Όλοι στην απεργία στις 10 Φλεβάρη!

ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Με επιχείρημα τα τεράστια ελλείμματα και χρέη που έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπάλληλων.

Πρόγραμμα «Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει «εξοικονόμηση» πάνω από 10 δις ευρώ για το 2010. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν στην πλειοψηφία τους από τη μείωση των εισοδημάτων και των εργατικών κατακτήσεων, και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο (προβλέπονται προσλήψεις μόλις 3.000 εκπαιδευτικών από 6.400 που διόρισε φέτος, 1.000 αστυνομικών και 3.000 γιατρών και νοσηλευτών). Η επίθεση θα συνεχιστεί και τα επόμενα 2 χρόνια, καθώς η «εξοικονόμηση» για το 2011 και το 2012 θα είναι περίπου 14 δις ευρώ! Όμως είναι βέβαιο ότι αυτά τα δρακόντεια μέτρα δεν αρκούν για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία είναι αδύνατη εξαιτίας της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Γι αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα θα πάρει και νέα σκληρότερα μέτρα, όχι γιατί «πιέζεται» από την ΕΕ, όπως έντεχνα διαδίδει, αλλά γιατί διαπνέεται από την ίδια νεοφιλελεύθερη λογική, που ζητά την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Μισθολογικά – Φορολογικό

Το εισόδημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί σημαντικά: είτε με τη μείωση κατά 10% όλων των επιδομάτων εκτός των οικογενειακών (θα κρατηθούν αναδρομικά από 1/1/2010) που ισοδυναμεί με μείωση των αποδοχών τουλάχιστον κατά 4%, είτε με το πάγωμα των μισθών για όσους έχουν μικτές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ – σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 60-70% των εργαζομένων στο δημόσιο. Όμως η μείωση του εισοδήματος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη φορολογική λαίλαπα, έμμεση και άμεση. Στην άμεση φορολογία, ανακοινώθηκε η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών και ετοιμάζεται η μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ σε 6.000 ευρώ. Αν και τα παραπάνω θα εξειδικευτούν με την εισοδηματική πολιτική μέσα στον Φλεβάρη, είναι βέβαιο ότι θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση αν όχι και χειρότερη.

Ασφαλιστικό

Στην κατεύθυνση της περικοπής των δαπανών και της άρνησης του κράτους να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρά ο «διάλογος» για το ασφαλιστικό. Πέρα από την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, σχεδιάζονται μέτρα που ουσιαστικά καταργούν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και συνδέουν τις εισφορές με το ύψος της σύνταξης. Μιλούν λοιπόν για μια «εθνική» σύνταξη για όλους, ύψους 360 ευρώ το μήνα, για 15 χρόνια δουλειάς, και από εκεί και πάνω το ύψος της σύνταξης θα αυξάνεται ελάχιστα ανάλογα με τις εισφορές. Επίσης προτείνεται οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011 να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Σχέδιο Καλλικράτης – Περιφερειακή ανασυγκρότηση

Με το σχέδιο αυτό επιχειρείται η μεταφορά της παιδείας, υγείας και πρόνοιας από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιβάλλει δίδακτρα ή φόρους για να λειτουργήσουν τα σχολεία, θα καθορίζει ένα μέρος του αναλυτικού προγράμματος και θα αναλάβει τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Το αποτέλεσμα θα είναι να μεταφερθεί το κόστος της εκπαίδευσης στους γονείς, στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, να κατηγοριοποιηθούν ταξικά οι σχολικές μονάδες, να ανοίξει ο δρόμος ώστε η αγορά και οι επιχειρήσεις να παρεμβαίνουν ελεύθερα στη λειτουργία των σχολείων, η μόρφωση να περιοριστεί σε δεξιότητες και να ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (προσλήψεις από τη σχολική μονάδα κ.α.). Τέλος, η αξιολόγηση με τις καταστροφικές συνέπειές της για την εκπαίδευση, τα μέλη της και την κοινωνία, συνδέεται άμεσα και στενά με την αποκέντρωση.

H Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών μπροστά σε αυτή τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και στην οικονομική κρίση που απειλεί τα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα και την έννοια του δημόσιου σχολείου, θεωρεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας αγώνας διαρκείας. Σ’ αυτή τη συγκυρία είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε οι αγώνες όλων των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να είναι ενωτικοί και ο αγώνας διαρκείας να πραγματοποιηθεί με διάφορες μορφές πάλης, από διαδηλώσεις μέχρι απεργία διαρκείας.

Σε αυτή τη λογική η πρότασή μας στις Γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών θα είναι: Μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια στις 10 Φλεβάρη. Νέες γενικές συνελεύσεις αμέσως μετά την απεργία για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και νέες γενικές συνελεύσεις αμέσως μετά, για συνέχιση των αγώνων. Για τη διατήρηση και την ενίσχυση του αγωνιστικού κλίματος μετά τις 10 Φλεβάρη και μέχρι την απεργία του Μάρτη προτείνουμε δύο απογευματινά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις. Μόνο με μαζικούς, ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες, με διάρκεια και προοπτική, θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, την εισοδηματική πολιτική και όποιο άλλο κυβερνητικό μέτρο επιδιώκει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ