Στοχοποίηση εργαζόμενου στα Leroy Merlin με προφυλάκιση και διώξεις

Στοχοποίηση εργαζόμενου στα Leroy Merlin με προφυλάκιση και διώξεις

Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι χαλκευμένες κατηγορίες για τον εργαζόμενο Γ.Α.

Να αποφυλακιστεί άμεσα ο  Χ.Κ. και να αποσυρθούν οι κατηγορίες της εργοδοσίας LEROY MERLIN στον Χ.Κ.

Την Παρασκευή 12/7/19 στο κατάστημα της πολυεθνικής Leroy Merlin στο Ρέντη, η εργοδοσία  μετατρέπει ένα περιστατικό απόπειρας μικροκλοπής σε κακούργημα και οδηγεί στην φυλακή τον «κλέφτη» κατηγορώντας για συνεργεία εργαζόμενο και αλληλέγγυους!  Η εργοδοσία της Leroy Merlin μαζί με την εταιρία  ασφάλειας OVIT αντί να ζητήσει από τους δύο ανθρώπους που  αποπειράθηκαν την κλοπή τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα προϊόντα που επιχείρησαν να πάρουν, να υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση και να τους γίνουν οι συνήθεις συστάσεις (να ακολουθηθεί δηλαδή η πάγια πολιτική ασφαλείας του συγκεκριμένου καταστήματος), τους ζητήθηκε με βίαιους και εκβιαστικούς όρους να κατονομάσουν τον Γ.Α., εργαζόμενο του καταστήματος, ως δήθεν «συνεργό» τους. Η προσωπική γνωριμία του ενός ατόμου (Χ.Κ.) με τον εργαζόμενο στάθηκε αρκετή για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας OVIT A.E, Κ. Δρίβα, ώστε να προβεί σε ανακριτικές μεθόδους στο δωματιάκι ασφαλείας του καταστήματος με σκοπό να ενοχοποιηθεί ο εργαζόμενος και να εξωθηθεί στη συνέχεια από την εργοδοσία της Leroy Merlin σε παραίτηση. Κάτι βέβαια που δεν έγινε αποδεχτό από το συνάδελφο, ο οποίος μάλιστα κατέδειξε εξ αρχής την όλη μεθόδευση εναντίον του.

Ο συνάδελφος οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά για κατάθεση ως μάρτυρας. Μέσα στις επόμενες μέρες γίνεται γνωστό ότι στη δικογραφία που στήνεται αναφέρεται ως κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για «άμεση συνέργεια», ενώ την Πέμπτη 18/7 καλείται σε απολογία από τον Δ’ ανακριτή Πειραιώς. Ο συνάδελφος τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, αλλά με την κατηγορία εις βάρος του να συνεχίζει να υφίσταται. Το περιστατικό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς ο εργαζόμενος Γ.Α., που εργάζεται στο κατάστημα εδώ και 6 χρόνια, έχει ενεργεί συνδικαλιστική δράση, για την οποία στοχοποιείται με αυτόν τον δόλιο τρόπο. Είναι δραστήριο μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά (ΣΕΙΥΠ) κι εργατικών συλλογικοτήτων, συμμετέχει στις απεργίες (όπως αυτές για το δικαίωμα στην Κυριακάτικη Αργία) κ.ά.

Μια μέρα μετά ο Χ.Κ. συλλαμβάνεται από αστυνομικούς που του φορούν κουκούλα και τον ξυλοκοπούν αγρίως και τελικά προφυλακίζεται για μια απόπειρα κλοπής προϊόντων (ηλεκτρολογικό υλικό) αξίας μόλις 180 ευρώ, τα οποία και χρειαζόταν για την άσκηση του επαγγέλματός του. Επιπλέον, ποινική δίωξη, πέρα από το δεύτερο άτομο που συμμετείχε στην απόπειρα κλοπής, ασκήθηκε και σε άλλα 4 άτομα, τα οποία έσπευσαν στο κατάστημα, προκειμένου να επιλύσουν την οικονομική διαφορά (κάτι που φυσικά αρνήθηκε ο ιδιοκτήτης της OVIT).

Ο Χ.Κ είχε διωχθεί και φυλακιστεί και παλιότερα με την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», αν και ο ίδιος είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή. Μάλιστα, στη δίκη αυτή ως μάρτυρας υπεράσπισης του Χ.Κ. είχε καταθέσει και ο  εργαζόμενος Γ.Α. Ο περισσός ζήλος της εργοδοσίας και  του ιδιοκτήτη της εταιρείας ασφάλειας OVIT, ήταν αρκετές ώστε να αρθεί η αναστολή του Χ.Κ. και να οδηγηθεί και πάλι στην φυλακή. Μάλιστα στην αιτιολογία της απόφασης για την προφυλάκιση αναφέρεται ότι «ενόψει της οικονομικής αδυναμίας του για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού του, προκύπτει δε σκοπός του για πορισμό παράνομου εισοδήματος και ροπή του προς διάπραξη εγκλημάτων κλοπής και ληστείας ως στοιχείο της προσωπικότητάς του…»! Το μνημονιακό Κράτος Έκτατης Ανάγκης ποινικοποιεί την φτώχεια, την τιμωρεί προκαταβολικά και οδηγεί εκδικητικά τον Χ.Κ. στην φυλακή.

Την ίδια στιγμή η εργοδοσία των Leroy Merlin που έχει τρέξει να εφαρμόσει τα πιο σκληρά αντεργατικά μνημονιακά μέτρα στους εργαζόμενούς της, πλουτίζοντας πάνω τον ιδρώτα και το αίμα τους, μένει ατιμώρητη. Aτελείωτος είναι ο κατάλογος των περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας από την πλευρά της που έχουν καταγγελθεί από εργαζόμενους στην εταιρεία: παράνομη την επιβολή του 9ωρου, απλήρωτες αμέτρητες υπερωρίες, απόλυση εργαζόμενης επειδή έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, πολύ μεγάλη πίεση και εντατικοποίηση της εργασίας κ.ά.

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Είναι έκφραση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης, που ενίσχυσε η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε το δρόμο στην ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΝΔ για να το εφαρμόσει με ακόμα μεγαλύτερη λύσσα. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανωθούμε και να προετοιμάσουμε την αντεπίθεση μας. Έχοντας ως όπλα την ενότητα και την αλληλεγγύη μας να συντρίψουμε τα μνημόνια και τους υπηρέτες τους να υπερασπίσουμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.  Είμαστε εργαζόμενοι, όχι δούλοι!

Απαιτούμε:

Να αποσυρθούν άμεσα οι χαλκευμένες κατηγορίες στον εργαζόμενο των Leroy Merlin Γ.Α.

Να αποφυλακιστεί άμεσα ο  Χ.Κ. και να αποσυρθούν οι κατηγορίες της εργοδοσίας LEROY MERLIN και  του ιδιοκτήτη της εταιρείας ασφάλειας OVIT.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων