Πράσινο φως για 5ο μνημόνιο

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 5o ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ

 –

Μετά την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, ο Μητσοτάκης και ο – ίδιας νεοφιλελεύθερης κοπής συνεχιστής του Βρούτση – Χατζηδάκης ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή το 5ο μνημόνιο (έκθεση Πισσαρίδη). Πρώτο βήμα η ψήφιση του αντεργατικού και αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Όσες «μεταρρυθμίσεις» είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Μητσοτάκης και όσα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα μας πλασάρει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν δρομολογηθεί για να βάλουν ταφόπλακα ακόμα και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως δήλωσε ο Χατζηδάκης: «οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και επιβάλλουν την προσαρμογή της Ελλάδας στα νέα δεδομένα. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά εργασίας καθιστούν την ανάγκη αυτή ακόμη περισσότερο επείγουσα. Το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό θα έρθει για να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας στις εξελίξεις αυτές, αλλά και στις επιλογές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών”. Έτσι, μέσα στον Φεβρουάριο, θα τεθεί σε διαβούλευση με σκοπό να ψηφιστεί αρχές Μάρτη, το νομοσχέδιο – λαίλαπα που θα αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν έως 10 ώρες/ημέρα, χωρίς πληρωμή των υπερωριών, θα αυξήσει τις ώρες των νόμιμων υπερωριών και θα καταργήσει την κυριακάτικη αργία για μια σειρά κλάδους. Επίσης, θα καταργήσει τον νόμο 1264/82, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, καθιστώντας παράνομες και ποινικοποιώντας τις απεργίες, αν δεν τηρούν μια σειρά κυβερνητικών εντολών. Η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει λοιπόν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, απειλώντας τους εργαζόμενους με το δίλλημα «ανεργία ή απληρωσιά» και εκφοβίζοντάς τους με ξύλο από τα ΜΑΤ, συλλήψεις και καταδίκες, για να μην αντιδράσουν στην δουλεία.

Στο ίδιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, έρχεται προς συζήτηση, το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Σύμφωνα με αυτό, θα θεσπιστεί, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας υποχρεωτικά και για τους νέους έως 35 ετών εθελοντικά, ένας «ατομικός κουμπαράς» όπου θα κατατίθενται οι εισφορές τους. Τα χρήματα αυτά θα επενδύονται με βάση 3 επενδυτικά προφίλ (υψηλού, μεσαίου και χαμηλού ρίσκου) και δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων. Έτσι θα «πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους» (Α. Πατέλης, επικεφαλής οικ. σύμβουλος του πρωθυπουργού), θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης και θα μπορούν ανενόχλητοι να βάζουν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως κάνουν άλλωστε εδώ και χρόνια.

Είναι προφανές πως η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί μόνο υπέρ των καπιταλιστών. Αντίθετα, με το οπλοστάσιο αντιδραστικών νομοσχεδίων που καταργούν κάθε δικαίωμα και ελευθερία, την γιγάντωση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης και τις εξοντωτικές τιμωρίες που επιβάλλει, επιχειρεί να τσακίσει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τους φτωχούς. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας και να επιβάλουμε στην πράξη τα εργατικά – συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας στην δημόσια και δωρεάν Υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ