ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ: Προκήρυξη της ΣΣΠ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ:
–  ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
–  ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Από το Νοέμβρη του 1973 στον φετινό του 2011 πολλά πράγματα έχουν αλλάξει εκ πρώτης όψεως. Με μια δεύτερη όμως ματιά διαπιστώνουμε ότι κάποια πράγματα είναι ακριβώς ίδια. Κατά πρώτο από την πλευρά της ύπαρξης μιας Χούντας – και κατά δεύτερο, ίσως το σημαντικότερο, από την πλευρά του ότι και σήμερα πλέον οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι, όπως και τότε, οι εργάτες, οι νέοι, οι λαϊκές μάζες γενικά με την ενεργό και καταλυτική συμμετοχή τους στα γεγονότα και τις εξελίξεις.
Ο δωσίλογος Παπανδρέου και το επιτελείο του, τρομοκρατημένοι μπροστά στην μεγαλύτερη απεργία της μεταπολίτευσης στις 19-20 Οκτώβρη και τις καθολικές αντιδράσεις μας στις παρελάσεις, αποφάσισε να εκβιάσει για άλλη μια φορά, προτείνοντας ένα δημοψήφισμα επικύρωσης για την νέα δανειακή σύμβαση, με το ψευτοδίλημμα αν «μένουμε στο ευρώ ή χρεοκοπούμε». Δεν λογάριασε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα υπέκυπτε και θα έδινε ένα συντριπτικό όχι στο δημοψήφισμα. Αυτό το «όχι» απειλούσε να αναβάλλει την επίθεση ενάντια στο ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα (που αποφάσισε η Ε.Ε. στις 26 Οκτώβρη), να τινάξει στον αέρα τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κράτη και να ακυρώσει την σημαντικότερη στρατηγική της ελληνικής αστικής τάξης (την συμμετοχή της στο ευρώ και την Ε.Ε.). Γι’ αυτό και συνασπίστηκαν όλοι, Μέρκελ και Σαρκοζί, Ε.Ε., βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, τα Μ.Μ.Ε. ενάντια στο δημοψήφισμα, επιβάλλοντας στον γελοίο Παπανδρέου να το ανακαλέσει.
Τώρα προχωρούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για να επιβάλλουν την νέα δανειακή σύμβαση δηλαδή μια θηριώδη επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα, ουσιαστικά την θανατική καταδίκη μας. Οι μάσκες όλων έπεσαν και η σαπίλα του πολιτικού σκηνικού προβάλει μπροστά μας. Το «αντιδεξιό» και «δημοκρατικό» ΠΑΣΟΚ συμμαχεί με την «επάρατη» Δεξιά για χάρη της «σωτηρίας της πατρίδας». Η «λαϊκή» Δεξιά του υπερπατριώτη Σαμαρά, που υποτίθεται ότι ήταν ενάντια στο Μνημόνιο, τώρα δίνει όρκους πίστης σε Τρόικα, τραπεζίτες και κερδοσκόπους, στο νέο, χειρότερο Μνημόνιο που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου. Η ομάδα των προθύμων, των κατ’ επάγγελμα «σωτήρων»-πατριωτών του Καρατζαφέρη έτρεξαν να προστεθούν στο υπηρετικό προσωπικό της «σωτηρίας της πατρίδας», αυτό το καταφύγιο όλων των απατεώνων. Αρχηγός –και πρωθυπουργός- αυτού του θιάσου ένας «επιφανής» τραπεζίτης και εκλεκτός των αγορών, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος.

Τι σημαίνει η νέα δανειακή σύμβαση για τον ελληνικό λαό

Η δωσίλογη κυβέρνηση του Παπανδρέου θριαμβολογεί μαζί με τα παπαγαλάκια της για την νέα δανειακή σύμβαση και την υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις που υποτίθεται θα πραγματοποιηθεί με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Είναι αυτή η δωσίλογη κυβέρνηση που μερικές μέρες πριν αρνιόταν ακόμη και να αναφέρει τη λέξη «κούρεμα» γιατί όπως έλεγε θα ήταν «μια καταστροφή για τη χώρα».

Τι σημαίνει κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%;

Πολύ απλά σημαίνει το κούρεμα κατά 50% όλων των αξιών της ελληνικής οικονομίας: θα πέσει κατά 50% η αξία της ατομικής περιουσίας, των καταθέσεων, των σπιτιών, των δημόσιων επιχειρήσεων και ακινήτων, της αξίας της εργατικής δύναμης (μισθοί, επιδόματα, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, κ.α.) και θα συρρικνωθεί στο μισό η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση. Όλα αυτά θα πέσουν στο μισό απ’ ότι είναι σήμερα, που μετά από τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα της τελευταίας διετίας έχουν ήδη πέσει σήμερα στο μισό σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Με άλλα λόγια μέχρι το 2020 το βιοτικό μας επίπεδο, οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα βρίσκονται στο ένα τέταρτο του 2009.
Δεύτερον, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% σημαίνει ότι ολόκληρη η δημόσια περιουσία (δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί, λιμάνια, δρόμοι, δάση, λίμνες, μνημεία, κ.α.) θα βγει στο σφυρί και θα ξεπουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί.
Τρίτον, η χώρα δηλαδή οι έλληνες εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα μπουν κάτω από την αποικιακή εποπτεία της Τρόικας για πολλές δεκαετίες. Οι επίτροποι θα είναι οι νέοι κυβερνήτες που θα αποφασίζουν για τα πάντα και που χωρίς την άδειά τους δεν θα γίνεται τίποτα. Θα είναι επίσης αυτοί που θα πουλάνε τη δημόσια περιουσία και θα εισπράττουν τα έσοδα απ’ αυτήν.
Τέταρτον, το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις. Αυτό που διατυμπανίζουν η κυβέρνηση αλλά και η Ν.Δ. το ΛΑΟΣ, η ΔΗ.ΣΥ. και τα διάφορα ΜΜΕ είναι μία απάτη. Η γνωστή απάτη που έχουν εφαρμόσει και άλλες φορές οι διεθνείς τραπεζίτες στην περίπτωση άλλων χωρών και που σαν στόχο έχει να πιστέψει ο λαός ότι «θυσιάζονται», ότι χαρίζουν ένα μέρος των απαιτήσεών τους, ότι είναι μεγαλόθυμοι και ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο και αν εργαστούμε σκληρά μπορούμε πολύ γρήγορα να ξεχρεώσουμε. Όλη αυτή η απάτη μόνο και μόνο για να μας αποσπάσουν με περισσό θράσος και την τελευταία σταγόνα αίματος που μπορούν να μας στραγγίξουν.

Το ψευτοδίλημμα: ή δανειακή σύμβαση ή χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή.

Μ’ αυτό το δίλημμα μας απειλούν συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια. Κι όμως είναι ψευτοδίλημμα. Το μνημόνιο του Μαΐου του 2010, οι τέσσερις αναθεωρήσεις του, το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και τα διάφορα χαράτσια μας έχουν οδηγήσει σε μία τρομακτική μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, στην κατάρρευση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας (με πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ κατά 12% την τελευταία τριετία) και στην εκτίναξη της ανεργίας. Τώρα με τη νέα δανειακή σύμβαση και το διαρκές μνημόνιο που τη συνοδεύει θα υπάρξει άλλη μία τεράστια μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, μία καταστροφή της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης και μία μεγαλύτερη εκτίναξη της ανεργίας. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη χρεοκοπία των ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, τότε τι είναι χρεοκοπία;
Όμως ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς, δύσκολος και σκληρός γιατί η πραγματική αιτία της κόλασης την οποία ζούμε και η οποία θα χειροτερεύει συνεχώς είναι η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και η διαχείρισή του τόσα χρόνια από τις διάφορες κυβερνήσεις. Είναι από αυτό το σάπιο και καταστροφικό σύστημα που πρέπει να απαλλαγούμε. Γι’ αυτό και κάθε κυβέρνηση «αριστερή», «προοδευτική», «λαϊκής εξουσίας» κ.α. που προτείνεται από τα κόμματα της αριστεράς, θα είναι απλώς διαχείριση ενός σάπιου και καταρρέοντος συστήματος, θα είναι μια προδοσία των συμφερόντων των ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.
Απέναντι στην κατάρρευση του ελληνικού καπιταλισμού, απέναντι στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό μας, απέναντι στην καταστροφή της ζωής μας, θα πρέπει να παλέψουμε για:

1) Να φύγουν όλοι όσοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.
2) Γενική (Πολιτική) Απεργία Διαρκείας παντού στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία κ.α. για να διώξουμε τη χούντα της Τρόικας και την χούντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ή μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
3) Συντακτική Συνέλευση για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός: Μια άλλη οργάνωση και λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής: α) Μια «πολιτική οργάνωση» της κοινωνίας, που θα στηρίζεται σε όργανα εργατικού ελέγχου σε κάθε επιχείρηση, συνοικία, νομό, βιομηχανικό κλάδο, σε Λαϊκές Συνελεύσεις στις γειτονιές ή όπου αλλού χρειάζεται, με όλα τα όργανα εκλεγμένα και ανακλητά. β) Θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να τα επιβάλουν. γ) Απέναντι στην κρίση θα εφαρμόσει ένα άμεσο πρόγραμμα σωτηρίας των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας:

– Διαγραφή του Χρέους. Δεν χρωστάμε-δεν πληρώνουμε!
– Άρνηση πληρωμής οποιουδήποτε χαρατσιού της κατοχικής κυβέρνησης
– Κατάργηση του μεσοπρόθεσμου, των μνημονίων και των μέτρων τους.
– Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο.
– Απαγόρευση των Απολύσεων. Κατάργηση κάθε ελαστικής εργασίας.
– Αύξηση των κοινωνικών δαπανών, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, πρόγραμμα δημοσίων έργων, οικοδόμησης σχoλείων, νοσοκομείων, εργατικών-λαϊκών κατοικιών και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Να συμμετέχει σε όλες τις μάχες που θα δοθούν, να βοηθήσει στην οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις πλατείες και τις γειτονιές, να δώσει δυναμικό παρόν στις απεργίες, στις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, τις διαδηλώσεις, τις συγκρούσεις και τα οδοφράγματα για να μείνει η παιδεία δημόσια και δωρεάν, για να σταματήσουν τα μέτρα και οι πολιτικές που ρημάζουν τις ζωές και το μέλλον μας. Η φετινή διαδηλωση του πολυτεχνείου να είναι η αρχή νέων σκληρών αγώνων ενάντια στη χούντα «εθνικής σωτηρίας» που μας έχουν επιβάλει. Να ανοίξουμε τον δρόμο για μια άλλη διαχείριση και οργάνωση της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση που θα έχει στο κέντρο της τις ανθρώπινες ανάγκες, τις ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Για μια κοινωνία Σοσιαλιστική.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ