Μαζικές απολύσεις στη Lufthansa

Μαζικές απολύσεις στη Lufthansa

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους

 –

Σε 30.000 απολύσεις εργαζομένων προχωρά η αεροπορική εταιρεία Lufthansa μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα απολύσεων μέσα στην επόμενη χρονιά, που θα αφορά ακόμα 10.000 εργαζομένους. Η Lufthansa, όπως κι οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου (Ryanair, Skyserv, British Airways κ.α), επικαλούμενες την οικονομική ζημιά με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο απολύσεων ήδη από την αρχή της πανδημίας παρά τους πακτωλούς χρημάτων που κυριολεκτικά τους χάρισαν οι κυβερνήσεις. Μπορεί η εν λόγω εταιρεία να έλαβε υπέρογκα ποσά οικονομικής «αποζημίωσης» που έφτασαν τα 9 δις, ωστόσο οι αχόρταγοι κρατικοδίαιτοι θέλουν να φορτώσουν πλήρως την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα ίδια ισχύουν και στην Ελλάδα με την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων να δωρίζει 120 εκατομμύρια ευρώ στην AEGEAN, η οποία προχωρά σε ομαδικές απολύσεις: τους τελευταίους 3 μήνες έχει απολύσει 85 μόνιμους υπαλλήλους της, με τον αριθμό να φτάνει τις 160 αν συνυπολογίσουμε και τις 85 μη ανανεωμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η μνημονιακή κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Αντίθετα προσπαθεί να εντείνει όλο και περισσότερο το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης νομοθετώντας μια σειρά από αντεργατικές ΠΝΠ (τηλεργασία, αναστολές συμβάσεων) και με το τελευταίο εργατοκτόνο νομοσχέδιο του Βρούτση θέλει να βάλει ταφόπλακα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ώρα που οι λαοί σε όλο τον πλανήτη μαστίζονται από την πανδημία του κορονοϊού, θρηνώντας χιλιάδες νεκρούς καθημερινά, οι κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους προστατεύοντας τα συμφέροντά τους. Παρά τα διάφορα —ευρωπαϊκά και μη— προγράμματα τύπου SURE που στόχο έχουν να σώσουν ό,τι μπορούν από την πανδημία δίνοντας ζεστό χρήμα σε καπιταλιστές, αγνοούν τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι με κίνδυνο την υγεία τους. Με τις μαζικές απολύσεις να είναι στην ημερήσια διάταξη, νομοθετώντας ένα σωρό αντεργατικά μέτρα και καταφεύγοντας στην ωμή καταστολή σκοπεύουν να μας μετατρέψουν σε δουλοπάροικους του 21ου αιώνα. Αλλά δεν θα τους περάσει!

Απέναντι στη ζοφερή αυτή κατάσταση, μόνο οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούμε να δώσουμε μια δυναμική απάντηση. Με μαζικούς κι ανυποχώρητους αγώνες, έχοντας όπλα την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, να περάσουμε στην αντεπίθεση απαγορεύοντας κάθε απόλυση και ξήλωμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να διεκδικήσουμε αληθινά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων, για να μη ζήσουμε σαν δούλοι.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ