Όχι στο “Νέο” Σχολείο και στις Συγχωνεύσεις – Προκήρυξη Μαθητικής Αντεπίθεσης

ΟΧΙ  ΣΤΟ  «ΝΕΟ»  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΚΑΙ  ΣΤΙΣ  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ!

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ  ΚΙ  ΑΓΩΝΑΣ  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣΓΙΑ  ΝΑ  ΣΩΣΟΥΜΕ  ΤΑ  ΣΧΟΛΕΙΑ  ΜΑΣ

Τετάρτη 11 Μάη,    ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ  ΑΠΕΡΓΙΑ


Εδώ και περίπου ένα χρόνο η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει μία άγρια επίθεση εναντίον της νεολαίας και των εργαζομένων, κάτω από τις οδηγίες του μνημονίου που έχει υπογράψει με την περίφημη τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Με τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα έχει κόψει μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, έχει καταργήσει συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, έχει επιβάλλει αυξήσεις παντού (φόρους, τρόφιμα, εισιτήρια, διόδια), έχει σχεδόν διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ για την παιδεία έχει μειώσει κατά 1/3 τη χρηματοδότηση. Κι ενώ στην αρχή μας έλεγε ότι αυτές οι θυσίες που κάναμε θα ήταν οι τελευταίες και μετά «θα δούμε φως στο τούνελ», τώρα ετοιμάζει στο τέλος του χρόνου νέο μνημόνιο, ακόμα πιο σκληρό από αυτό και ομολογεί και η ίδια ότι θα είμαστε για αυτήν την κατάσταση τουλάχιστον για 20 χρόνια (επί της ουσίας για πάντα). Οι «κουστουμαρισμένοι κανίβαλοι» της τρόικας μάλιστα δήλωσαν ότι 50 δις από το συνολικό ποσό που πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος θα είναι από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!! Δάση, παραλίες, νησιά, δημόσιες επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία, όλα θα πουληθούν όσο όσο για να γλιτώσουν οι έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες  από την κρίση! Κι ενώ όλοι κάνουμε θυσίες, η κυβέρνηση δίνει ακόμα 30 δις στις τράπεζες, σα να μην έφταναν τα 78 που τους έδωσε μέσα σε 2 χρόνια!

Όπως είναι προφανές το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νεολαία και ειδικά για τους μαθητές δεν είναι καθόλου ρόδινο. Είναι το μέλλον της ανεργίας, της κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της επισφάλειας. Επομένως το να δίνονται έστω και αυτά τα λίγα χρήματα που δίνονται τώρα από το κράτος για τη λειτουργία των σχολείων φαίνεται εντελώς παράλογο και για τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες και για τα τσιράκια τους, τα επίσημα δηλαδή πολιτικά κόμματα. Όπως κάθε άλλη δαπάνη έτσι και η παιδεία πρέπει σύμφωνα με τη λογική τους  να εκμηδενιστεί για να μπορεί το ελληνικό κράτος να πληρώνει τα δάνεια και τα χρέη του.

Έτσι το υπουργείο Παιδείας και η Διαμαντοπούλου έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν πλήρως το μνημόνιο στην Παιδεία με δύο επιθέσεις ταυτόχρονα:

1. Με τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων. Με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου σχεδόν 2000 σχολεία στην Ελλάδα συγχωνεύονται ενώ περισσότερα από 200 καταργούνται! Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει σχολικά συγκροτήματα «μαμούθ» στοιβάζοντας 30 και 40 μαθητές σε μία τάξη. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε πολλές περιοχές οι μαθητές θα πρέπει να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να πηγαίνουν στο σχολείο και μάλιστα με δικά τους έξοδα! Παράλληλα, η ποιότητα του μαθήματος θα πέσει κατά πολύ, αφού πέρα από το υπεράριθμο των μαθητών σε μία τάξη, η κάθετη μείωση του αριθμού των καθηγητών ήδη ετοιμάζεται. Οι συγχωνεύσεις δηλαδή των σχολείων έχουν ένα βασικό σκοπό: Το πέταγμα όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία για την εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων. Οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα όχι απλά δε θα σταματήσουν αλλά σύντομα θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

2. Με το «νέο λύκειο» ή  «νέο σχολείο» που ανακοίνωσε η Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία του Λυκείου (σύντομα θα ανακοινωθούν και για τις υπόλοιπες βαθμίδες) οι οποίες- όσο και να το υποστηρίζει η υπουργός- δεν έχουν καμία παιδαγωγική βάση. Αντιθέτως με την εισαγωγή- πέρα από τις βασικές κατευθύνσεις- και διάφορων «υποκατευθύνσεων» γίνεται πλέον δυνατό σε ένα και μόνο σχολείο να υπάρχουν ακόμα και δέκα διαφορετικά προγράμματα σπουδών. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι η ύλη πλέον δε θα είναι ενιαία για κάθε μάθημα, αλλά θα αλλάζει από σχολείο σε σχολείο, σημαίνει την κατάργηση του ενιαίου προγράμματος, το δικαίωμα δηλαδή που είχαν όλοι οι μαθητές, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, είτε από χωριό είτε από πόλη, τελειώνοντας το σχολείο να έχουν πάρει την ίδια ποιότητα μόρφωσης. Οι ανακοινώσεις του νέου σχολείου δεν έχουν τελειώσει. Με όσα έχουν μαθευτεί εώς τώρα όμως είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, πράγμα που θα σημάνει και την οριστικά εγκατάλειψή τους, και να προσαρμοστεί ο μαθητής στο μέλλον που του επιφυλάσσει η χούντα του μνημονίου.

Δεν πρέπει πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν ο οποίος φταίει για τη σημερινή κατάσταση! Σε κανέναν πολιτικό που μας υποσχόταν καλύτερη παιδεία, σε καμιά κυβέρνηση που ξεπουλάει τα σχολεία σαν προϊόντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή κα να «περιμένουμε να δούμε», γιατί τα αφεντικά και τα κόμματά τους έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους. Τώρα είναι η στιγμή να παλέψουμε και να σώσουμε τα σχολεία και μαζί μ’ αυτό να ξεφορτωθούμε μια και καλή την κυβέρνηση, την Τρόικα κι όσους διαλύουν το μέλλον μας.

Σαν Μαθητική Αντεπίθεση η πρότασή μας για το μαθητικό κίνημα είναι:

Να δημιουργήσουμε σε κάθε σχολείο ομάδες και επιτροπές μαθητών που θα αναλάβουν την ενημέρωση για αυτά τα θέματα, που θα συζητάνε και θα σχεδιάζουν τη δράση τους.

– Να αυτοοργανωθούμε: Σε όλα τα σχολεία να γίνουν συνελεύσεις όπου οι οι μαθητές θα αποφασίζουν τον αγώνα τους. Να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό μαθητών και σχολείων που θα συντονίζει τις δράσεις μας στις γειτονιές και στην πόλη.

– Να χρησιμοποιήσουμε δυναμικές μορφές πάλης. Απέναντι σ’ αυτή τη σαπίλα και σ’ αυτούς που μας στερούν το μέλλον δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μορφή βοηθήσει τον αγώνα. Αποχές, καταλήψεις, μαχητικές διαδηλώσεις.

– Το ότι η κυβέρνηση κλείνει σχολεία και διαλύει την παιδεία, δεν αφορά μόνο τους μαθητές. Πρέπει να βρούμε συμμάχους για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι δύσκολος. Πρέπει λοιπόν να βγούμε στις γειτονιές μας και να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους εργαζόμενους, και κυρίως τους μαθητές από άλλα σχολεία, και να τους καλέσουμε να παλέψουν μαζί μας.

Η μάχη για την ύπαρξη των σχολείων, για τη λειτουργία τους με αξιοπρεπείς όρους, για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για να μην περάσει ο νόμος της Διαμαντοπούλου, είναι μάχη ενάντια στο μνημόνιο και στην καταιγίδα μέτρων που έρχεται. Σ’ αυτή τη μάχη η νεολαία και οι μαθητές πρέπει να μπούμε μπροστά και να βγούμε νικητές,

– Να μην περάσει ο νόμος της Διαμαντοπούλου για το νέο σχολείο.

– Καμία συγχώνευση- κανένα κλείσιμο σχολείου.

– Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

– Κάτω η χούντα του μνημονίου. Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας.

Η Μαθητική Αντεπίθεση συναντιέται κάθε Σάββατο στις 17.00 στο στέκι Ίσκρα στην οδό Αμύντα 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης