Aνακοίνωση Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό για τα περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

 

Το τελευταίο διάστημα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεκάδες περιστατικά εργοδοτικής βίας, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και απειλών ακόμη και υπό την χρήση του όπλου! Πιο συγκεκριμένα :

Ø  Στις αρχές Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης, εργοδότης αρχικά απαίτησε από τον εργαζόμενο να απομακρυνθεί από την επιχείρηση γιατί “θα γινόταν έλεγχος”. Τότε ο εργαζόμενος ανακάλυψε ότι δουλεύει ανασφάλιστος και θέλησε διευκρινίσεις για να πάρει ως απάντηση την …κάννη του όπλου. Σα να μην έφτανε αυτό, στις 22 Ιουλίου, όπου θα συζητιόταν στην Επιθεώρηση Εργασίας η εργατική διαφορά και εκεί ο εργοδότης εμφανίστηκε με το όπλο, απειλώντας τον συνάδελφο!

Ø  Στα τέλη Ιουλίου, μια νέα εργαζόμενη –που δεν ήθελε να δώσει περισσότερα στοιχεία για ευνόητους λόγους- μας κατήγγειλε ότι σε κατάστημα στην Χαλκιδική, όπου και εργαζόταν, δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της.

Ø  Την Δευτέρα 5 Αυγούστου,  σε εστιατόριο στην Κέρκυρα, 19χρονος μάγειρας εργαζόμενος κάνοντας την πρακτική του άσκηση, κατήγγειλε ότι ο υπεύθυνος κουζίνας τον απειλούσε και τον έβριζε επανειλημμένα. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο υπεύθυνος της κουζίνας, με σκοπό να τον βασανίσει, του έριξε καυτό λάδι, τον ακουμπούσε με καυτά μεταλλικά αντικείμενα, με συνέπεια να του προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς. Έπειτα από το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν δίστασε να απειλήσει τον συνάδελφο, λέγοντάς του πως αν καταγγείλει το περιστατικό δημοσίως, δεν πρόκειται να ξαναβρεί δουλειά πουθενά!

Όλα τα παραπάνω περιστατικά, δεν έρχονται από το πουθενά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Είναι η αποτύπωση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης, το οποίο εμπνεύστηκε η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στρώνοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση ΝΔ να το προχωρήσει και να το παγιώσει με μεγαλύτερη ωμότητα. Τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες, τα περιστατικά εργοδοτικής βίας, τρομοκρατίας και σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα για όλους εμάς τους εργαζόμενους. Η «ανάπτυξη» και «οι πολλές και καλές θέσεις εργασίας» του Μητσοτάκη, προσκρούουν πάνω στα κουφάρια των κλειστών εργοστασίων, τα οποία ολοένα και πληθαίνουν. Η «κανονικότητα» που θέλουν να μας επιβάλλουν σημαίνει μια εργασιακή ζούγκλα, καταργώντας στην πράξη όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει και μάλιστα όποιος τολμήσει να το αμφισβητήσει θα τιμωρείται παραδειγματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και των «έργων» της κυβέρνησης ΝΔ, αποτελεί και η κατάργηση της οργανωτικής και επιχειρησιακής αυτονομίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που ουσιαστικά σημαίνει την καθοδήγησή και απαξίωσή του ρόλου της από τον Μητσοτάκη και τους λοιπούς μνημονιακούς.

Απέναντι σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίσουμε για την ίδια μας την ζωή. Να πιάσουμε το νήμα των αγώνων μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Επιβάλλεται να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει εργοδότες, κυβερνήσεις, δανειστές. Με την δική μας ενότητα και αλληλεγγύη να αντεπιτεθούμε και να επιβάλλουμε στην πράξη το μόνο επίκαιρο σύνθημα «Νομός είναι το δίκιο των εργαζομένων», όχι των εργοδοτών και των εφοπλιστών.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό