Καμία ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών της ύδρευσης, της υγείας, της παιδείας.

– Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον