ΣΜΕΘ: Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργατικά δικαιώματα

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τα εργατικά δικαιώματα

Όλοι/ες στην συνέλευση 4/6 στις 11:00 π.μ. στο ΕΚΘ

Όλοι/ες στην συγκέντρωση στο μνημείο Λαμπράκη για κινητοποίηση στα γραφεία της Ο.Ε.Φ.Ε. στις 11/6 στις 11:00 π.μ.

H περίοδος που βιώνουμε και αυτή που ανοίγεται μπροστά μας αποτελούν μεγάλη πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους. Η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. κάνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το μάρμαρο θα πληρώσουμε και πάλι οι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που κρατάμε την κοινωνία όρθια, τόσο ως θύματα της πανδημίας του κορονοϊού όσο και ως θύματα της οικονομικής κρίσης.

Παρά την προπαγάνδα επιπέδου Γκαίμπελς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα συνοψίστηκε σε απαγορεύσεις και στην ατομική ευθύνη χωρίς σχέδιο και χωρίς καμιά ουσιαστική θωράκιση του Ε.Σ.Υ. με προσωπικό, κλίνες Μ.Ε.Θ. και οικονομική ενίσχυση. Ο βασικός λόγος που η κατάσταση παρέμεινε «ελεγχόμενη» στην χώρα μας είναι η συνετή στάση των εργαζομένων όπως και το ότι προηγήθηκε χρονικά το τραγικό παράδειγμα της Ιταλίας. Η αναλγησία της κυβέρνησης όμως φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο τις τελευταίες μέρες. Παρόλο που ο ιός είναι ακόμα εδώ, οι εργαζόμενοι καλούμαστε να επιστρέψουμε σε μια επικίνδυνη κανονικότητα καθώς αυτό επιτάσσει η λειτουργία της οικονομίας, η ανάγκη να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τα κρατικά έσοδα, τα κέρδη των επιχειρήσεων, ακόμα και με το ρίσκο βαρύτατου τιμήματος στη δημόσια υγεία.

Η οικονομία καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα καθώς έτσι έχει καταντήσει μετά από 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, σκληρής οικονομικής λιτότητας και αφημένη βορά σε κάθε αετονύχη και τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Τα αστικά κόμματα και οι επιχειρηματίες ωστόσο φροντίζουν και πάλι αυτή η κρίση να φορτωθεί πάνω μας. Ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές ρεμούλες και δώρα εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία για ημέτερους και ενισχυμένο αντεργατικό οπλοστάσιο για τους εργοδότες, εξευτελιστικά επιδόματα, εκ περιτροπής εργασία -δηλαδή μισή ζωή- ανεργία και καταστολή για εργαζόμενους και νεολαία. Ταυτόχρονα σαν τους κλέφτες ψηφίζουν νομοσχέδια που ισοπεδώνουν την δημόσια παιδεία και την όποια προστασία του περιβάλλοντος υπήρχε -δηλαδή της ποιότητας ζωής μας- βασιζόμενοι στην σύγχυση που έχει προκαλέσει το ζήτημα της πανδημίας.

Κάτω τα χέρια από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Όχι στην τηλεκπαίδευση

Στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι εργοδότες από τις πρώτες μέρες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα τους (τα πρώτα πρόστιμα για παράνομη λειτουργία επιβλήθηκαν σε φροντιστήρια που λειτουργούσαν παρά την απαγόρευση). Στο δίμηνο της καραντίνας η πλειοψηφία των φροντιστηρίων συνέχισαν να λειτουργούν με τηλεμαθήματα υποχρεώνοντας τους καθηγητές να εργάζονται ενώ οι συμβάσεις τους βρίσκονταν σε αναστολή. Φυσικά καμιά μέριμνα δεν υπήρχε για παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, ούτε για επιπλέον πληρωμή των εργατοωρών που ξοδέψαμε για την προετοιμασία του υλικού. Πάνω στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης η στάση μας πρέπει να είναι κάθετα αντίθετη. Αφενός, αποτελεί κοινό νου ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου είναι χαμηλότερη απ’ ότι στα δια ζώσης μαθήματα και είναι μια προσπάθεια των εργοδοτών να συνεχίσουν να εισπράττουν δίδακτρα. Αφετέρου η τηλεκπαίδευση αποτελεί τον δούρειο ίππο για κατάργηση στην πράξη κάθε θεσμοθετημένου από το εργατικό δίκαιο δικαιώματος μας, για την δραματική χειροτέρευση των όρων συνδικαλιστικής οργάνωσης και ενότητας μας απέναντι στις εργοδοτικές επιθέσεις και τέλος για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Από τις 18/5 τα φροντιστήρια μπαίνουν και πάλι σε λειτουργία με απόφαση της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη σχεδίου καθώς οι ιδιωτικοί χώροι εκπαίδευσης αποτελούν εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες (μια πρώτη γεύση πήραμε με τον ιό της γρίπης στις αρχές του 20’) και επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα αποτελούν μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών. Οι εργοδότες σε αυτήν την εξέλιξη απαντούν με απολύσεις (μη ανανέωση συμβάσεων) και κυρίως με μετατροπή συμβάσεων εργασίας με τους καθηγητές να ξεμένουν με λιγότερες από τις μισές ώρες. Την φετινή χρονιά οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να επιβιώσουμε με επιδόματα η με τα ψίχουλα της μισθοδοσίας για 6 μήνες και σε πολλές περιπτώσεις για πολλούς μήνες χωρίς κανένα εισόδημα.

Η κατάσταση της πανδημίας έφερε δραματικά στο προσκήνιο τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Η έλλειψη Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) σε συνδυασμό με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιθέσεις των εργοδοτών, μας μετατρέπουν και πάλι στα εύκολα θύματα που θα πληρώσουν την κρίση. Δεν πρέπει να τους περάσει! Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, χωρίς την καταβολή δώρων και επιδομάτων και κυρίως αντιμετωπίζοντας κατά μόνας τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Καλούμε όλους/ες σε συσπείρωση και συμμετοχή στο σωματείο. Το Σ.Μ.Ε.Θ. έχει αποδείξει ότι ξέρει να οργανώνει και να υλοποιεί νικηφόρους αγώνες και η σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται απαιτεί την συμμετοχή όλων μας για να δώσουμε τις επερχόμενες μάχες με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

  • Διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ σε φροντιστήρια Μ.Ε. και ξένων γλωσσών
  • Άμεση ανάκληση όλων τον απολύσεων που έγιναν από 1 Μάρτη. Απαγόρευση απολύσεων μέχρι την λήξη της χρονιάς και επέκταση των συμβάσεων για του χρόνου τουλάχιστον με το ίδιο ωρομίσθιο και με τις ίδιες ώρες.
  • Απαιτούμε να δοθεί το πλήρες επίδομα ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου το καλοκαίρι, ανεξάρτητα των ενσήμων που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια.
  • Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ανάκληση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
  • Απόσυρση του νόμου Κεραμέως.

 

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος, 1ο γραφείο, ΕΚΘ

τηλ: 698 337 1574 – 2310265730

e-mail: [email protected]

website: www.smeth.gr