Ρεκόρ 1.185.000 ανέργων τον Απρίλιο: Οι εργαζόμενοι θυσία στο βωμό της κρίσης

Ρεκόρ 1.185.000 ανέργων τον Απρίλιο του 2020: Οι εργαζόμενοι θυσία στο βωμό της κρίσης

Έκρηξη του ποσοστού ανεργίας ανακοίνωσε στις 20/5 για τον μήνα Απρίλιο ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στο πρωτοφανές ύψος των 1.185.000 ανθρώπων, το οποίο μεταφρασμένο σε ποσοστό φτάνει το 25,5%. Όλα αυτά ενάντια και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν προστασία των εργαζομένων, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η πραγματικότητα διαλύει κάθε νεοφιλελεύθερο αφήγημα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όλο αυτό το διάστημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, νομοθέτησε ένα όργιο αντεργατικών διατάξεων –με αιχμή του δόρατος τις 3 αντεργατικές ΠΝΠ– διευκολύνοντας τα μέγιστα εργοδότες και μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα τηv προστασία των εργαζομένων από τον κορωνοϊό. Και ενώ διευκόλυνε κεφάλαιο και εργοδοσία, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Έτσι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, επιταχυνόμενο από την πανδημία του κορωνοϊού, έρχεται να ισοπεδώσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ήδη διαλυμένοι μετά από 10 χρόνια μνημονίων.

Ελαστικά ωράρια εργασίας, μαύρη και απλήρωτη εργασία, μισθοί πείνας πλέον θα συμπληρωθούν και από την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση που θεσμοθετεί μαζικά για τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση της ΝΔ. Προετοιμάζοντας το έδαφος με την εξ αποστάσεως απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία κατά την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετεί και την «μισή δουλειά- μισή ζωή» βαφτίζοντας την «συν-εργασία».

Με το τέρας της ανεργίας να καλπάζει και πατώντας πάνω στις στρατιές ανέργων που δημιουργεί η κρίση, το κεφάλαιο και οι πλούσιοι, έχοντας στο πλευρό τους την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε είδους εργατικό δικαίωμα, ολοκληρώνοντας τις μνημονιακές επιθέσεις των προηγούμενων 10 χρόνων. Δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις που λειτουργούν να απασχολούν μέχρι το 40% των εργαζόμενων τους, ενώ σε αυτές που δεν λειτουργούν να έχουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους, βάζουν τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και φόβου, καθιστώντας τους βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Με οργάνωση και αγώνα, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Με το κεφάλαιο και τους σφουγγοκωλάριους του να οργιάζουν, εντείνοντας τις επιθέσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση. Η κρίση οξύνεται και η ανεργία προελαύνει, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι καμία διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος δεν θα σώσει την κατάσταση. Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και μαζί του ο επαρχιώτικος ελληνικός καπιταλισμός που δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, σαπίζει, σπέρνοντας μόνο ανεργία και φτώχια. Η μόνη λύση είναι η οργάνωση και οι αγώνες μας, για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα που φυτοζωεί εις βάρος μας και να επιβάλουμε το δίκιο μας με μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

 Μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Για να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας για όλο τον πληθυσμό και να ανακουφίσουμε τους εργαζόμενους από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους, ιδιαιτέρα για τα αδύνατα στρώματα. Μαζικές προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης στις αναγκαίες δομές (υγεία, σχολεία, καθαριότητα, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.). Κατάργηση των πλειστηριασμών. Διαγραφή χρεών για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Άμεση κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ. Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο. Απαγόρευση των απολύσεων.

Για να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. Αναίρεση όλων των ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των τομέων–κλειδιά της οικονομίας, ιδιαίτερα επιχειρήσεων που κλείνουν. Βαριά φορολογία σε κεφάλαιο–πλούσιους, κατάργηση των υπέρογκων εξοπλισμών.

Αντεπίθεση Των Εργαζομένων