Αλγερία: O αγώνας συνεχίζεται! Ανακοίνωση του αλγερίνικου PST (Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργαζομένων, τμήμα της 4ης Διεθνούς)

Αλγερία: Για μια κυρίαρχη συντακτική εθνοσυνέλευση, ο αγώνας συνεχίζεται !

PST – Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργαζομένων, αλγερίνικο τμήμα της 4ης Διεθνούς

Ανακοίνωση, 3/4/2019

Επιβάλλοντας, στις 2 Απριλίου 2019, την αποπομπή του Μπουτεφλίκα, της ενσάρκωσης ενός καθεστώτος φιλελεύθερου, ολιγαρχικού, αυταρχικού, σχεδόν μοναρχικού και υποταγμένου στις ιμπεριαλιστικές ξένες δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες και το σύνολο των λαϊκών μαζών κατάφεραν, μετά από περισσότερες από 40 ημέρες απεργιών και πρωτόγνωρων μαζικών διαδηλώσεων, μια πρώτη, πολύτιμη και ιστορική, νίκη.

Πράγματι, πέρα και από τις γιγαντιαίες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας, η γενική απεργία, που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου από τους εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους, όπως στα εργοστάσια άντλησης πετρελαίου και αερίου, στις εναέριες και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, στα λιμάνια, στην εκπαίδευση και την περίθαλψη, στη διοίκηση και στις εφορίες, στα ελεύθερα επαγγέλματα, στους μικρο-εμπόρους, κλπ., ήταν αυτή που ενίσχυσε την κρίση του καθεστώτος και επιτάχυνε τις ρωγμές στην εξουσία. Έτσι, ήδη από τις 11 Μαρτίου, ο Μπουτεφλίκα δήλωσε ότι εγκατέλειπε τη φιλοδοξία του για 5η θητεία, διεκδικώντας ωστόσο να επεκτείνει την 4η θητεία του.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίσης που απειλεί ολόκληρο το σύστημα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, ο κ.Γκαϊντ Σαλάχ, ενθαρρυνόμενος και από τις εκκλήσεις της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, φόρεσε το νέο του ρόλο του “υπέρτατου σωτήρα” του συστήματος. Αυτός που μόλις λίγες μέρες πριν εξακολουθούσε να αποκαλείται “φεφαματούχου” [«αυτού μεγαλειότητα»] ξαφνικά μετατράπηκε σε κίνδυνο για το καθεστώς. Για να σωθεί το σύστημα, έπρεπε, αφενός, να διωχτεί ο Μπουτεφλίκα όσο γίνεται πιο γρήγορα και, αφετέρου, να μπουν στο στόχαστρο και ορισμένοι από τους ολιγάρχες του προεδρικού κύκλου, σύμβολα της διαφθοράς και της ληστείας, για να μπορέσει να ηρεμήσει η λαϊκή εξέγερση και να σταματήσει το “χιράκ”. Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί η συνέχεια του συστήματος στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης μετάβασης, ο στρατός επέβαλε εξαρχής μια “νόμιμη λύση στο πλαίσιο του συντάγματος”. Έτσι, παρακάμπτεται και κάθε πολιτική εναλλακτική. Τέλος, ξεκινάει και ένας μιντιο-προπαγανδιστικός βομβαρδισμός για να στηθεί και μια “λαϊκή στήριξη” προς τη δράση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και του στρατού, που στην τελευταία του απειλητική ανακοίνωση της 2 Απριλίου διακηρύσσει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την προεδρεία και επιβάλλει στην πράξη την εφαρμογή ενός “λευκού πραξικοπήματος”.

Για το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργαζομένων (PST), η εισβολή του στρατού στη σημερινή πολιτική κρίση, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά και επικυρώνει τη χρήση βίας. Η καταστολή και η σύλληψη διαδηλωτών, την Τετάρτη 3 Απριλίου, στο Μεγάλο Ταχυδρομείο στο Αλγέρι, αντιβαίνει ευθέως τους λυρισμούς υπέρ του “λαϊκού Χιράκ” [«κινήματος»] που χαρακτήρισαν τις ανακοινώσεις του στρατού.

Για το PST, η εξέγερση των λαϊκών μαζών κατά του καθεστώτος, που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 2019, θέτει σε αμφισβήτηση όλο το σύστημα, τους θεσμούς του και το σύνταγμά του. Κανένα μπάλωμα στην εξωτερική όψη, κανένα μεταβατικό κολπάκι, κανένας εξ ουρανού σωτήρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το λαό, που είναι η πηγή κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Για το PST, μόνο η εκλογή κυρίαρχης συντακτικής εθνοσυνέλευσης, που να εκπροσωπεί τις δημοκρατικές και κοινωνικές βουλήσεις των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και όλων των καταπιεσμένων της χώρας μας, μπορεί να αποτελέσει πραγματική δημοκρατική λύση στη σημερινή κρίση.

Για το PST, έχει έρθει αφενός η ώρα για την αυτοοργάνωση των αλγερίνικων λαϊκών μαζών στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και στα λύκεια, στις συνοικίες και στις πόλεις, στις γυναίκες και στους ανέργους, κλπ., και αφετέρου η προτεραιότητα για να κατάκτηση των δημοκρατικών μας ελευθεριών, ιδιαίτερα των ελευθεριών έκφρασης, οργάνωσης, διαδήλωσης, καθώς και των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του δικαιώματος στην απεργία.

Για το PST, αυτή η πρώτη νίκη κατά του καθεστώτος του Μπουτεφλίκα δείχνει το δρόμο. Η μαζική μας κινητοποίηση, οι μεγαλειώδεις μας διαδηλώσεις και οι πολλαπλές μας απεργίες απέδωσαν!

Αλγέρι, 3/4/2019

Εθνική Γραμματεία του PST