Η άποψη μας: Όλα στους τραπεζίτες!

Όλα στους τραπεζίτες!

Από την στήλη “Η άποψη μας” της Εργατικής Πάλης Απριλίου

 –

Η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μια φορά πανηγυρίζει. Αυτή τη φορά η αιτία του πανηγυρισμού είναι η τροπολογία για την δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας των δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια την οποία κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή, με την συναίνεση της ΝΔ. Η τροπολογία είναι μια μεγάλη και καθαρή απάτη για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είχαν πάρει κάποιο δάνειο. Αυτό αποδεικνύεται από τους όρους που περιέχονται στην δαιδαλώδη τροπολογία και από το γεγονός ότι οι τράπεζες την έκαναν δεκτή με ενθουσιασμό (!), προφανώς διότι προστατεύει τα δικά τους συμφέροντά – κυρίως εκείνα των τραπεζιτών – και όχι των φτωχών δανειοληπτών.

Τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» (περίπου 82 δισ. ευρώ) τα χρόνια της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού γνώρισαν τεράστια αύξηση και σήμερα είναι ένα από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 31/12/2008 δεν ξεπερνούσε το 5,4% επί του συνόλου. Μέσα σε μια οχταετία, ωστόσο, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν εκτιναχτεί στο 45,1% (!) και σήμερα (2018) έχουν ξεπεράσει το 50%. Η αιτία γι’ αυτή την εκτίναξη, κατά 10 φορές περίπου, είναι πασίγνωστη: Είναι η χρεοκοπία της καπιταλιστικής οικονομίας που κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός παρά το γεγονός ότι δεν φταίει σε τίποτα. Ανάμεσά σ’ αυτούς που την προκάλεσαν οι τράπεζες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού έφτασαν να εμφανίζουν πριν την κρίση ένα ενεργητικό-φούσκα 3-4 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Αυτές οι φούσκες, έσκασαν με την κρίση του 2008, κατέφαγαν μισθούς, συντάξεις, τα εισοδήματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Και αυτοί που έφαγαν τα εισοδήματα, καταπάτησαν τα δικαιώματα και γύρισαν τον ελληνικό λαό δεκαετίες πίσω, θέλουν να του πάρουν, και του παίρνουν τα σπίτια και ήδη αρκετές χιλιάδες συνάνθρωποι μας τα έχουν χάσει.

Τέλος, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη (στις 31/12/2018 προς το δημόσιο ήταν 104,4 δισ. ευρώ) φτάνει σε 4.064.750, γεγονός που δείχνει τη διογκούμενη αδυναμία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να ανταποκριθούν στους ολοένα και περισσότερους φόρους που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτούς πάνω από 2,2 εκατομμύρια οφειλέτες (περίπου 55% στο σύνολο) «χρωστάνε» στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ποσά μέχρι 500 ευρώ ο καθένας, που αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ενώ λοιπόν η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων και σπιτιών σε βάρος της «μαρίδας», προκειμένου να διασφαλίσουν τα «φαραωνικά» πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η δαιδαλώδης …προστασία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού έλεγε ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά… υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις των υπερεθνικών κερδοσκόπων, αυστηροποιώντας παρισσότερο τους όρους και προϋποθέσεις ένταξης της πρώτης κατοικίας των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών σε καθεστώς «προστασίας». Στην τροπολογία προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

– Το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ (από 13.906 ευρώ) και για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ (από 23.659), με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714.

– Η διάρκεια της «προστασίας» έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2019, δηλαδή για διάστημα μόλις 9 μηνών.

– Στη νέα ρύθμιση – λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018. Αυτά που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την υποτυπώδη προστασία. Η θωράκιση των τραπεζών από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων είναι προφανής.

– Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες του «αιτούντα προστασία», της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό αθροίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (κινητές αξίες, εξαγοράσιμα ασφαλιστήρια, συμβόλαια ζωής κ.ά.).

– Η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

– Παράλληλα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανακτώνται αυτόματα από τις τράπεζες τα κάθε είδους φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη και αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για 5 έτη πριν από την υποβολή της δήλωσης. Επίσης, σε περίπτωση «ψευδούς» δήλωσης, η «θιγόμενη» τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «αναγκαστική εκτέλεση» (πλειστηριασμό), ενώ η οφειλή προσαυξάνεται με επιτόκιο 5%.

– Προβλέπονται Λεόντειοι όροι, όπως σε περίπτωση «αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής», η τράπεζα θα μπορεί άμεσα να προχωρά σε πλειστηριασμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δικαστηρίων.

– Προβλέπεται η κρατική επιδότηση των δόσεων, ουσιαστικά για τη στήριξη/εξασφάλιση των τραπεζών, με την επιβάρυνση του δημοσίου!

Χθες στους εφοπλιστές… σήμερα στους τραπεζίτες

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με άλλη προκλητική τροπολογία που κατέθεσε στο ίδιο νομοσχέδιο, χαρίζει στους τραπεζικούς ομίλους ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με επιστροφές φόρων σε βάθος δεκαετίας! Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά σε «συμψηφισμούς» για παρακρατηθέντες φόρους, που βεβαιώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες από τόκους ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ουσιαστικά, οι φόροι αυτοί (για τα έτη 2009, 2011, 2012 και 2013) θα αφαιρεθούν από τις «οποιασδήποτε φύσεως φορολογικές υποχρεώσεις» των τραπεζών σε προθεσμία 10 ετών, αρχής γενομένης από 1/1/2020. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απώλεια φορολογικών εσόδων φτάνει στα 30 εκ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε βάθος 10ετίας φτάνει στα 300 εκ. ευρώ και βέβαια, όπως επισημαίνεται, «η απώλεια θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», δηλαδή από την φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων. Ουσιαστικά οι τράπεζες απαλλάσσονται από οποιονδήποτε φόρο αν ληφθεί υπόψη και ο «αναβαλλόμενος φόρος».

Αυτή είναι η άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα έργα της, γι’ αυτό πρέπει να φύγει όσο το δυνατό γρηγορότερα.