Πακιστάν: Ο Baba Jan και οι σύντροφοί του επιτέλους ελεύθεροι

Ο Baba Jan και οι σύντροφοί του επιτέλους ελεύθεροι!

μετάφραση από το www.internationalviewpoint.org


Μετά από 9 χρόνια φυλάκισης, ο Baba Jan και οι τελευταίοι 3 φυλακισμένοι σύντροφοί του απελευθερώθηκαν. 9 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων φοβηθήκαμε περισσότερες από μία φορές για τη ζωή του, 9 χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από νομικές μάχες και τεράστιες κινητοποιήσεις στο Πακιστάν, όπως και πολλαπλές καμπάνιες διεθνούς αλληλεγγύης. 11 από τους φυλακισμένους συντρόφους του που είχαν νωρίτερα αποφυλακιστεί, όλοι οι κατάδικοι από την κοιλάδα Hunza στο Gilgit Baltistan, ένα ημι-αυτόνομο έδαφος στα Ιμαλάια κάτω από τον έλεγχο του Πακιστάν, είναι τώρα ελεύθεροι.

Η δίωξη του Baba Jan είχε πολιτικά κίνητρα. Ήταν πολύ δημοφιλής και ριζοσπαστικός για τις καθεστωτικές δυνάμεις. Αυτή η δημοφιλία επιβεβαιώθηκε λαμπρά στο εκλογικό επίπεδο: το 2015, ενώ ήταν κρατούμενος, ήρθε δεύτερος στην εκλογική του περιφέρεια σε εκλογές για την κρατική συνέλευση, πολύ μπροστά από τον τρίτο υποψήφιο. Απείλησε την ηγεμονία του κυβερνώντος κόμματος και καταδικάστηκε βιαστικά, με μια πραγματική παρωδία δικαιοσύνης, με σκοπό να μην είναι πλέον υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Baba Jan φυλακίστηκε επειδή υποστήριζε τους χωρικούς που ήταν θύματα του σχηματισμού μιας τεχνητής λίμνης το 2010, ακολουθούμενη από μια οικολογική καταστροφή στην λεκάνη της Hunza. Γι’ αυτό, το 2014, πρώτα καταδικάστηκε σε ισόβια, μετά για δεύτερη φορά για οργάνωση απεργίας των φυλακισμένων, που ξεπέρασε τις θρησκευτικές διαφορές, για να εξασφαλίσει ότι θεσπισμένα δικαιώματά τους (ποιότητα του φαγητού, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…) θα γίνονταν σεβαστά.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ο Baba Jan βασανίστηκε. Η υγεία του επιδεινώθηκε επικίνδυνα και του αρνήθηκαν, επί μακρόν, τις βασικές ιατρικές εξετάσεις. Πολύ προσωρινά αφέθηκε ελεύθερος, και απειλήθηκε με απαγωγή. Η Πακιστανική κυβέρνηση θεώρησε πως ό,τι συνέβη στα «μακρινά» εδάφη του Gilgit-Baltistan θα αγνοούνταν εκτός των συνόρων τους. Πρακτικά, σοκαρίστηκαν όταν η μοίρα του Baba Jan αναφέρθηκε σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Ένα πολύπλευρο κίνημα αλληλεγγύης πιθανώς έσωσε τη ζωή του Baba Jan. Αυτό καταλήγει σήμερα με την απελευθέρωσή του και των συντρόφων του. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι σύντροφοί του παρέμειναν πάντα στο πλευρό του. Πολύ γνωστοί Πακιστανοί δικηγόροι προσφέρθηκαν εθελοντικά ώστε να το υπερασπιστούν δωρεάν. Η Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε ανοιχτά ενάντια στην καταδίκη του. Ένα πλατύ εύρος προοδευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του φίλου του Farooq Tariq, ασκούσαν διαρκή πολιτική πίεση στην κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη στο Πακιστάν και στην Gilgit Balistan. Πολυάριθμα περιφερειακά (στη Νότια Ασία) και παγκόσμια δίκτυα έκαναν καμπάνιες, από οικοσοσιαλιστικούς κύκλους (ο Baba Jan είναι κλιματικός ακτιβιστής) ως την Τέταρτη Διεθνή (στην πολιτική παράδοση της οποίας ανήκει). Συλλέχθηκε μεγάλος αριθμός υπογραφών, από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών κοινοβουλευτικών μελών, δημάρχων και άλλων αξιωματούχων, διανοούμενων και ακαδημαϊκών, ηγετών συνδικάτων, κοινωνικών και κοινοτικών κινημάτων, φεμινιστών, οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτών.

Ο Baba Jan αντιπροσωπεύει έναν από τους «κοινούς σκοπούς», όπου όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να σταθούν μαζί. Καλωσορίζουμε την απελευθέρωσή του.

28 Νοεμβρίου 2020