Στην υπεράσπιση του Οκτώβρη – Λέον Τρότσκι. Νέα έκδοση από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη

Ειδική Σειρά, Νο 1

Για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβριος 2016

Το 1932 η σοσιαλδημοκρατική φοιτητική ένωση της Δανίας κάλεσε τον Λέον Τρότσκι να δώσει μια διάλεξη με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο διάλεξη δόθηκε στο στάδιο της Κοπεγχάγης στις 27 Νοεμβρίου μπροστά σε 2.500 ακροατές. Την εποχή εκείνη ο Τρότσκι ήταν εξόριστος στη Πρίγκηπο της Τουρκίας. Ήδη από το 1927, ο Τρότσκι είχε εκδιωχτεί από την κεντρική επιτροπή του μπολσεβίκικου κόμματος και το 1928 είχε εξοριστεί στην Άλμα – Άτα, του σημερινού Καζακστάν.
Για τη διάλεξη δόθηκε στον Τρότσκι προσωρινή άδεια μόνο 8 ημερών και ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στην Κοπεγχάγη ήταν αρκετά περιπετειώδης, με πλοίο μέχρι τη Μασσαλία και από εκεί με αυτοκίνητο μέχρι τη Δανία. Η διάλεξη της Κοπεγχάγης είναι για τους έλληνες επαναστάτες μαρξιστές σημαδιακή και ιστορική: Στο πέρασμα του πλοίου από τον Πειραιά πολλοί οπαδοί του, τροτσκιστές και αρχειομαρξιστές, τον επευφήμησαν. Το ίδιο επαναλήφτηκε όταν το πλοίο πέρασε τον ισθμό της Κορίνθου, όπου αυτή τη φορά του πέταξαν λουλούδια και φώναζαν «Ζήτω ο Τρότσκι» και «Ζήτω ο Κομμουνισμός»!
Αν και η διάλεξη περιορίστηκε σε ένα καθαρά επιστημονικό – φιλοσοφικό επίπεδο (ήταν όρος από την κυβέρνηση της Δανίας, η οποία απαγόρευσε και τη ραδιοφωνική της μετάδοση) είναι μια συνοπτική περίληψη του έργου του, Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης. Ο λόγος του Τρότσκι, από τη μια μεριά είναι μια θαυμάσια έκθεση του ρόλου που έπαιξαν οι τάξεις στη Ρωσία, των γεγονότων, των αιτιών, της στρατηγικής και τακτικής του επαναστατικού κόμματος των Μπολσεβίκων, όλων των λόγων που οδήγησαν στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Από την άλλη, ξεχωρίζει για το περιεχόμενό της, τη σημασία, τη σύγκριση του νέου καθεστώτος με το παλιό, της εργατικής εξουσίας με τον καπιταλισμό. Δεν σταματάει όμως μόνο σ’ αυτά. Συνεχίζει και περιγράφει με αδρές γραμμές τον σοσιαλισμό: «Ο Σοσιαλισμός θα σημάνει ένα πήδημα απ’ το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας, με μιαν ακόμη έννοια: Ότι ο σημερινός άνθρωπος, με όλες του τις αντιφάσεις και χωρίς αρμονία, θ’ ανοίξει το δρόμο για ένα ανθρώπινο είδος νέο και πιο ευτυχισμένο».
Οι Εκδόσεις Εργατική πάλη, εκδίδουν αυτό το εξαιρετικό κείμενο του Λέον Τρότσκι, με τίτλο Στην Υπεράσπιση του Οκτώβρη, που είναι απαραίτητο για όλους τους αγωνιστές του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Αυτό το κείμενο, είναι η αρχή μιας σειράς εκδόσεων στα πλαίσια των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης που συμπληρώνονται του χρόνου.

Από τον Πρόλογο

%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%87%ce%b1%ce%b3%ce%b7-net