Ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικών: Στο στόχαστρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει ένα συνεχές σφυροκόπημα στους εργαζομένους και τη νεολαία. Προσπαθεί να ρίξει όλο το βάρος της κρίσης(ύφεση 15,2% το β΄ τρίμηνο, δημόσιο χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας) στις πλάτες μας με απανωτά αντεργατικά μέτρα. Ένα 5ο μνημόνιο (εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση της αντεργατικής «Συν-εργασίας», εκτόξευση των απολύσεων, περικοπές δαπανών σε υγεία – παιδεία κ.ά.) που έρχεται να ολοκληρώσει και να μονιμοποιήσει τα 4 προηγούμενα. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας αδιαφορούν κυριολεκτικά για τα δίκαια αιτήματα μαθητών και εκπαιδευτικών για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αντί να δώσουν λύσεις χρησιμοποιούν καταστολή, πιπιλίζουν τη καραμέλα της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» για πάσα νόσο και απειλούν με τηλε-απουσίες τους μαθητές που αγωνίζονται.

Μόνο τυχαίο και μεμονωμένο μέτρο δεν είναι η τηλε-ψηφοφορία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών!

Η ΝΔ, για να επιβάλλει αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα, χρειάζεται τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα να μπουν κυριολεκτικά στο γύψο! Ήδη κατάργησε το φοιτητικό άσυλο, ψήφισε νόμο περιορισμού-απαγόρευσης των διαδηλώσεων, προβαίνει σε προσαγωγές, συλλήψεις, διώξεις και κατασκευή ενόχων, ακόμη και 14χρονων μαθητών. Χρησιμοποιεί όλο και πιο ακραία βία ενάντια στις κινητοποιήσεις! Κυρίως όμως θέλει να χτυπήσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να παλεύουν με συλλογικό τρόπο για τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό χτυπά διαρκώς τα σωματεία των εργαζομένων, είτε με την ένταξη τους στο ηλεκτρονικό μητρώο, είτε με τον νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο για τη λειτουργία των σωματείων που προανήγγειλε ο Βούρτσης (κατάργηση του Ν.1264). Σε αυτό το πλαίσιο επίθεσης στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα είναι ενταγμένη και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Αποτελεί πρόβα τζενεράλε και για τις εκλογές των σωματείων μας και των σωματείων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το υπουργείο γνωρίζει καλά και την ιστορική και την αριθμητική βαρύτητα των εκπαιδευτικών σωματείων μέσα στο εργατικό κίνημα. Στη σημερινή κατάσταση κρίσης και αποσύνθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος τα εκπαιδευτικά συνδικάτα είναι από τις μεγαλύτερες ενώσεις εργαζομένων (170.000 εργαζόμενοι), με σχετικά ενεργά σωματεία, εξακολουθούν να έχουν ζωντανές διαδικασίες, μεγάλη συσχέτιση με τους μαθητές και τους γονείς, πανελλαδική διάρθρωση και δυνατότητα ανάπτυξης μαζικών και δυναμικών αγώνων.

Μετά την εξ αποστάσεως «διδασκαλία» και εξ αποστάσεως «ψηφοφορία»

Στις 28 Σεπτέμβρη ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 4728/20 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και περιλαμβάνει την τροπολογία για την εκλογή των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων(ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Επίσης, με την Υπ. Απόφαση Φ. 350/51 /139940 /E3/14-10-2020 ανακοινώθηκε, οριστικά πλέον, ότι η διεξαγωγή των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια θα διεξαχθεί με ηλεκτρονική ψηφοφορία, Σάββατο 7/11/2020. Χωρίς μάλιστα να επικαλούνται ως λόγο αυτής τους της απόφασης, την έκτακτη κατάσταση που υπάρχει λόγω της πανδημίας. Η απάντηση των Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ – ΔΟΕ) ήταν να αρνηθούν την διαδικασία που ήθελε να επιβάλει το υπουργείο και όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές απέσυραν τα ψηφοδέλτια τους, αρνούνται να στείλουν τον εκπρόσωπο των σωματείων στις εφορευτικές επιτροπές και καλούν τα μέλη τους σε αποχή από τις εκλογές.

Το κρεσέντο του αυταρχισμού της υπουργού Παιδείας όμως δεν έχει προηγούμενο.

Ανακήρυξε τις εφορευτικές επιτροπές με μόνο τα μέλη που ορίζει η Διοίκηση, δηλαδή με 2 δοτά μέλη γεγονός που είναι πρωτόγνωρο αφού σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες προβλέπεται μονός αριθμός για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης η Κεραμέως,  ξεπερνώντας σε αυταρχισμό και τον ίδιο τον εαυτό της, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής(537/95, 26.10.2020) σε Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών, εξουσιοδοτεί τον εαυτό της, για να λύσει, όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί, ώστε να ελέγξει πλήρως την εκλογική διαδικασία και δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις των υποψηφίων και ότι θα πραγματοποιήσει με το έτσι θέλω τις εκλογές χρησιμοποιώντας τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια!

Οι κίνδυνοι από την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μεγάλοι

Εκτός από τα πολλά τεχνικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν(δημιουργώντας ζήτημα αποκλεισμού ψηφοφόρων, μη δυνατότητα ένστασης για τυχόν παρατυπίες, οι μόνοι που μπορούν να ελέγχουν τη διαδικασία είναι οι διαχειριστές της πλατφόρμας που έχει ορίσει το Υπουργείο, δηλαδή ο εργοδότης μας), ανακύπτουν ζητήματα διαφάνειας, μυστικότητας και προστασίας των ψηφοφόρων και της ψήφου τους. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ποιος είναι αυτός που ψηφίζει και πόσες φορές ψήφισε, αν είναι μόνος του και αν του ασκούνται πιέσεις όταν ψηφίζει, κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει από αλλοίωση αποτελεσμάτων και εκτεταμένης νοθείας. Όμως κυρίως αυτό που επιτυγχάνεται με την εξ αποστάσεως «ψηφοφορία», αν αυτή εφαρμοστεί στα σωματεία μας, είναι η απονεύρωση κάθε έννοιας συλλογικής συζήτησης και απόφασης, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων-επιχειρημάτων-εμπειριών, απολογισμού, λογοδοσίας των εκλεγμένων και άρα η διαμόρφωση άποψης σε πραγματικό περιβάλλον μέσω συλλογικών διαδικασιών. Ο κάθε εκπαιδευτικός θα διαμορφώνει άποψη σε ένα εικονικό περιβάλλον που θα δημιουργούν τα φιλοκυβερνητικά και ελεγχόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση Μ.Μ.Ε. Θα διογκωθεί η λογική της ανάθεσης(δεν χρειάζεται καν να ξέρεις ποιος είναι, τι λέει και κάνει κάθε υποψήφιος, πόσο μάλλον να συμμετέχεις ενεργά) που ήδη έχει επικρατήσει στο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα δοθεί το τελικό χτύπημα ακόμα και στη δυνατότητα οργάνωσης της συλλογικής αντίστασης μέσα από δομές αυτοοργάνωσης όπως οι γενικές συνελεύσεις, οι επιτροπές αγώνα, οι απεργιακές επιτροπές κ.α

Συντεταγμένα και μέσα από τα σωματεία μας οι εκπαιδευτικοί να απονομιμοποιήσουμε τις χουντικής έμπνευσης πρακτικές του ΥΠΑΙΘ και της Κεραμέως.

– Να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, περιφρουρώντας τις εκλογικές διαδικασίες, που τις υποδεικνύουν τα καταστατικά μας και όχι οι εκάστοτε Διοικήσεις, καθώς και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας των σωματείων μας.

– Απέχουμε και ακυρώνουμε στην πράξη τις τηλε – εκλογές παρωδία.

– Δεν αναγνωρίζουμε τα «αποτελέσματά» τους

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20, η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) και η τροπολογία: 537/95 26-10-2020 όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Να οργανωθεί με ασφάλεια η εκλογική διαδικασία δια ζώσης με όλες τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό) . Σε περίπτωση που οι υγειονομικοί λόγοι δεν τον επιτρέψουν το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναβολή της διενέργειας των εκλογών με ταυτόχρονη παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή διεξαγωγή τους, δια ζώσης σε εργάσιμη ημέρα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ