Mαρινόπουλος: συμφωνία με πολλά ερωτηματικά. Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων

Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας – Να μην κλείσει κανένα κατάστημα!

Επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα

 Μετά την υπογραφή της περιβόητης συμφωνίας Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη και την αναβολή της εκδίκασης του άρθρου 99 για τις 14 Δεκέμβρη, κατατέθηκε στις 28/09  στη γραμματεία του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας “Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ” καθώς και των εταιρειών Ξυνός, Express Μαρινόπουλος και Πειραϊκόν.

Το ποσοστό των πιστώσεων έφτασε το 70,2% (το 60% ήταν απαραίτητο για την επίτευξη της συμφωνίας) για την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106Β και 106Θ, ενώ το ποσοστό των ενέγγυων πιστωτών που συναίνεσαν έφτασε στο 64,5%. Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 19 Οκτωβρίου. 

Τα βασικά στοιχεία του επιχειρηματικού  σχεδίου των 21 ετών της νέας εταιρείας είναι:

1) Οι τέσσερις εταιρείες προς εξυγίανση θα ενοποιηθούν σε μια νομική οντότητα ενώ οι εταιρείες Κρόνος, Μαρκέτα, Αρβανιτίδης και Παλμύρα θα συνεχίζουν να λειτουργούν ως ξεχωριστές. 

2) Η νέα εταιρεία θα έχει κοινή κι ενιαία πολιτική στον τρόπο λειτουργίας, στις τιμές κλπ. σε Αθήνα και Πειραιά. 

3) Όσον αφορά τις πωλήσεις ο στόχος είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών σε 1,03 δισ. το πρώτο έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας (το 2015 ο Μαρινόπουλος είχε τζίρο 1,27 δισ.). Για το δεύτερο έτος ο συνολικός τζίρος εργασιών αναμένεται ν’ αυξηθεί κατά 17%  για το τρίτο 9% , το τέταρτο και το πέμπτο 2% , για το έκτο κι έβδομο έτος 1% και από το όγδοο και μετά εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα παραμένει σταθερός στα επίπεδα του εβδόμου  έτους μέχρι και τη λήξη του σχεδίου. 

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση θα υπάρξει δανεισμός ύψους 352 εκατομμυρίων με εταιρική εγγύηση του Σκλαβενίτη. Το επιτόκιο θα είναι σε euribor +  1,5% για 15 χρόνια ενώ θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η αποπληρωμή της θα είναι σε 10 ισόποσες ή άνισες δόσεις επίσης προβλέπεται και δόση  balloon (δηλαδή στη λήξη θα καταβληθεί το 70 % του αρχικού κεφαλαίου).

Όλα φαίνονται «θετικά» αλλά όμως υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Στη συμφωνία δεν υπάρχει ούτε μισή λέξη για το τι  θα γίνει με τους 10800 εργαζομένους που μπορεί να λέγεται ότι θα παραμείνουν όλοι γενικά και  αόριστα καθώς, όμως δεν υπάρχει καμία εμπράγματη εγγύηση γι’ αυτό, παρά το θετικό βήμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Ό,τι και να γίνει σ’ αυτή την ιστορία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλείσουν πολλά καταστήματα , και επομένως μπορεί να χαθούν θέσεις εργασίας θα υπάρξουν μειώσεις μισθών άσχετα  με το τι ακούγεται. 

Η κυβέρνηση έχει βασική ευθύνη, γιατί για το μέλλον των εργαζομένων δεν λέει κουβέντα γεγονός που δείχνει ότι το μόνο της ενδιαφέρον είναι η προστασία των εκάστοτε Μαρινόπουλων.

Γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι πρέπει να  είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για να αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών. Ειδικά τώρα που έρχονται και τα δολοφονικά αντεργατικά μέτρα, που δίνουν μεγάλα περιθώρια στους εργοδότες για ομαδικές απολύσεις, μείωσης μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.α.

Εδώ να σημειώσουμε την παθητική στάση του επιχειρησιακού σωματείου που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, όσον αφορά το γιατί όλους αυτούς τους μήνες δεν έκανε ούτε μια συνέλευση ούτε μια στάση εργασίας, ούτε μια παράσταση διαμαρτυρίας.

Η μόνη λύση είναι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανωθούμε σε επιτροπές σε κάθε κατάστημα που θα αποφασίζουν για τις κινήσεις μας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και την ενότητα όλων  των εργαζομένων για να διασφαλίσουμε την εργασία μας, τους μισθούς μας και παράλληλα να σταματήσουμε και να τσακίσουμε όλη αυτή την αντεργατική λαίλαπα που μας ετοιμάζουν. 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Εμπόριο