Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας – απαιτούμε την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS

Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 07/2020

Αθήνα, 26/3/2020

Κορονοϊός: Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας – απαιτούμε την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

–        Προτεραιότητα στην ουσιαστική στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας και της προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, με προσλήψεις και γενναία χρηματοδότηση και από κυβερνήσεις, επιχειρηματίες  και αυτούς που κατέχουν τον πλούτο, για τον έλεγχο της πανδημίας και τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών 

–       Αυστηρά μέτρα προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών, για όσους εξακολουθούν να εργάζονται στους φυσικούς χώρους δουλειάς 

–       Καμία μεταβολή στον υπολογισμό και την καταβολή του Δώρου Πάσχα, όχι στην εκ περιτροπής εργασία και τα ελαστικά ωράρια 

–       Όχι στην παγίωση των μέτρων έκτακτης ανάγκης, εις βάρος των εργαζομένων

Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία, παρακολουθούμε την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού COVID-19 και την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Απόλυτη προτεραιότητα στην σκέψη  όλων μας αυτές τις στιγμές, δεν μπορεί παρά να είναι ο περιορισμός και ο έλεγχος της πανδημίας, με τις όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. 

Ωστόσο, η αποτελεσματική καταπολέμηση του κορονοϊού και  προστασία του πληθυσμού, προϋποθέτουν πρώτα και πάνω απ’ όλα, ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας, που θα προκύψει μέσα από την άμεση και γενναία χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες και αυτούς που κατέχουν τον πλούτο και όχι από τα υποκριτικά χειροκροτήματα για τους “ήρωες με τις άσπρες κ πράσινες μπλούζες”, που μέχρι χθες αποτελούσαν τα “μαύρα πρόβατα”, τους “τεμπέληδες” που έπρεπε να απολυθούν πριν προλάβει να τους απολύσει η Τρόικα και τις συντεχνίες που δεν άφηναν να αναπτυχθεί η δήθεν υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπως επίσης προϋποθέτει και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που τόσο βάναυσα έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πίσω από την λεγόμενη ατομική ευθύνηκρύβεται η ευθύνη των κυβερνήσεων  και όλων αυτών, που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, που οδήγησαν χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής και κατ’ επέκταση της υγείας τους. Η υγειονομική κρίση του κορονοϊού  είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία, είναι το αποτέλεσμα  των δικών τους διαχρονικών ευθυνών για την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο προσπαθούν να φορτώσουν για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή,   στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας και αντί να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν διάφορα αντεργατικά μέτρα, “κληρονομιά” και για μετά τον ιό, όπως την δυνατότητα των εργοδοτών να καταβάλουν σε μεταγενέστερο χρόνο το προβλεπόμενο Δώρο του Πάσχα, την εκ περιτροπής εργασία (με μείωση του μισθού έως και 50%),  την τηλεργασία με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς καν την τήρηση του ωραρίου, τις υπερωρίες που δεν καταγράφονται, την επέκταση του ωραρίου στα σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.

Ειδικότερα για την εκ περιτροπής εργασία και στα πλαίσια των μέτρων στήριξης των… εργαζομένων, όπως έχουν το θράσος να τα ονομάζουν, δημοσίευσαν ήδη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει (βλ. άρθρο 9) ότι:

 

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

 

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

 

Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Έτσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ. Ενώ η προστασία για την μη-απόλυση ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε.

 –

Συνάδελφοι,

οι περιστάσεις απαιτούν επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Είναι υποκρισία να ισχυρίζονται ότι δίνουν (σαν κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός) την μάχη ενάντια στην πανδημία και την ίδια στιγμή να καταφεύγουν σε εξοντωτικά μέτρα (πολύ χειρότερα και από αυτά των μνημονίων),  οδηγώντας στην  εξαθλίωση όλες τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που κρατάνε όρθια ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις εξάπλωσης της πανδημίας, αυξάνει την απειλή κα δεν την περιορίζει.

Είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στο σύνολο τους, να απαιτήσουμε:

  • Να διασφαλίσει το κράτος τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές. Καμία αλλαγή/κατάργηση/έκπτωση των εργατικών μας δικαιωμάτων. 
  • Να σταματήσει κάθε εφαρμογή αντεργατικού μέτρου (αύξηση ωραρίων, εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών, αδήλωτες υπερωρίες, απολύσεις, κα.) από τους εργοδότες.
  • Να καταβληθεί κανονικά και στον προβλεπόμενο χρόνο το Δώρο του Πάσχα σε όλους   τους εργαζόμενους ανοιχτών και κλειστών επιχειρήσεων.

 –

Καλούμε τις διοικήσεις:

·      Να εξασφαλίσουν και να εντείνουν  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για όσους εργαζόμενους εξακολουθούν να εργάζονται στον φυσικό χώρο της εργασίας τους   (βάσει της πρόσφατης οδηγίας Δ1γ/Γ.Π/ οικ 19954 – Μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης σε χώρους και επιφάνειες κατά την εξέλιξη της πανδημίας του SARS-CoV-2 ).

·      Να εξασφαλίσουν στα πλαίσια της ασφάλειας στους χώρους την ορθή λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων και την ενημέρωση των εργαζομένων που τα χρησιμοποιούν (βάσει της οδηγίας Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 19957 – Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων στις Μονάδες Υγείας).

·      Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου ή υπόπτου κρούσματος του  κορονοϊού να παράσχουν  στον ασθενή εργαζόμενο άδεια πλήρων αποδοχών έως ότου είναι ασυμπτωματικός   (προβλέπεται από την οδηγία οικ. 12339/404/12.3.2020 “Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19”).

·      Να τοποθετηθούν άμεσα και να δεσμευτούν ρητά, ότι δεν θα προχωρήσουν σε εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών κ.λπ και ότι θα καταβάλουν έγκαιρα το προβλεπόμενο Δώρο του Πάσχα.

 

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να είναι σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με το σωματείο για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστεί, σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν ως προς τα εργασιακά μας δικαιώματα και την αποτελεσματική υπεράσπιση τους. Το Σωματείο μας θα προσπαθήσει να προσφέρει κάθε δυνατή έμπρακτη βοήθεια σε όποιον συνάδελφο αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας ή άλλα πρακτικά ζητήματα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Τους συνάδελφους επίσης που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, να κάνουν χρήση   όπως τους εξυπηρετεί, χωρίς πιέσεις από εργοδότες κ.λπ.

Και τους συνάδελφους που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, να κρατάνε τον ανθρώπινο  ρυθμό εργασίας και το ωράριο. Οι συνάδελφοι δεν έχουν  την δυνατότητα (ούτως ή άλλως, πολύ δε περισσότερο τώρα με τα περιοριστικά μέτρα), για κουβερνάντες και αχθοφόρους.  Οφείλουν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην φροντίδα των παιδιών τους, των ηλικιωμένων κοκ., όπως οφείλουν και χρόνο για τον εαυτό τους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και  τα προβλήματα που δημιουργούν, οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε.

Κανείς δεν πρέπει να είναι ή να αισθάνεται μόνος του.

Με ενότητα κ αλληλεγγύη, να προστατέψουμε την υγεία και τα πλήρη δικαιώματα μας.

– 

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – WIND – VICTUS

www.eniaioswmateio.gr  – info@eniaioswmateio.gr