Πίσω από τις «συγγνώμες» Μητσοτάκη για το έγκλημα στα Τέμπη κρύβονται κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις: Βάζουν μπρος στην ιδιωτικοποίηση (και) του νερού!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από το έγκλημα εκ προ μελέτης της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Κι ενώ σύσσωμη η κοινωνία αποδοκιμάζει με οργή τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), διαδηλώνει και φωνάζει «Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις», οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι βρήκαν ευκαιρία μέσα στην τραγωδία αυτή για νέα αρπαγή δημόσιου πλούτου, με την ιδιωτικοποίηση – αυτή τη φορά – του νερού!

Πιο συγκεκριμένα, την Δευτέρα 6 Φλεβάρη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκας έφερε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων, κάποιων εκ των οποίων ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων). Παρόλο που η κυβέρνηση προσπάθησε με δικαιολογίες να αποφύγει τον όρο «ιδιωτικοποίηση», ο στόχος είναι σίγουρος: θέλουν να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στα funds και τις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την υπονόμευση της ΕΥΔΑΠ, το μειωμένο προσωπικό, τον εργασιακό μεσαίωνα που επέβαλαν με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τις αναθέσεις σε εργολάβους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν, είναι και θα είναι ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας: Το μόνο που σκέφτονται τα αρπακτικά είναι να βάζουν τα κέρδη του κεφαλαίου πάνω από τις ίδιες μας τις ζωές. Αυτό έκαναν και με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, των αεροδρομίων, των λιμανιών. Αυτό σκέφτονταν και με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας (τώρα μάλιστα ιδιωτικοποιούν και το Ογκολογικό Παίδων), το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μόλις 45 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μαζί τους καταργούν οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και ελευθερία (με το έκτρωμα του Χατζηδάκη) για να μην μπορούμε, εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα να αντιδράσουμε στον ταξικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.

Είναι έγκλημα σε βάρος όλων μας η εφαρμογή των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ιδιωτικοποιούν, επιβάλλουν εξευτελιστικούς μισθούς, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγούν συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, σπέρνουν τη φτώχεια και την ανεργία.

Ως εδώ! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα! Δεν μπορούν να μας το πάρουν, δεν μπορούν να το ιδιωτικοποιήσουν και αυτό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λαίλαπα. Να μην πληρώσουμε με άλλο αίμα την ιδιωτική «πρωτοβουλία», τη λογική του κέρδους. Πρέπει να ξεσηκωθούμε, να πάρουμε τους αγώνες και τις ζωές μας στα χέρια μας!

Το συλλαλητήριο της Κυριακής (5/2) ήταν η αρχή. Η Γενική Απεργία της 8ης Μάρτη η μεγαλειώδης  συνέχεια, και η οργή μας ξεσηκωμός, για να δώσουμε την απάντησή μας σ’ αυτούς που μας ωθούν στο θάνατο: Μπουχτίσαμε από τα κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων μνημονιακών δυνάμεων που συνέδραμαν στο έγκλημα με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Με οργάνωση κι αγώνες, να απαιτήσουμε:

  • Καμία ιδιωτικοποίηση στα δημόσια αγαθά της ύδρευσης, της Υγείας και Παιδείας
  • Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση
  • Εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, κάτω από εργατικό έλεγχο
  • Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα στα Τέμπη! Να πληρώσουν οι ένοχες μνημονιακές κυβερνήσεις

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ