Κάτω τα χέρια από την Kοινωνική Aσφάλιση

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

  • ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ “ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ”
  • ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Kανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αυταπάτη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και για τη φύση  του «διαλόγου» που έχει ξεκινήσει για το ασφαλιστικό. Είναι απλά,  ένας ακόμη, στημένος διάλογος, μια συνειδητή εκστρατεία ψεύδους, υποκρισίας και κινδυνολογίας από τη μεριά της κυβέρνησης, των εργοδοτών, της Ε.Ε., διαφόρων διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ), των ΜΜΕ και των κάθε είδους ακριβοπληρωμένων δημοσιογράφων, «ειδικών» κλπ.

Ο στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα ελλείμματα και τα χρέη των Ταμείων και της οικονομίας συνολικά, ώστε να μας «πείσουν»  ότι χρειάζονται σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα τύπου Γιαννίτση και Σπράου, που θα ξηλώσουν ακόμη περισσότερο ή θα καταργήσουν οριστικά την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα θέλουν να σφυγμομετρήσουν τις διαθέσεις αντίστασης όλων όσων πλήττονται.

Υποκριτικά τώρα υπόσχονται ότι το κράτος ΘΑ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ΘΑ ελέγχει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ώστε να μην εισφοροδιαφεύγει κανείς, οι  εργοδότες ΘΑ δηλώνουν όλους τους εργαζόμενους κανονικά και ΘΑ πληρώνουν τις εισφορές με ευκολίες πληρωμής και ανάλογα με το τζίρο (δηλ. τις πωλήσει τους)! Όλοι μαζί, εργοδότες, κράτος και κυβερνήσεις, ΘΑ αναλάβουν (ίσως και σε συνεργασία με τις τράπεζες) την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, την πάταξη της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης! Ακόμη «δεσμεύονται» ότι ΔΕΝ θα αυξήσουν το όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα έτη εργασίας, ότι ΔΕΝ θα μειώσουν τις συντάξεις και τις παροχές. Όλα αυτά, αν και αυτονόητα, 60 χρόνια τώρα ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, γιατί απλά ούτε στο παρελθόν ούτε και τώρα θέλουν κάτι τέτοιο.

Από το 1950 έως το 1985 περίπου, εργοδότες, κυβερνήσεις και κράτος στέρησαν από τα ασφαλιστικά ταμεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα περίπου 180 δις ευρώ με διάφορους τρόπους:  άτοκη κατάθεση των αποθεματικών στις τράπεζες, «θαλασσοδάνεια» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ομόλογα του δημοσίου. Αλλά και κάθε χρόνο απομυζούν από τα Ταμεία δεκάδες δις ευρώ με την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή των εργοδοτών (ιδιωτών και δημοσίου), με τις συνεχείς ρυθμίσεις (βλέπε διαγραφή) χρεών, με την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία, τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, με την σπατάλη και κακοδιαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, και με κάθε είδους νεοφιλελεύθερες συνταγές.. Μόνο από την εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται ότι τα Ταμεία χάνουν 8 δις ευρώ ετησίως ενώ τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου ανέρχονται στα 12 δις ευρώ!

Ήδη εφαρμόζονται διάφορες διατάξεις προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων (κάποιες από αυτές η σημερινή κυβέρνηση είχε «δεσμευτεί» προεκλογικά ότι θα τις καταργήσει!), με τους οποίους χιλιάδες ασφαλισμένοι από διάφορα ταμεία συνταξιοδοτούνται με χειρότερους όρους (αυξημένα όρια ηλικίας και μειωμένες συντάξεις). Τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν συνολικά 7 αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, αμέτρητες υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και αποφάσεις των διορισμένων από τις κυβερνήσεις διοικήσεων των Ταμείων, που έκαναν όλο και πιο δύσκολες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και μείωναν τις παροχές. Όλοι υπόσχονταν ότι ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, αν όχι οριστικά, έστω για δεκαετίες και όλοι ΑΠΕΤΥΧΑΝ, χωρίς κανείς ποτέ να απολογηθεί. Και κάθε φορά ζητούν από τους εργαζόμενους νέες θυσίες.

Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν:

  • Μία βασική εθνική σύνταξη, ύψους 150 έως 300 ευρώ μηνίαίως, που θα χορηγείται από το κράτος ανεξάρτητα από ένσημα ή έτη εργασίας, σε όποιον θέλει να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 65 ετών ή αργότερα.
  • Μία επιπλέον βασική σύνταξη, ύψους 200 περίπου ευρώ μηνιαίως μεικτά, που θα χορηγείται από τους ασφαλιστικούς φορείς σε όποιον έχει 4.500 ένσημα ή 15 έτη εργασίας. Όσοι έχουν περισσότερα ένσημα ή έτη εργασίας, ίσως τελικά πάρουν κατιτίς παραπάνω.
  • Κατά τα άλλα, όποιος «σπάταλος» συνταξιούχος δεν είναι ικανοποιημένος με τα 500 ευρώ μεικτά τον μήνα, αποκτά το δικαίωμα να δουλεύει για όσο θέλει μετά το 65ο έτος της ηλικίας του! Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάθε είδους (Βαρέα και Ανθυγιεινά, 35ετια, μητρότητα κ.α.) καταργούνται, ενώ με διάφορα κίνητρα παραμονής στην εργασία ο ασφαλισμένος (ακόμη και ο «συνταξιούχος» των 500 ευρώ) εξωθείται να συνεχίσει να δουλεύει. Ειδικά για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των ετών εργασίας, έως και 15 ή 17 έτη.

Αυτό είναι το «νέο βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» που οραματίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της πλήρους υποταγής της Ασφάλισης στην στήριξη των καπιταλιστικών κερδών είναι ότι ανοικτά πλέον προτείνουν τα χρήματα του ταμείου ανεργίας να δίνονται στους εργοδότες και όχι στους ανέργους, δηλαδή να πληρώνουμε τους εργοδότες για να μας απασχολούν! Ουσιαστικά  κυβέρνηση και εργοδότες στοχεύουν στην κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, στην μετατροπή της σύνταξης σε ένα πενιχρό βοήθημα ελεημοσύνης, και στην εργασία μέχρι τον θάνατο.

Όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα μέχρι σήμερα ξηλώνουν διαρκώς την Κοινωνική Ασφάλιση, μειώνουν τις κρατικές δαπάνες και μετακυλούν το κόστος στις πλάτες των ίδιων των ασφαλισμένων/συνταξιούχων και των Ταμείων. Για ποιο λόγο; Για να εξοικονομήσουν χρήματα για τους αναξιοπαθούντες επιχειρηματίες, για να στηρίξουν τα κέρδη τους, για να τους βγάλουν από τη κρίση τους. Δεν φταίει η ανικανότητα ή τα διαχειριστικά λάθη των κυβερνήσεων και των επιτελείων τους (που και αυτά ισχύουν), αλλά ότι για όλους αυτούς η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ένα βάρος που πρέπει να ξεφορτωθούν, ενώ για εμάς είναι η ίδια μας η ζωή.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία και η Κοινωνική Ασφάλιση κινδυνεύουν από την ίδια την οικονομική κρίση του συστήματος και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Από την λογική του κέρδους, της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού που οδηγούν την οικονομία στη κρίση.  Σύμφωνα με αυτή την λογική τα χρήματα για την στοιχειώδη προστασία των πιο αδύναμων ή ανίκανων προς εργασία στρωμάτων (άνεργοι, ασθενείς, παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι κλπ) είναι σπατάλη που περιορίζει τα περιθώρια κερδοφορίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης σαν τη σημερινή.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι και συνταξιούχοι,

απέναντι στην επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση μοναδική διέξοδος είμαστε ΕΜΕΙΣ, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί κάθε πλούτου. Πρέπει από τώρα να προετοιμάσουμε την αντίστασή μας. Για την σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης θα χρειαστούν μαζικοί, ενωτικοί και ανυποχώρητοι αγώνες, με την συμμετοχή όλων όσων πλήττονται. Να οργανώσουμε εμείς οι ίδιοι τέτοιους αγώνες μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές. Να οικοδομήσουμε παντού Επιτροπές Αγώνα για την σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να προχωρήσουμε σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις δρόμων ή δημοσίων κτιρίων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Σύνταξη στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ. Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας για 35 έτη εργασίας ή 10.500 ένσημα.
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι: κράτος και εργοδότες.
  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, ντόπιους και μετανάστες.
    Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις ίσο με τον μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας και όχι μικρότερο από το βασικό
  • Επίδομα ασθενείας ίσο με τον μισθό και όχι μικρότερο από τον βασικό μισθό
  • Να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα ασφαλιστικά ταμεία τους
  • Ενοποίηση των ταμείων στη βάση των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τους ασφαλισμένους

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ

  • Κατώτερο βασικό μισθό 1.400 ευρώ. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθού: άμεσα 35ωρο, 5θήμερο.
  • Κατάργηση κάθε είδους επισφαλούς, ελαστικής, ανασφάλιστης εργασίας.
  • Μείωση τιμών στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, ειδικά στα τρόφιμα. Κατάργηση ΦΠΑ. Προοδευτική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων εισοδημάτων. Εργατικός έλεγχος στις τιμές και στα τραπεζικά επιτόκια
  • Κατάργηση του δημόσιου χρέους
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους. Αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικούς τομείς, δημόσια και κοινωφελή έργα. Ριζική μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς και αστυνομία
  • Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, επανεθνικοποίηση των ΔΕΚΟ με έλεγχο των εργαζομένων και μείωση των τιμολογίων
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή απολύουν.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ