ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΙΚΑΣ -προκήρυξη ΣΣΠ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
ΚΑΤΩ Η  ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΙΚΑΣ

Την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη επέλεξε η χουντική κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για να εφαρμόσει για πρώτη φορά την πρόσφατη κατάργηση του ασύλου με το νέο νόμο-πλαίσιο. Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν ενάντια στη σύγχρονη χούντα κυβέρνησης-τρόικας και τις εξοντωτικές και καταστροφικές πολιτικές της που έχουν φέρει τον ελληνικό λαό σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη και ενώ κάποιες μικρής έντασης συγκρούσεις που εκτυλίσσονταν μπροστά στο Α.Π.Θ. μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ είχαν σχεδόν σταματήσει, δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλαν επιδεικτικά στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ. Μια από τις διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλε και μέσα στην αίθουσα τελετών(!) στην οποία εκείνη τη στιγμή γινόταν συναυλία που διοργάνωνε η πρυτανεία… Με την παρέμβαση φοιτητών που είχαν παραμείνει στο χώρο του ΑΠΘ μετά τη διαδήλωση τα ΜΑΤ αποχώρησαν μετά από μερικά λεπτά.
Η παραβίαση αυτή του ασύλου – και μάλιστα τέτοια μέρα – είναι μόνο ένα δείγμα για το τι έχει σκοπό να κάνει η νέα κυβέρνηση-θίασος του τραπεζίτη Παπαδήμου, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των φασιστών του ΛΑΟΣ ή και οποιαδήποτε παρόμοια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές. Οι πολιτικές που ασκούνται, η εφαρμογή των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου αλλά και η νέα δανειακή σύμβαση-μνημόνιο2 και τα επιπλέον μέτρα που θα φέρει πέρα από το ότι είναι δυσβάσταχτα είναι και πλήρως απονομιμοποιημένα από το λαό. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερο η διακυβέρνηση της χώρας θα γίνεται λιγότερο με την πειθώ και περισσότερο με τη βία, την καταστολή,  τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια, ή καλύτερα «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» που λέει και ο θυμόσοφος λαός…

Κατάργηση του ασύλου-αιτία πολέμου για τους φοιτητές

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σημαίνει κατάργηση όλων των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την αποδυνάμωση/απαγόρευση του φοιτητικού συνδικαλισμού, των συνελεύσεων, καταλήψεων κ.α.. Θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση κάθε διαμαρτυρίας, στην επιβολή ενός χουντικού εσωτερικού κανονισμού, στις δικαστικές διώξεις και μηνύσεις για ψύλλου πήδημα, στις συνεχείς επεμβάσεις των ΜΑΤ και της ασφάλειας ή στη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πάνω απ’ όλα χωρίς άσυλο δεν υφίσταται δωρεάν παιδεία αφού θα καταργηθεί κάθε έλεγχος των εργαζομένων, του λαού και κυρίως των φοιτητών με τους επιμέρους αγώνες τους, πάνω στα πανεπιστήμια. Γι αυτό κάθε προσπάθεια κατάργησης του ασύλου στην πράξη από την κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα, όπως και η κάθε προσπάθεια για εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο.

Όσο κι αν ακόμα το πανεπιστήμιο φαίνεται να λειτουργεί κανονικά παρά τα μικροπροβλήματα, η κατάσταση του είναι ήδη τραγική. Λόγω της τεράστιας περικοπής των δαπανών (πάνω από 50% την τελευταία τριετία) τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν έχουν να πληρώσουν ούτε για ρεύμα και θέρμανση. Τη νέα χρονιά οι δαπάνες θα μειωθούν ακόμα περισσότερο με τον νέο προϋπολογισμό και σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα γίνει ανεξέλεγκτη. Περίπου τα μισά ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν και σίγουρα το μάρμαρο των μειωμένων δαπανών θα κληθούν να το πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους με την επιβολή διδάκτρων. Επειδή οι αντιδράσεις και οι αγώνες των φοιτητών απέναντι σ’ αυτές τις αλλαγές είναι δεδομένες η κυβέρνηση χρειάζεται τα ΜΑΤ και την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, για να επιβληθούν δίδακτρα, να ξεπουλήσουν το πανεπιστήμιο και να σταματήσουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αγώνα απέναντι στη χούντα κυβέρνησης-τρόικας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό ανενεργό, πρέπει να σηκώσει το γάντι αυτής της τεράστιας σημασίας κυβερνητικής πρόκλησης και να κάνει σαφές το ότι δε θα δεχθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση του ασύλου και τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα θέτει ωμά το εκβιαστικό δίλλημα: αγώνας ή εξαθλίωση, ή αυτοί ή εμείς, και σ’ αυτό το ερώτημα δεν χωράνε δεύτερες αναγνώσεις ή λάθος απαντήσεις. Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις, για να μείνει η παιδεία δημόσια και δωρεάν, να σταματήσουν τα μέτρα και οι πολιτικές που ρημάζουν τις ζωές και το μέλλον μας. Για μια άλλη διαχείριση και οργάνωση της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, χωρίς αδικία και εκμετάλλευση που θα έχει στο κέντρο της τις ανθρώπινες ανάγκες. Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ