Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Mερική απασχόληση & μείωση μισθών 50% στον ιδιωτικό τομέα για 6 μήνες

Mερική απασχόληση και μείωση μισθών κατά 50%

στον ιδιωτικό τομέα για 6 μήνες

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στις 20/3/2020 ((ΦΕΚ Α’ 68/20-3-2020) η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ επιφέρει ένα πολύ σκληρό και πρωτοφανές χτύπημα στους εργαζόμενους. Στο άρθρο 9 της ΠΝΠ προβλέπεται  η δυνατότητα στους εργοδότες των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που λειτουργούν, να επιβάλλουν στους εργαζόμενους μονομερώς καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

 

Η διάταξη έχει ως εξής:

«Άρθρο ένατο

Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας

Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής: α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του. Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 –

Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες, για έξι μήνες, μπορούν:

 να επιβάλλουν εργασία δύο (2) εβδομάδων τον μήνα στους εργαζομένους, κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.

 να επιβάλλουν μείωση 50% στους μισθούς των εργαζομένων, δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κοκ. Πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον χαμηλότερο κατώτατο μνημονιακό μισθό και στις περισσότερες  και από το επίδομα ανεργίας!

– να επιβάλλουν μονομερώς το μέτρο αυτό της μερικής απασχόλησης.

– ο Υπ. εργασίας μπορεί να ρυθμίζει αυτοβούλως και όπως νομίζει όλα τα παραπάνω.

Tαυτόχρονα ο άθλιος Υπ. Εργασίας Βρούτσης επιβεβαίωσε με δήλωσή του, πως η προστασία των εργαζομένων από την απόλυση, ισχύει μόνο για ένα μήνα!

Τα νεοφιλελεύθερα σκουπίδια της ΝΔ μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά ρετάλια (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κτλ, δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν με μεγάλη ευκολία εξαιρετικά σκληρά, αντεργατικά και αντιδραστικά μέτρα που επιδίωκαν χρόνια τώρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Τα δίνουν όλα σε κεφάλαιο κα επιχειρηματίες, στραγγαλίζοντας ακόμη περισσότερο την εργατική τάξη για σώσουν το σύστημά τους από την κατάρρευση. Μέσα σε λίγες μέρες επέβαλαν πρωτοφανείς μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, εργασία από το σπίτι, επέκταση ωραρίου, υπερωρίες που δεν καταγράφονται κ.ά. Εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κάνουν μεγάλα βήματα προς την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, τη στρατιωτικοποίηση και αστυνόμευση της δημόσιας ζωής, προετοιμάζουν απαγόρευση των διαδηλώσεων και περιορισμούς για τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος.

Η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκόσμια, είναι δεδομένη. Ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μια αφορμή για το ξέσπασμα και την επιτάχυνση της κρίσης, δεν τη γεννά όμως σε καμία περίπτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης σε αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Έχοντας σαν όπλα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη οργάνωση και τους αγώνες μας, κόντρα στο επικίνδυνο παραμύθι της ατομικής ευθύνης, παραμένουμε ενωμένοι διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας.

 –

– Καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας σε κανέναν  εργαζόμενο – Απαγόρευση των απολύσεων

– Να καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους ανοιχτών και κλειστών επιχειρήσεων!

– Να διασφαλίσει το κράτος τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές. Καμία αλλαγή/κατάργηση/έκπτωση των εργατικών μας δικαιωμάτων. Να ξηλώσουμε το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.

– Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).

–  Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.

– Αυστηρή επιτήρηση των επιχειρήσεων, για την τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας, και όλων των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

– Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να είναι δωρεάν για όλους, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών.

– Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω.

– Να απαγορευτεί κάθε νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης που δεν σχετίζεται με την εφαρμογή των παραπάνω.

 –

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Επικοινωνία:

Αθήνα, 6951 089 409
Θεσ/νίκη, 6982 268 508 – 2310 265 730
 email: [email protected]