Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 17/2 ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην βουλευτή, υπουργό και στέλεχος της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Την επόμενη μέρα ο Π. Παυλόπουλος εξελέγη νέος Πρόεδρος της  Δημοκρατίας με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ. Η κυβέρνηση είχε κάνει από νωρίς γνωστές τις προθέσεις της, διαρρέοντας στον τύπο ως πιθανούς υποψηφίους άλλα δύο σημαντικά στελέχη της ΝΔ, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η επιλογή αυτή και η ανάδειξη στην Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο δεύτερος μεγάλος συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και ένα ακόμα δείγμα της πολιτικής διαρκών συμβιβασμών, που πρόκειται να ακολουθήσει.

Για το πρόσωπο αυτό καθ’ αυτό, παρόλα τα γελοία που ακούγονται και τον παρουσιάζουν από αντιμνημονιακό έως και… ήρωα του Δεκέμβρη του 2008 (ήταν υπουργός εσωτερικών) ο Π. Παυλόπουλος ήταν σημαντικό στέλεχος κυβερνήσεων της ΝΔ που έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ψήφισε αδιαμαρτύρητα μνημόνια και βάρβαρα μέτρα και αν και συνταγματολόγος σιώπησε στην μετατροπή του συντάγματος σε κουρελόχαρτο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δεύτερη και πολύ περισσότερο στην τρίτη ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκλέξει όποιον πρόεδρο θέλει αφού θα απαιτούταν απλή πλειοψηφία.

Η επιλογή του Π. Παυλόπουλου αποτελεί σαφώς βήμα πίσω στην μεγάλη νίκη που πέτυχε ο ελληνικός λαός στις 25 Γενάρη και δεν εκφράζει ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες και τις διαθέσεις του. Αντίθετα με το ότι λέγεται, αποδυναμώνει τη θέση της κυβέρνησης και, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, πολύ περισσότερο τις εργατικές και λαϊκές μάζες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Παραμονές των κρίσιμων αποφάσεων στην Ε.Ε. και των νέων υποχωρήσεων που φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση με το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει συνεχίσουμε τον αγώνα μας δυναμικά και αποφασιστικά για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να μην επιτρέψουμε να περάσουν οι εκβιασμοί της Ε.Ε. και των αγορών, να μην γίνει κανένας συμβιβασμός εις βάρος μας. Να καταργήσουμε τον αστικό/αντιδραστικό θεσμό του Προέδρου και να εγκαθιδρύσουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια κυβέρνηση των εργαζομένων.