Ύφεση μαμούθ και εκτίναξη της ανεργίας

ΥΦΕΣΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΚΑΙ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΥΓΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ

 –

Οι πρόσφατες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών καταδεικνύουν την όξυνση της κρίσης την περίοδο της πανδημίας. Το ΚΕΠΕ αναφέρει πως «οι οικονομετρικές εκτιμήσεις, σε εποχικά διορθωμένη βάση, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του 2020 και ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να διαμορφωθούν στο -9,9% και -12,8%», αντίστοιχα. Η ύφεση δηλαδή για το 2020 θα είναι 10%. Κάνει λόγο για ύφεση 10,44% το α’ τρίμηνο του ‘21 και για ανάπτυξη μόλις 3% το δεύτερο (αναμενόμενη ύφεση για α’ εξάμηνο 2,5 – 5%). Φαίνεται ότι η δυσμενής πρόβλεψη για το α’ τρίμηνο είναι καθοριστική για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο του 2021, ο οποίος εκτιμάται στο -3,7%. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από την πτώση των εξαγωγών και εισαγωγών υπηρεσιών, των εισαγωγών αγαθών, της βιομηχανικής παραγωγής, του κλάδου του λιανεμπορίου, του επισιτισμού-τουρισμού και του κατασκευαστικού κλάδου, που πλήττονται όλο αυτό το διάστημα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων που πάρθηκαν.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπου οι συνθήκες επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο, με την επίσημη ανεργία να βρίσκεται στο 16,2%. Συγκεκριμένα, κατά τον Δεκέμβρη του 2020 εκτινάχθηκε στο 25,5% (1.181.296 εγγεγραμμένοι άνεργοι, 27.862 περισσότεροι από τον Νοέμβριο του 2020). Από αυτούς επιδοτούνται μόνο οι 202.504 (στοιχεία ΟΑΕΔ). Το ποσοστό αυτό, παρ’ ότι υψηλό, δεν δείχνει την πραγματική εικόνα καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή και όσους δουλεύουν με τις πλέον ελαστικές μορφές απασχόλησης. Οι νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές πριν από την έκρηξη της πανδημίας σε συνδυασμό με την κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας (μείωση πάνω από 33% για το 22% εξ αυτών), ενώ το 58% δηλώνει την απαισιοδοξία του για περαιτέρω χειροτέρευση των αμοιβών του. Επιπλέον, το 39%  εκφράζει την ανασφάλειά του και για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους. Όσον αφορά την τηλεργασία, η πλειοψηφία την κρίνει αρνητικά σε σχέση με τις ώρες εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματά, την ψυχική ισορροπία, την προσωπική ζωή και την εξέλιξη των αμοιβών.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η μόνη λύση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εφαρμογή ενός 5ου μνημονίου που θα τσακίσει ότι έχει απομείνει από μισθούς, συντάξεις, δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα, που θα σβήσει από το χάρτη την δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, και φυσικά θα πάρει πίσω τα επιδόματα – ψίχουλα που δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Φυσικά, για να το επιβάλλει χρειάζεται βοηθό της μια πάνοπλη αστυνομία, πανταχού παρούσα, που θα τρομοκρατεί, θα τραμπουκίζει και θα καταστέλλει όποιον τολμά ακόμα και να αμφισβητεί τη νεοφιλελεύθερη χούντα.

Η πραγματική λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν τους ά(χ)ριστους να τους καταστρέφουν τις ζωές. Η αυτοοργάνωσή μας, η αλληλεγγύη και η ενότητά μας είναι τα απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να αντεπιτεθούμε και να βγούμε από αυτή την εφιαλτική κατάσταση. Ή οι μνημονιακοί ή εμείς!

 –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ