ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Η διοίκηση μονιμοποιεί την τηλεργασία από 1/2/2022 με ατομικές συμβάσεις εργασίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 43/2021

Αθήνα, 21/12/2021

 

 

Η διοίκηση της Vodafone μονιμοποιεί την τηλεργασία από 1/2/2022 με ατομικές συμβάσεις εργασίας

 

Χθες 21/12/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Vodafone και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, μετά από πρόσκληση της διοίκησης της εταιρείας με τίτλο “Πρόσκληση σε συζήτηση σχετικά με τα θέματα Τηλεργασίας και Πολιτικής αντιμετώπισης Βίας & Παρενόχλησης και διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών”. H συνάντηση αφορούσε την εφαρμογή του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, για την τηλεργασία:

1) Σε όλη την εταιρεία – εκτός των τμημάτων της Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Care) – θα εφαρμοστεί “υβριδικό εργασιακό μοντέλο”, όπως το ονόμασαν, όπου ο εργαζόμενος θα εργάζεται 3 ημέρες τηλεργασία και 2 ημέρες στις κτηριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας (60% – 40% του εργάσιμου χρόνου αντίστοιχα). Στα τμήματα των πωλήσεων είπαν πως αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε 80% τηλεργασία – 20% κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η εφαρμογή θα γίνει με την υπογραφή τροποποιητικής ατομικής σύμβασης εργασίας και θα έχει ισχύ από 01/02/2022. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης, μας διευκρίνισαν πως το εργασιακό καθεστώς όσων εργαζομένων υπογράψουν την ατομική σύμβαση, θα αλλάξει μόνιμα, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας. Δηλαδή και μετά τo τέλος της πανδημίας θα συνεχίσουν να δουλεύουν τρεις μέρες τηλεργασίας και δύο στο γραφείο. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ρωτήσαμε τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος θελήσει να επιστρέψει στο πρότερο εργασιακό καθεστώς του και μας απάντησαν πως θα πρέπει να κάνει αίτημα στο HR και αυτό θα “εξεταστεί”.

Είναι προφανές ότι η εργοδοσία χρησιμοποιεί την πανδημία και εκμεταλλευόμενη πλήρως όλα τα εργαλεία που έχει δώσει απλόχερα στους εργοδότες το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, μονιμοποιεί επ’ αόριστον την εκτεταμένη τηλεργασία, αλλάζοντας ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία. Ήδη από χθες ξεκίνησαν ομαδικές συναντήσεις προϊσταμένων – εργαζόμενων, όπου ενημερώνονταν για τα παραπάνω και σε κάποιες από αυτές ήταν παρόντες ο ίδιος ο CEO Μπρουμίδης και η διευθύντρια HR Μέλλιου.

2) Για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» και την διαφύλαξη του ωραρίου εργασίας των τηλεργαζόμενων, οι εκπρόσωποι της εταιρείας επανέλαβαν σε διάφορους τόνους πως κανείς δεν επιτρέπεται να εργάζεται μετά το ωράριό του, ούτε να απαντάει σε τηλέφωνα προϊσταμένων ή σε emails και πως «όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε σε αυτή τη νέα κουλτούρα». Όταν όμως τους ζητήσαμε να στείλουν ένα απλό e-mail σε όλους τους εργαζόμενους, όλων των τμημάτων της εταιρείας, με αναλυτική ενημέρωση για το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», περιορίστηκαν απλά στη δήλωση πως έχουν ανεβάσει αναλυτικές ενημερώσεις στα SharePoint της εταιρείας. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε όλοι πως κάτω από την πίεση προϊσταμένων σε πολλές ομάδες έχουν φτιαχθεί γκρουπ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (viberfacebook) μέσω των οποίων συνάδελφοι βομβαρδίζονται όλες τις ώρες του 24ώρου με μηνύματα για την εργασία, για τα στατιστικά κ.ο.κ.

3) Για την αποζημίωση των τηλεργαζόμενων, μας ανακοίνωσαν πως θα καταβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στον λογαριασμό μισθοδοσίας  το ποσό των 13 ευρώ, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο 2022, ως διακριτό ποσό. Eπίσης πως όσοι εργαζόμενοι θέλουν μπορούν να ζητήσουν σύνδεση mobile data (USB stick) για δωρεάν Internet, διαφορετικά θα τους καταβάλλεται και η αντίστοιχη αποζημίωση. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ζητήσαμε αναδρομική καταβολή του επιδόματος από την έναρξη της τηλεργασίας λόγω πανδημίας, αλλά λάβαμε αρνητική απάντηση.

4) Για τους τηλεργαζόμενους που δεν θα υπογράψουν την ατομική σύμβαση εργασίας, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας μας ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν ως έχουν και πως μπορούν όποτε το ζητήσουν να επιστρέψουν στα γραφεία τους.

5) Στο περιθώριο της συνάντησης θέσαμε και ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Ζητήσαμε για τους συναδέλφους των καταστημάτων που είναι εκτεθειμένοι στο κοινό να υπάρχει τακτική απολύμανση των χώρων και των αντικειμένων έκθεσης καθώς και για όλο το προσωπικό που εργάζεται σε καταστήματα και κτηριακές εγκαταστάσεις να υπάρχει ιχνηλάτηση με rapid tests από την εταιρεία. Η κα Παπαϊωάννου εκ των εκπροσώπων της διοίκησης αφού κατηγόρησε τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου πως όταν δουλεύουν στο γραφείο δεν φορούν όλο το 8ωρο μάσκα, υπεραμύνθηκε για την πολιτική της εταιρείας, να μην ενημερώνει καν για τα κρούσματα τους εργαζόμενους που είναι στον ίδιο χώρο και δήλωσε πως η καθαριότητα που γίνεται στους χώρους επαρκεί και με πάσα βεβαιότητα ανέφερε πως η ορθή χρήση μάσκας στον ίδιο χώρο με πιθανά κρούσματα είναι αρκετή για να αποφευχθεί η μετάδοση(!).Στην έξαρση της πανδημίας, όπου όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις, εξετάζουν την επέκταση τεστ ακόμη και σε εμβολιασμένους, η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να καταβάλλει ελάχιστο κόστος για να βεβαιωθεί ο περιορισμός της μετάδοσης.

Περαιτέρω σε ερωτήματα που αφορούσαν την απόκρυψη κρουσμάτων προ μηνών στο κτήριο των Πετραλώνων και της Αδριανείου και τη μη διεξαγωγή προληπτικά τεστ σε προσωπικό που ήταν στους ίδιους χώρους με τα κρούσματα, επέμεναν να απαντούν γενικόλογα πως τηρείται το πρωτόκολλο χωρίς να δίνουν κανένα στοιχείο. Eπίσης στο αίτημα του Σωματείου για διενέργεια rapid test σε όσους εργάζονται στα κτήρια, απάντησαν πως όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στα σημεία που διεξάγονται τα δημόσια rapid test.

Για ζητήματα εξοπλισμού (παροχή κατάλληλων ακουστικών, κοινόχρηστα ακουστικά κ.λπ.) καταδέχθηκαν μόνο να απαντήσουν πως ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα παραγγέλλεται πλέον βάσει προδιαγραφών (δεν είπαν ποιες) χωρίς να προσθέσουν κάποια άλλη λεπτομέρεια. Τέλος οι εκπρόσωποι της διοίκησης αναφέρθηκαν στα ζητήματα αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης μέσα στους εργασιακούς χώρους, όπως αναφέρονται και νομοσχέδιο Χατζηδάκη με έναν εξαιρετικά επιφανειακό και τρόπο. Βέβαια στην τοποθέτηση του Σωματείου μας, πως βία για εμάς καταρχάς είναι ο μισθός πείνας των 680 ευρώ μικτά που δίνει σ’ ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, οι απολύσεις και οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας, η εργλοβοποίηση και η ενοικιαζομένη εργασία, η συνεχής πίεση και η εντατικοποίηση της εργασίας εκεί δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση.

Τονίζεται ακόμη περισσότερο η ανάγκη από κάθε συνάδελφο να ενημερώνει άμεσα το σωματείο για κάθε κρούσμα που εμφανίζεται προκειμένου να σπάει η σιωπή και η απόκρυψη και να υπάρχει πίεση για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Συνάδελφοι,

Κατανοώντας τους κινδύνους της γενικευμένης υγειονομικής κρίσης και έξαρσης της πανδημίας και έχοντας πάντα ως πρώτο κριτήριο, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην εταιρεία, καλούμε τους συνάδελφους στα συγκεκριμένα τμήματα να μην αποδεχτούν το “υβριδικό εργασιακό μοντέλο” και να μην υπογράψουν την τροποποιητική σύμβαση εργασίας, που θα καταστήσει μόνιμα το σπίτι τους ως χώρο εργασίας. Η κατοχύρωση πλέον και τυπικά της εκτεταμένης τηλεργασίας στην εταιρεία μόνο εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων μπορεί να λειτουργήσει. Εκτεταμένη μόνιμη τηλεργασία σημαίνει κατακερματισμός και ατομικοποίηση, αποδυνάμωση των συλλογικών διεκδικήσεών που διευκολύνει τις απολύσεις και την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην εταιρεία., συμπιέζοντας όλα τα δικαιώματά μας προς τα κάτωΕπίσης επιφέρει επιπρόσθετα κέρδη για την εταιρεία, αφού το λειτουργικό κόστος της εργασίας το επιβαρύνεται ο εργαζόμενος (ρεύμα, θέρμανση, κτλ), καθώς τα 13 ευρώ δεν αρκούν ούτε για τα απαραίτητα. Η σημασία αυτού του εγχειρήματος υπογραμμίζεται και από την παρουσία του CEO στις συναντήσεις με τους συναδέλφους. Παραθέτουμε και την παρακάτω δημοσίευση ως ενδεικτική για το που τελικά θα οδηγήσει η επέκταση και η μονιμοποίηση της τηλεργασίας: https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/google-meioseis-misthon-se-osoys-doyleyoyn-monima-apo-to-spiti.

Καλούμε επιπλέον κάθε συνάδελφο για πιστή τήρηση του ωραρίου του. Κλείνουμε Η/Υ στη λήξη ωραρίου. Αποσυνδεόμαστε από γκρουπ κοινωνικών δικτύων που χρησιμοποιούνται για τη δουλειά. Τα προσωπικά μας προφίλ σε εφαρμογές δεν είναι ο χώρος ενημέρωσης του κάθε προϊσταμένου. Απαιτούμε από τη διοίκηση να αποστείλει ρητές εντολές για την κατάργηση των συγκεκριμένων πρακτικών σε όλους τους managersSPV & T/Ls. Η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας μας, περνά μόνο μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων και πιο ειδικά από την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γεγονός που θέσαμε ξανά στην εργοδοσία και το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Καλούμε σε ενίσχυση του Σωματείου με την εγγραφή και με τη συμμετοχή μας σε κάθε διαδικασία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον