Η Τράπεζα Πειραιώς πλασάρει τις μαζικές απολύσεις ως εθελούσια έξοδο

Η Τράπεζα Πειραιώς πλασάρει τις μαζικές απολύσεις ως εθελούσια έξοδο

Με το νέο αυτό πρόγραμμα η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στην έμμεση απόλυση τουλάχιστον 1000 εργαζομένων σε διάστημα μικρότερο των δυο εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί και οι οικογένειες τους θα βρεθούν έκθετες μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που μόλις έχει ξεσπάσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα προχωράει σε ένα τέτοιο μέτρο που συσσωρεύει όλα αυτά που έχει επιχειρήσει να περάσει τα τελευταία χρόνια (βλέπε περσινές απολύσεις, πρόσφατες δυσμενείς μετακινήσεις των εργαζομένων στο δίκτυο των καταστημάτων με σκοπό την αίτηση για την εθελούσια έξοδο). Συγκεκριμένα το προηγούμενο έτος η τράπεζα προσπάθησε να μετακινήσει βίαια 1200 εργαζόμενους (απασχολούμενοι με την διαχείριση των κόκκινων δάνειων) στην Intrum. Έπειτα όμως από αγώνες των εργαζομένων η εργοδοσία τραμπούκικα  και με διάφορες απειλές κατάφερε να μετακινήσει 600 υπαλλήλους στην Intrum. Τους υπολοίπους εξακόσιους τους χώρισαν πάλι στην μέση, 300 στάλθηκαν με σύμβαση δανεισμού στην Intrum και 300 έμειναν σπίτι τους αφού η τράπεζα έλεγε ότι δεν έχει την δυνατότητα να τους απασχολήσει. Εν τέλει 140 από τους τελευταίους οδηγήθηκαν σε εθελούσια έξοδο.

Η κοροϊδία των εργαζομένων συνεχίζεται όμως κι ιδίως την τελευταία δεκαετία όπου το κράτος κάνει τα πάντα για να σώσει τις τράπεζες (επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις, ελαφρύνσεις, αύξηση χρεών των τραπεζών) ακόμα η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσει ήδη μια τεράστια ποικιλία εργαλείων στην φαρέτρα των αφεντικών που στοχεύουν στο να τσακίσουν όλους τους εργαζόμενους. Στα παραπάνω εντάσσονται οι πρόσφατοι νόμοι για τις υπερωρίες, για το πετσόκομμα των δώρων, για την ανεξέλεγκτη εξ αποστάσεως εργασία, η εκ περιτροπής εργασία, η πλήρης ψηφιοποίηση της πληθώρας των συναλλαγών με πρόσχημα τον κορονοϊό αλλά κι το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για να τσακίσει όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει συμπεριλαμβάνοντας αυτό της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας. Αντίθετα στα υψηλά στελέχη των τραπεζών η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει με νόμο άσυλο από οποιονδήποτε διωκτική αρχή κι τα στελέχη αυτά με την σειρά τους μεταφέρουν δάνεια από τους ευεργέτες-επενδυτές στις πλάτες των εργαζομένων (δες διαγραφή χρεών 138 εκατομμυρίων € του καζινάρχη Πηλαδάκη, Σεπτέμβριος 2020).

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως η τράπεζα Πειραιώς μέσα από την πρακτική της εθελούσιας εξόδου οδηγεί κάθε χρόνο περίπου 8% του συνόλου των εργαζομένων της στην ανεργία. Συγκεκριμένα η τράπεζα στο τέλος του 2017 είχε σύνολο 13.470 εργαζομένων ενώ τώρα στοχεύει να φτάσει τους υπαλλήλους που απασχολεί κάτω από το όριο των 11.000.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή άγριας επίθεσης απέναντι στην εργασία και στα εργατικά δικαιώματα μας όποτε μπροστά στις παραπάνω αλλά κι σε όλες τις επόμενες επιθέσεις οι εργαζόμενοι οφείλουμε να οργανωθούμε και να απαντήσουμε δυναμικά με απεργείς, καταλήψεις μέχρι την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων όλων μας. Τα ελάχιστα αιτήματα των αγώνων μας πρέπει να είναι:

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία. Καμία εφαρμογή των ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών. Εθνικοποίηση υπό εργατικό έλεγχο της βιομηχανίας φαρμάκων.
  • Να διασφαλίσουν οι εργαζόμενοι τους μισθούς μας σε επιχειρήσεις που κλείνουν. Άμεση εθνικοποίηση των  τομέων-κλειδιά της οικονομίας για να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.
  • Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και μαζί του την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).
  • Να επιταχτούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ