Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: Όλη η χώρα μετατρέπεται σε βάση των Αμερικάνων

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ

ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ

 –

Από την Εργατική Πάλη Φεβρουαρίου

 –

Στις 30 Ιανουαρίου ψηφίστηκε η νέα επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Η.Π.Α., που συνυπογράφηκε από Δένδια και Πομπέο τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Η νέα συμφωνία είναι προϊόν του «Διαλόγου για τη Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α.», τον οποίο ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αποδεικνύει την σύμπλευση των βασικών αστικών κομμάτων και την επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης να αποτελέσει ένα πρόθυμο και αξιόπιστο δεκανίκι των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην συμμαχία των «Προθύμων» που σχηματίζουν στην περιοχή, ενάντια σε Ιράν-Ρωσία-Κίνα. Επιλογή που σφραγίστηκε από την (ντροπιαστική) επίσκεψη Μητσοτάκη στον Τραμπ και την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, που ουσιαστικά παραχωρεί την χώρα ως βάση στους αμερικάνους επ’ αόριστον.

Η επιλογή της πλήρους και άνευ όρων ταύτισης με τα συμφέροντα των δυτικών ιμπεριαλιστών καθίσταται σήμερα τρομερά επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαών της περιοχής (βλ. Συρία – γενίκευση πολέμου) και ειδικά του ελληνικού. Είναι επίσης κοντόφθαλμη, αφού υποτιμά τις δυνατότητες των αναδυόμενων ιμπεριαλιστών και των συμμαχιών τους. Όσο δε για τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και την προστασία που υποτίθεται μας παρέχουν οι ΗΠΑ, η ελληνική αστική τάξη και η κυπριακή μοιάζουν να ικετεύουν από τις ΗΠΑ να τις προστατέψει προκειμένου να μην τους «καταπιεί» η Τουρκία αλλά και να τους επιτρέψει να κρατήσουν μερικά «αποφάγια» για τον εαυτό τους. Ως ενέχυρο βάζουν την περιουσία, ακόμη και τη ζωή της ελληνικής νεολαίας και κοινωνίας.

Τα σχέδια των Η.Π.Α.

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που απειλεί με νέα εκρηκτικά φαινόμενα, έχει εντείνει τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ των ιμπεριαλιστών (ειδικά ΗΠΑ-Κίνας) σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα. Είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που προσπαθεί να περιορίσει και να ανακόψει την άνοδο της Κίνας και σε αυτό στοχεύουν όλες του οι ενέργειες: οικονομικές (δασμοί, κ.λπ.) και στρατιωτικές σε όλο τον πλανήτη.

Ειδικά στην Μεσόγειο, η σύγκρουση γίνεται απειλητική για πολλούς λόγους. Η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή και το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών, η χάραξη αγωγών ενέργειας με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα, η συνέχιση της ασφυκτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, η προσπάθεια να ανακοπεί ο κινέζικος «Δρόμος του Μεταξιού» και η διείσδυση των Κινέζων σε όλη την Ανατολή και την Αφρική. Η ανάγκη για προσεταιρισμό και εξισορρόπηση των σχέσεων με την Τουρκία, το χτύπημα του άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, ώστε να μην κυριαρχήσει και σε άλλες χώρες και να μην δρέψει τους καρπούς της νίκης του στην Συρία. Η διακοπή το συντομότερο δυνατό της ενεργειακής σχέσης Ευρώπης-Ρωσίας και ο έλεγχος των Βαλκανίων με ξερίζωμα της ρώσικης και κινέζικης επιρροής ώστε να μην λειτουργεί ως πύλη εισόδου των Κινέζων στην ΕΕ.

Η δολοφονία του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι και η μετατόπιση σημαντικών δυνάμεων στα στενά του Ορμούζ και την Μεσόγειο, είναι δείγματα των σχεδίων τους. Όπως και οι συμμαχίες «Προθύμων» που σχηματίζουν στην περιοχή με Ισραήλ-Αίγυπτο-Ελλάδα-Κύπρο-Σ. Αραβία κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αμερικάνοι ζήτησαν και πήραν την Ελλάδα ως την σημαντικότερη βάση τους στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και προωθώντας πλήρως τα συμφέροντά τους, ενώ φαίνεται καθαρά πως ελέγχουν σημαντικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Η λεγόμενη συμφωνία για τις βάσεις ανανεώθηκε για δέκα χρόνια το 1990, αλλά μετά το 2010 δεν είχε συναφθεί νέα και έκτοτε ανανεώνονταν κάθε χρόνο. Τώρα, γίνεται αορίστου χρόνου και διακόπτεται μόνο αν την καταγγείλει η μία από τις δύο πλευρές. Περιλαμβάνει τα εξής:

α) την Σούδα και την επέκταση των εγκαταστάσεών της με δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων 9.000 τ.μ. ώστε να εξυπηρετεί μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών και στρατευμάτων καθώς και έργα στον λιμένα Μαράθι της Σούδας. Εκεί υπάρχει το τεράστιο κρηπίδωμα Κ-14, το μοναδικό στη Μεσόγειο που μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο και οι Αμερικανοί θα το αναβαθμίσουν ώστε να μπορούν να σταθμεύουν όλα τα μεγάλα πλοία τους που κινούνται από την Μαύρη Θάλασσα ως την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι η Κρήτη μετατρέπεται στην πιο ετοιμοπόλεμη βάση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή,

β) το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τμήμα του λιμένα παραχωρείται στις ΗΠΑ για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων αλλά και για στάθμευση μονάδων ελικοπτέρων. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε βάση από όπου θα ελέγχουν την είσοδο στα Βαλκάνια και θα επιτηρούν την Μαύρη Θάλασσα και τα στενά των Δαρδανελλίων, δηλαδή την είσοδο-έξοδο της Ρωσίας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Επίσης θα φρουρούν τον σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευάσουν στην Αλεξανδρούπολη,

γ) εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας για την εγκατάσταση των μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV και μαχητικών Stealth. Ήδη από το 2018 (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) σταθμεύουν εκεί αμερικάνικα UAV και ιπτάμενα τάνκερ,

δ) το Στεφανοβίκειο στην Μαγνησία. Εκεί σκοπεύουν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας, ώστε να σταθμεύουν μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων Apache. Ήδη το Στεφανοβίκειο χρησιμοποιείται από αμερικάνικα ελικόπτερα.

Να προσθέσουμε: 1) την συνεχιζόμενη συζήτηση για χρήση της Ανδραβίδας ως εναλλακτική λύση-βάση, αντί του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας (έχει και πυρηνικά), 2) η διασύνδεση σε όλα τα επίπεδα των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα απαιτεί την ανεμπόδιστη χρήση όλων των υποδομών (οδικές αρτηρίες, άλλα λιμάνια και αεροδρόμια) καθώς και ελέγχους ασφαλείας με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει (επικοινωνίες, κ.λπ.), 3) οι ΗΠΑ απαλλάσσονται από κάθε οικονομικό αντίτιμο για την χρήση των ελληνικών υποδομών (ελλιμενισμοί, προσγειώσεις, κ.λπ.), 4) θα πρέπει ακόμη να προσθέσουμε πως και στρατιωτικές δυνάμεις χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σταθμεύουν και χρησιμοποιούν υποδομές της χώρας μας.

Η πολιτική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και οι συμφωνίες τους ατιμάζουν τον ελληνικό λαό και τον σέρνουν σε θέση συνενοχής στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα ενάντια στους λαούς της Ανατολής και όχι μόνο (βλ. στήριξη Μητσοτάκη στον πραξικοπηματία της Βενεζουέλας, Γουαϊδό, επιβράβευση των ΗΠΑ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, συμμαχία με Ισραήλ την ώρα που εξοντώνει τους Παλαιστίνιους, κ.α.).

Εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα – Ανάγκη αντιπολεμικής απάντησης

Η εμπλοκή του ελληνικού καπιταλισμού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι αυξανόμενη.

α) Συμφώνησε με τους Γάλλους να συμμετέχουν με πλοίο σε ευρωπαϊκή αποστολή που θα επιτηρεί για «ειρηνευτικούς» σκοπούς τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, σε συνεργασία με άλλη «ειρηνευτική» αποστολή που περιπολεί στην περιοχή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

β) Στέλνει πλοίο για να συμμετέχει στην «ειρηνευτική» αποστολή που συμφωνήθηκε στην διάσκεψη του Βερολίνου για τον «έλεγχο» της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ η ΝΔ δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τον αντιπολιτευόμενο Χαφτάρ (που δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας).

γ) Στέλνει μια συστοιχία πυραύλων Patriot μαζί με τους χειριστές τους στη Σαουδική Αραβία, την στιγμή που η τελευταία σφάζει τον λαό της Υεμένης, επεμβαίνει στο Κατάρ, αντιμάχεται το Ιράν και διαμελίζει δημοσιογράφους που ασκούν κριτική στο καθεστώς.

δ) Στέλνει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και ειδικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε αλλεπάλληλες ασκήσεις, όπως η «Μέγας Αλέξανδρος 2020» στο κεντρικό Αιγαίο και την Κεντρική Ελλάδα, που βασίζονται σε σενάρια επιθετικής εμπλοκής των ΝΑΤΟϊκών.

Η άμεση εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα δεν εξασφαλίζει μόνο κινδύνους για πολεμικές περιπέτειες και καταστροφές, εξασφαλίζει και την περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού καπιταλισμού, για να πληρώσει νέα εξοπλιστικά πακέτα και την συμμετοχή του στις αποστολές (4,3 δισ. ευρώ τον χρόνο για άμυνα), φορτώνοντας νέα χρέη στην πλάτη μας. Εξασφαλίζει και τον άκρατο περιορισμό κάθε δημοκρατικού-πολιτικού-κοινωνικού δικαιώματος, μιας και η στρατιωτικοποίηση, ο εθνικισμός, η ιμπεριαλιστική παρουσία, οι εμπλοκές, απαιτούν μια υποταγμένη, χωρίς δικαιώματα, εργατική τάξη και φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτύξουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα, για να μην σφαγιαστούμε για τις εξορύξεις, δηλαδή τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο. Για να μην εμπλακεί ο ελληνικός λαός στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στα αιματοκυλίσματα στη Μ. Ανατολή. Να απαιτήσουμε λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για εξοπλισμούς και καταστροφικές εξορύξεις/αγωγούς. Κλείσιμο των βάσεων και έξοδο από το ΝΑΤΟ – έξοδο από τους αντιδραστικούς «άξονες», για να μπλοκάρουμε και την απειλή νέου πολέμου από Η.Π.Α. και Ισραήλ ενάντια στο Ιράν. Ενάντια σε ιμπεριαλιστές και εθνικιστές, με την κοινή πάλη και τον διεθνισμό των εργατών και των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία, που είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για να μην συρθούμε σε πολεμικά «επεισόδια»-σφαγεία.