Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: 1η Μάη – Μέρα Αγώνα Απεργούμε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – WIND – VICTUS

1Η ΜΑΗ – ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ –> Συμμετέχουμε στη γενική απεργία, που έχει κηρύξει την Παρασκευή 1/5 η ΓΣΕΕ

Δεν πάμε στο γραφείο – Δεν ανοίγουμε λάπτοπ – Δεν πιάνουμε ακουστικά

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ (10:30 πμ, πλ. Κλαυθμώνος) –> Κρατάμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν χρειαζόμαστε την αστυνομία να μας πει να προσέχουμε. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη συνδικαλιστική–πολιτική δράση. Καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να καταργήσει τον γιορτασμό, 2 μόλις  μέρες πριν εφαρμόσει ένα πολύ γενικότερο «άνοιγμα», με περαιτέρω κατάργηση περιοριστικών μέτρων. Kαι μάλιστα την ίδια στιγμή που η ίδια στήνει επικοινωνιακές φιέστες με κινητές συναυλίες & φορτηγά, χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας.

  • Συνεχίζουμε την πάλη, για δημόσια-δωρεάν υγεία και περίθαλψη, μέτρα προστασίας, τεστ και ΜΕΘ για όλους, επίταξη της ιδιωτικής υγείας
  • Να παρθούν πίσω οι αντεργατικές ΠΝΠ – Καμία υποχώρησε σε μισθούς, άδειες, δικαιώματα – Δεν θα πληρώσουμε την κρίση

Συνάδελφοι,

Η 1η Μάη είναι ημέρα απεργίας, αγώνα και τιμής για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Των δισεκατομμυρίων εργαζομένων, που μοχθούν και αγωνίζονται, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Που σήμερα, μέσα στην πανδημία, αποδεικνύουν με την εργασία και τον κίνδυνο της ζωής τους ότι αυτοί είναι που κρατάνε όρθια την κοινωνία. Και όχι η ελίτ των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου, των υπηρετών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, των υμνητών της «ελεύθερης αγοράς», των κατεστραμένων συστημάτων υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, της οικολογικής καταστροφής – όλων όσων έκαναν πραγματικότητα την τεράστια υγειονομική κρίση. Την Πρωτομαγιά, γιορτάζουμε μαζί π.χ. με τους εργάτες της Amazon, που οργανώνονται και απεργούν για να δουλεύουν με επαρκή προστασία, καλύτερους μισθούς, ελεύθερο συνδικαλισμό!

Με τις παγκοσμίως ειδικές συνθήκες αυτής της Πρωτομαγιάς, τις έννοιες της κοινωνικής ασφάλισης, του 8ώρου, της σταθερής εργασίας με ασφάλεια και δικαιώματα, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών δεν μπορούμε να τις χαρίσουμε. Είναι χρέος μας να τις κρατήσουμε ζωντανές για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και για να δώσουμε τις δικές μας μάχες σήμερα. Για να κερδίσουμε ξανά την εργασιακή και κοινωνική αξιοπρέπειά μας, ενάντια στις τρομακτικές απειλές που δεχόμαστε από το κράτος και την εργοδοσία. Ενάντια στο Νέο Σύστημα που προωθούν παντού, που με πρόσχημα την επιδημική κρίση του νέου ιού, θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να περάσουν εφιαλτικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους:

  • Μαζικές απολύσεις και υποχρεωτική ανεργίας (αναστολή συμβάσεων κ.ά.).
  • Κατάργηση των ΣΣΕ – Κατακρημνισμένοι μισθοί πείνας – Ελαστική εργασία πέρα από κάθε όριο. Ανοίγουν επιθετικά τον στόχο για νέες μειώσεις στους μισθούς, για κατάργηση μέρους της κανονικής άδειας το καλοκαίρι κ.ά.
  • Καταστροφή των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών με τις πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς».
  • Eιδικά με την τηλεργασία: Τη μετατρέπουν σε βασικό μοχλό για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Είναι πραγματικά προκλητικοί και επικίνδυνοι, λέγοντας ότι δουλεύοντας από το σπίτι πολλοί εργαζόμενοι έχουν λιγότερα έξοδα, άρα μπορούν να σηκώσουν μια μείωση μισθών – πάντα για να βάλουμε πλάτη «για το καλό της οικονομίας».

Όλα αυτά, ρίχνουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε μια βαρβαρότητα χωρίς τέλος, για να σωθούν τα κέρδη και το σύστημα μιας χούφτας τοκογλύφων, επιχειρηματιών και πλουσίων.

Την ίδια στιγμή, με ένα ξεκάθαρα προσχηματικό και υποκριτικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επιστροφή στην «κανονικότητα», πιάνοντας μάλιστα και το γλέντι σε διάφορες κακοστημένες φιέστες. Δεν κρύβεται η φούρια τους, να ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα και τα κέρδη των επιχειρηματιών. Αλλά ποια «κανονικότητα»; Με δισεκατομμύρια χαρισμένα στους επιχειρηματίες: σκανδαλώδεις ενισχύσεις σε κάθε «ημέτερο», εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων με λεφτά των φορολογούμενων κ.λπ. Με πλειστηριασμούς να απειλούν με ξεσπίτωμα χιλιάδες νοικοκυριά. Με δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως εξελίχθηκε η όλη προσπάθεια «απαγόρευσης της κυκλοφορίας», ως γενική πρόβα ενάντια στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση – και τώρα η προσπάθεια να καταργήσουν τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς! Με την χρήση κάθε ρατσιστικής πολιτικής, που δηλητηριάζει τους λαούς και διαιρεί την εργατική τάξη.

Πάνω απ’ όλα, με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική βελτίωση του συστήματος υγείας, με συνέχιση της προπαγάνδας για την «ατομική ευθύνη» (που συγκαλύπτει τις δικές τους ευθύνες), χωρίς καμία αυστηρή υποχρέωση για μέτρα ασφάλειας και προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς!

Φέτος περισσότερο από ποτέ, η Πρωτομαγιά δεν μπορεί να είναι μέρα αργίας για να «πιάσουμε τον Μάη» – και μάλιστα στην ημερομηνία που θα μας επιτρέψει η οποιαδήποτε νεοφιλελεύθερη και αντεργατική κυβέρνησης. Αλλά ημέρα απεργίας, για την ανασύνταξη του αγώνα, τη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας. Αυτό ήταν το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, των ηρώων του Σικάγο το 1886, της εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη, των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής (Πρωτομαγιά 1944). Αυτό πρέπει να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά το μήνυμα που θα περάσουμε φέτος. Το χρωστάμε σε όσους έδωσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα αυτά, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Συμμετέχουμε στη γενική απεργία που έχει κηρύξει την Παρασκευή η ΓΣΕΕ: Δεν πάμε στο γραφείο – Δεν ανοίγουμε λάπτοπ – Δεν πιάνουμε ακουστικά. Διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων, με όλη την απαραίτητη αυτοπροστασία, που δεν χρειαζόμαστε κανέναν κυβερνητικό ή αστυνομικό φωστήρα να μας επιβάλλει δήθεν για να μας προστατέψει. Μόνο αυτός, ο δικός μας αγώνας εγγυάται και το πραγματικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, που υποκριτικά επικαλούνται οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματίες ενώ αδιάκοπα, εν μέσω της πανδημίας, προωθούν τις εγκληματικές πολιτικές τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr – info@eniaioswmateio.gr