Μετανάστες – ντόπιοι, εργάτες ενωμένοι!

Η κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης κατά των μεταναστών και των προσφύγων έχει ανοίξει τον δρόμο σε επιχειρήσεις-σκούπα της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις όπως στον Άγιο Παντελεήμονα και την Πάτρα. Σαν να μην έφταναν οι δεκάδες μετανάστες που έχουν βασανιστεί και δολοφονηθεί απ’ την αστυνομία, τώρα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ διαγωνίζονται για το ποιος θα προωθήσει περισσότερο την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ενώ τα ΜΜΕ με ομοβροντία εκπομπών καλλιεργούν το φόβο και την ανασφάλεια.

Όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι τα νέα μέτρα δεν είναι ρατσιστικά, γιατί τάχα δεν αφορούν τους «νόμιμους» μετανάστες (που έχουν χαρτιά), αλλά τους «παράνομους». Όμως είναι υποκριτές. Ο διαχωρισμός σε παλιούς «νόμιμους» και νέους «παράνομους» είναι μια απάτη, αφού η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα είναι χωρίς χαρτιά. Γι’ αυτό φροντίζουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιες οι κυβερνήσεις και οι κρατικοί μηχανισμοί, που με εξοντωτικές προϋποθέσεις και διαδικασίες (ένσημα, υπηρεσίες που τους συμπεριφέρονται ταπεινωτικά κλπ.), έχουν κάνει τη νομιμοποίηση άπιαστο όνειρο για τους μετανάστες και τους έχουν ρίξει στα νύχια κυκλωμάτων «επιτήδειων» (δικηγόρων, αστυνομικών κλπ.).

Δεν έρχονται οι μετανάστες για «τουρισμό» στην Ελλάδα από τις ρημαγμένες περιοχές του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, της Αφρικής… Αλλά επειδή είναι θύματα του πολέμου και της «παγκοσμιοποίησης», της φτώχειας, εξαθλίωσης και πείνας που έχουν σπείρει οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές, βομβαρδίζοντας και καταληστεύοντας τη γη και τις χώρες τους. Με συνένοχες τις ελληνικές κυβερνήσεις, που συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά εκστρατευτικά σώματα.

Ισχυρίζονται ότι η εισροή των μεταναστών αυξάνει την εγκληματικότητα και την ανεργία.

Όμως η ανεργία και η εγκληματικότητα, η ανασφάλεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές των αστικών κέντρων, δεν είναι αποτέλεσμα των πολλών μεταναστών. Αλλά της αποβιομηχάνισης -καθώς εργοστάσια κλείνουν και μεταφέρονται στο εξωτερικό, αφού τα αφεντικά τους έχουν αρπάξει και φάει τις επιχορηγήσεις και τα θαλασσοδάνεια-, της χρεοκοπίας φτωχών και μεσαίων αγροτών που αναγκάζονται να μετακομίσουν στις πόλεις, του κλεισίματος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της λεηλασίας και της τελευταίας γωνιάς πρασίνου και φυσικού περιβάλλοντος από τα αρπακτικά του κέρδους…

Ειδικά η ανεργία είναι το αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους, αλλά επίσης αποτελεί και το βασικό τους όπλο για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατά συνέπεια των κερδών των επιχειρήσεων. Η ανεργία όμως δεν είναι απλά ένα οικονομικό μέγεθος, αλλά ένας «καρκίνος» που σαπίζει την κοινωνία. Ερημώνει περιοχές ολόκληρες και δημιουργεί στρατιές κοινωνικά αποκλεισμένων, με αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα σ’ εκείνα τα στρώματα που αντιμετωπίζουν τις πιο άγριες συνθήκες απασχόλησης και ζωής.

Ισχυρίζονται οι επαγγελματίες του ρατσισμού ότι χρειάζεται να μπει όριο στον αριθμό των μεταναστών και ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει.

Όμως το αντίθετο συμβαίνει. Όλοι ξέρουν ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται στις πιο βαριές, κακοπληρωμένες και «μαύρες» δουλειές, είτε στα εργοστάσια είτε στον αγροτικό τομέα. Τα αστικά κόμματα σκούζουν τώρα ενάντια στους μετανάστες – αλλά χωρίς την άγρια εκμετάλλευσή τους η ελληνική βιομηχανία, βιοτεχνία και γεωργία θα είχαν προ πολλού καταρρεύσει. Όπως θα ήταν πολύ πιο δύσκολη και η διαβίωση ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην φτηνή και συνήθως «μαύρη» παροχή υπηρεσιών από τους μετανάστες (φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών, καθαριότητα, οικιακές υπηρεσίες κλπ.). Ποιος ξεχνάει τον μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες (μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους) στους εργολάβους καθαρισμού, όπως ήρθε στο φως με την δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα; Ποιος ξεχνάει τους σύγχρονους «σκλάβους της φράουλας» στη Μανωλάδα;

Εξάλλου, η κατανάλωση αυτών των ανθρώπων, η φορολόγησή τους και οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία (για να «νομιμοποιηθεί» ένας μετανάστης χρειάζεται 200 ένσημα τον χρόνο) αιμοδοτούν όλη την οικονομία.

Η επίθεση ενάντια στους μετανάστες έχει στόχο να μας διαιρέσει σε έλληνες και ξένους εργάτες χτυπώντας τα δικαιώματα όλων μας. Καμιά κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ δεν πρόκειται να διώξει όλους του μετανάστες. Τους χρειάζονται να ζουν ελεγχόμενοι σε γκέτο και σε κατάσταση παρανομίας και φόβου, για να τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο (χαμηλοί μισθοί, ανασφάλιστοι μέσα σε άθλιες συνθήκες) και έτσι να πιέζουν και τους ντόπιους να δεχτούν τις ίδιες συνθήκες εργασίας.

Το αίτημα για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις εξισώνει έλληνες και ξένους εργάτες και τους ενοποιεί. Χωρίς ενότητα και αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα, η εργατική τάξη δεν μπορεί να κοντραριστεί με το κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνδικάτο οικοδόμων, που με μια απεργία την περίοδο των ολυμπιακών έργων θα μπορούσε να κάνει τους καπιταλιστές να χάσουν τον ύπνο τους – όμως δεν δεχόταν τους αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε αγώνας να είναι ανέφικτος, αφού οι μισοί και πλέον εργάτες στα εργοτάξια ήταν μετανάστες.

Η λύση για την καλυτέρευση της ζωής μας δεν βρίσκεται στο αλληλοφάγωμα και την διάσπαση αλλά στους κοινούς αγώνες.

Αγώνες ενάντια στην ανεργία, με στόχο την απαγόρευση των απολύσεων, την κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν ή κλείνουν, την επανεθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ κάτω από εργατικό έλεγχο.

Αγώνες ενάντια στην πτώση του βιοτικού μας επιπέδου – με στόχο τα 1400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό για όλους, την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή μισθών και συντάξεων, την φορολόγηση του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την εθνικοποίηση των τραπεζών και πάγωμα των χρεών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Για να έχουν αποτελεσματικότητα αυτοί οι αγώνες μας,  για να μπορέσουμε να πάμε κόντρα σε κεφάλαιο και κυβέρνηση, χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη.

Χρειάζεται να απαιτήσουμε:

  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις, με ριζική απλοποίηση των διαδικασιών. Ίσα δικαιώματα – κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών.
  • Κατάργηση όλων των αντιμεταναστευτικών, ρατσιστικών μέτρων της ΕΕ (συνθήκες Σένγκεν, Δουβλίνου κλπ.)
  • Παραδειγματική τιμωρία όσων αστυνομικών εμπλέκονται σε κάθε είδους κακοποίηση μεταναστών και στα δουλεμπορικά κυκλώματα.
  • Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις. Κέντρα υποδοχής και ξενώνες φιλοξενίας με πλήρη υποδομή για πρόσφυγες και άστεγους.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ